David Bueno – Convivint amb trangènics – 10 i 11/01/2011

with No hi ha comentaris

Llibre: Convivint amb transgènics

Xerrada-debat: Transgènics: realitats, esperances i dubtes.

Si consultem l’hemeroteca de qualsevol diari o revista, no haurem de recular massa exemplars per trobar alguna notícia relativa als organismes transgènics, al seu desenvolupament i aplicació, a la seva comercialització o les crítiques que, des de determinats sectors, tot sovint es fan. Sense anar gaire lluny, en els darrers dos mesos s’ha parlat, per exemple, de l’inici de les proves de camp de palmeres plataneres transgèniques protegides contra una determinada malaltia bacteriana generades a Uganda; de la imminència de la comercialització, als EUA, de salmons transgènics de creixement ràpid (AquAdvantage) i de porcs també transgènics els excrements dels quals són més respectuosos amb el medi ambient (EnviroPig); el rebuig dels col·lectius ecologistes a l’acceptació, per part de la Comissió Europea, de la patatera transgènica Amflora, molt útil per a la obtenció de pasta de paper; i de la generació de mitocondris sintètics, els quals poden esdevenir ben aviat també transgènics, entre altres exemples. Tots aquests transgènics, o més pròpiament dits organismes modificats genèticament, ja són una realitat, junt amb molts d’altres que s’han anat generant durant les darrers dues dècades, com el blat de moro protegit contra l’eruga de la barrina present al 40% de camps de conreu de panís de Catalunya. I les promeses que es fan sobre la seva utilitat són freqüents i espectaculars, com en el cas de l’arròs daurat productor de vitamina A o de tomàquets que actuïn com a biofactories de vacunes, un disseny desenvolupat al País Valencià.

Tanmateix, sabem que significa que un organisme hagi estat modificat genèticament, i quines modificacions concretes se’ls introdueixen? I que a banda dels organismes més mediàtics, sabem que actualment hi ha una dotzena de milers de soques de ratolins transgènics extremadament útils en recerca biomèdica, als quals devem alguns dels nous tractaments en malalties com el càncer o l’Alzheimer? O que molts productes farmacològics i alguns condiments alimentaris estant essent obtinguts en microorganismes modificats genèticament, i que ja es comercialitza un fàrmac purificat a partir de la llet de cabres transgèniques? En aquesta conferència s’ofereix una descripció clara i precisa de què són i com es generen els organismes transgènics, de quins organismes modificats genèticament hi ha actualment i de quina utilitat tenen, de què s’espera d’ells en un futur immediat i a llarg termini, i de per què, en algunes ocasions generen dubtes.

Pdf de la presentació utilitzada a la conferència: Presentació David Bueno – Transgènics

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada d’en Dr. Bueno, si us interessa cliqueu a Transgènics. Realitats, esperances i dubtes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *