El Programa Ciència i Societat (PCiS), és una proposta d’innovació docent dirigida a estudiants universitaris, preuniversitaris i públic en general, amb la finalitat de promoure la lectura d’obres de divulgació científica i que a partir de lectures amenes i reflexives es pugui conèixer a l’autoria i aprendre ciència. Actualment s’hi desenvolupen dos projectes, els quals són les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) i el Premi Llegim Ciència (PLC-UVic).

  • Llibre: Viurem per sempre? Com la biomedicina ens està canviant la vida – Salvador Macip | Chris Willmott. 2020. Eumo Editorial

Hi ha hagut avenços extraordinaris en l’àmbit de la salut humana (enginyeria genètica, medicina regenerativa amb cèl·lules mare…), per això en aquesta novel·la sorgeix la pregunta: És possible que comencem a albirar un futur en què viurem per sempre? Seguirem les converses de dos metges amics, en Jordi i en Pere, que ens faran entendre els pros i els contres de la revolució biomèdica i les seves conseqüències ètiques i socials.

Gemma Redortra, Editorial Eumo: Ens sembla que és un llibre que pot funcionar molt bé amb estudiants universitaris i preuniveresitaris. És fàcil de llegir, tracta temes científics que són de màxima actualitat i ho fa d’una manera lleugera, entretinguda… I els dos autors són tota una garantia de rigor .

Sandra del Valle:  Com a contingut científic és molt interessant. Encaixa molt bé amb el currículum de 4t d’ESO de biologia.  No és però, una lectura d’una novel·la, per mi li falta una mica un fil conductor. El té però és una mica pobre i penso que això pot no enganxar als alumnes si el tema no els interessa.  Per altra banda, el rigor científic, les anotacions, referències, pot servir molt per treballar no només els conceptes sinó que qualsevol

Rosa Roger: “Viurem per sempre” és un llibre de divulgació científica excel·lent, que exemplifica el diàleg entre dos punts de vista oposats i argumentats d’una manera prodigiosa.Dos amics, un metge escèptic envers les capacitats i conductes humanes benefactores i un biòleg devot dels grans beneficis que podrien aportar els avenços especialitzats i la utilització oberta de les tècniques científiques capdavanteres, exposen i raonen aquestes visions contraposades davant tot un desplegament de qüestions ben vigents com en són exemple l’edició genètica a través de la tècnica CRISPR i els kits lectors d’ADN. Les dissertacions d’aquestes perspectives antagòniques són lúcides, concises i d’una rigorositat científica singular. Un sol fil conductor, la bioètica, sargeix els apartats del llibre, en el qual es formulen qüestions tan poderoses com la nostra capacitat d’assolir tot el nostre potencial gràcies a la ciència, la destresa en saber discernir entre l’erradicació de malalties a tota la societat de manera igualitària i l’obcecació en la fabricació de posthumans amb el conseqüent reforç de la riquesa i diferència de classes. Una obra didàctica per a tots els públics, en un atractiu format de diàleg i intercanvi de correus electrònics que potencien la seva amenitat i en la qual es troben a peu de pàgina tota la terminologia cabdal, ampliacions d’informació necessàries i aclariments indispensables com a reforç dels coneixements que s’hi plasmen.

Àngels Felip: Penso que és un llibre molt i molt interessant pel professorat i pels estudiants de batxillerat; però no pels estudiants d’ESO, més que tot, perquè no tenen el nivell per entendre’l.És un llibre per disfrutar-lo sempre i quan es tinguin uns mínims de coneixements. N’he gaudit moltíssim. És un llibre molt actual on s’expliquen tècniques que s’estan utilitzant o que estan en fase d’experimentació i de millora. Biologia Jo no el recomanaria als estudiants d’ESO pel que he comentat abans.  Per CCMContemporani recomanaria llegir-lo als estudiants de la modalitat del Científic però no del Social.1r o 2n de batxillerat. En aquests cursos, els alumnes ja tenen força coneixements sobre cèl·lules mare, teràpia gènica, fonaments de genètica ,… Poden entendre molt més del que s’està parlant en el llibre.

Mercè Sau Pujol:  Crec que és un llibre interessant pel professorat però no pels estudiants d’ESO ja que no tenen prou coneixements ni maduresa com per entendre’l. Potser el podria recomanar a algun estudiant avantatjat de 4t d’ESO i molt interessat en temes de genètica i ètica. Però seria un cas molt puntual. Aquest llibre el recomanaria per tots els estudiants de 1r de batxillerat en l’assignatura de ciències pel món, tot i que amb aquells estudiants que no cursen biologia caldria fer-los unes classes extra explicant aquells conceptes que surten al llibre. A partir de la lectura del llibre es poden adquirir competències que fan referència a la genètica com a ciència i les possibilitats que dona i poden reflexionar sobre el cost social i l’ètica d’aquestes pràctiques. Trobo que és un llibre interessant per aquell públic interessat en la genètica, l’enginyeria genètica i en l’ètica dins d’aquests camps però que té uns coneixements mínims sobre el tema.

Imma Andreu Campdepadrós: És interessant per al professorat. Per a estudiants d’ESO és molt dens i no tenen encara el nivell, tot i les aclaracions que fa el llibre, molt encertadament a peu de pàgina. Es va aclarint què és la tècnica d’edició genètica CRISPR, la immunoteràpia CAR-T, DTC, NGS, SNP…La temàtica actual d’edició genètica, immunoteràpia, assajos clínics, resistència als antibiòtics, diagnòstic genètic preimplantacional. Dins de Biologia .A nivell d’ESO a 4t, com a molt.  Competències comunicatives (lingüística), competències centrades en conviure i habitar el món (coneixement i interacció amb el món físic), (competència social i ciutadana) . Edició genètica, immunoteràpia, medicina personalitzada, infeccions bacterianes i resistència als antibiòtics, l’envelliment, les patents de medicaments, FIV… Biologia de BATX .A 1r de BAT, a 2n van més apurats de temps i tenen el sobreesforç del TR. Competències comunicatives (lingüística), competències centrades en conviure i habitar el món (coneixement i interacció amb el món físic), (competència social i ciutadana). És interessant per la diversitat de temes biomèdics que tracta, però potser hi falta una trama que enganxi més els lectors, ja que tot es basa en els diàlegs entre en Pere i en Jordi.  públic en general: Sí, sempre i quan tingui un interès especial per la biomedicina. La diversitat de temàtiques del món de la biomedicina, tant d’investigació com de les implicacions socials i econòmiques. És interessant perquè s’actualitzen coneixements i s’aprofunditza en les diferents implicacions, conseqüències de tractaments biomèdics i investigació biomèdica.

Dolors Pujol Camps:  És molt interessant pel professorat perquè permet posar-te al dia dels últims avenços en el món de la biomedicina i la genètica. Pels alumnes d’ESO, el veig un pèl massa complicat. A tercer tot just fan el cos humà i el llibre parla en termes que crec que són complicats d’entendre per a ells. Potser per alguns alumnes de 4t que fan l’específica de biologia podria servir. Tota la temàtica tan actual que aporta i al mateix temps, els diferents punts de vista que ens mostra a través dels dos protagonistes de la història.  Per la matèria de biologia Per alguns estudiants de biologia de 4t d’ESO interessats en aquests temes. Competència 6 àmbit científic-tecnològic. Reconèixer i aplicar els processos implicats en l’elaboració i validació del coneixement científic. Competència àmbit lingüístic: Dimensió comprensió lectora Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls . Dimensió actitudinal i plurilingue Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres.

M. Lluïsa Prat i Suñé. No el veig un llibre pels estudiants d’ESO, no tenen els coneixement per poder-lo seguir, com a molt pels de 4t d’especialitat de Biologia però com a ampliació. És interessant la controvèrsia entre els dos protagonistes per veure els temes des de diferents perspectives..El veig un llibre interessant per 1r BTX- CMC, tot i que cal complementar-lo amb un aprofundiment de tots els conceptes que es treballen, sobretot si es vol fer amb els estudiants de tots els itineraris.  És interessant la controvèrsia entre els dos protagonistes per veure els temes des de diferents perspectives. També el vessant ètic i els coneixements actualitzats que t’aporta.  Es treballa la competència científico tecnològica i la lingüística (comprensió de textos). Públic en general: És interessant perquè tracta de temes de ciència molt actuals, està fet d’una forma molt entenedora, la informació és contrastada i objectiva i obre la porta a fa reflexió, gràcies a les visions sovint antagòniques  dels dos protagonistes.  M’han agradat molt les informacions de peu de pàgina.És un llibre que recomanaria al públic en general perquè els temes que tracta són d’interès general encara que siguin de l’àmbit científic.

Públic en general: Tot i que crec que és un tema molt actual i interessant, penso que per llegir-lo has de tenir ganes i curiositat sobre el tema. Vull dir que no és un llibre que t’enganxi a partir de la història que explica sinó que ja hi has de tenir un especial interès prèviament. En el meu cas, m’ha agradat i trobo que ha estat una bona manera d’adquirir aquests coneixements i al mateix temps, m’ha permès reflexionar a partir de les qüestions que planteja.

  • Llibre: Marcus Chown. Gravedad. Una historia de la fuerza que lo explica todo. Blackie Books – 2019

“Lectura i opinió d’una professora de l’Institut Voltreganés – Empar Barcons 24/02/2019”

Bon dia, em plau fer la recomanació d’un llibre que m’ha semblat excel.lent:
Un libre apassionant!

Parla de Newton, un geni; i dels seus principis matemàtics de la filosofia natural, que expliquen el món per primera vegada en els termes de força, massa i velocitat.
A partir d’aquests principis s’explica que la Lluna està caient constantment en cercle sobre la Terra, i es demostra que alhora se n’està allunyant 3,8 cm.
També gràcies a Newton, abans que Neptú fos vist per primera vegada ja s’havia predit que existia i a quin lloc del firmament es podria veure.
En aquest llibre s’aprenen coses increïbles: que des de la Terra i amb instruments d’alta sensibilitat es pot detectar que el Sol oscil·la una mica per l’atracció dels planetes sobre ell! O que mesurant diferents velocitats d’acostament i d’allunyament d’estrelles, s’infereix l’existència d’uns planetes invisibles. Així s’han descobert més de 2.000 planetes des de l’any 1990.
Amb humor s’explica que el músic apassionat per l’astronomia que va descobrir Urà li va posar el nom de Jordi en honor al rei Jordi III d’Anglaterra. Si el nom s’hagués mantingut “avui tindríem Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn … i Jordi”.
He quedat parada de saber que Europa, satèl·lit de Júpiter, és una capa de 10 quilòmetres de gel que envolta un oceà de 100 quilòmetres de profunditat. Es veu que és l’objecte del sistema solar que té més possibilitats d’albergar vida. L’autor diu que seria genial poder enviar -cosa impossible amb la tecnologia actual- un vehicle que perforés un forat al gel i arribés a l’oceà per treure’n mostres i veure si hi ha bacteris (a la terra hi ha bacteris que obtenen l’energia de compostos de sofre, no d’oxigen).
Actualment s’està construint a Xile el Gran Telescopi per a Rastrejos Sinòptics, una espècie d’antitelescopi que és capaç de generar imatges de la foscor gràcies a la llum que capta!!!
El llibre parla també de la “massa amagada” per explicar que les estrelles “en espirals” no surtin volant a l’espai intergalàctic, perquè estan subjectes a la gravetat de matèria que no és visible a través d’un telescopi.

I tot això abans de parlar d’Einstein… Einstein va demostrar que res pot desplaçar-se a una velocitat més gran que la de la llum, i que això és incompatible amb la llei de la gravetat de Newton! Quins  cracks!

 

  • Llibre: Closa, D. El camí de la Pesta. Capital Books, 2016.

Opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Olfat Khannous– Becària del Programa Ciència i Societat – Difusió d’activitats científiques –UST- UVic: 

Imagines que en un moment donat es declara una epidèmia mundial que en el passat també va existir? La novel·la “El Camí de la pesta” de Daniel Closa m’ha encantat perquè de forma molt entretinguda ens explica com un brot de pesta fa exaltar la comunitat científica a nivell mundial al veure que el bacteri causant de dita malaltia és resistent a tots els antibiòtics existents. Es pot apreciar com en moments on tothom està ofuscat sorgeix molta rivalitat i es lluita sense miraments per un mateix fi: trobar la cura per salvar a tothom. M’ha agradat molt com l’autor ha aconseguit portar a un mateix punt diversos camins de diferents orígens i com s’ha desencadenat la història en si. Considero que pot ser molt bona novel·la per la pròxima edició de PLC perquè enganxa molt!

 

  • Llibre: Evelyn Segura,Adaptarse o morir: Los secretos de la naturaleza para sobrevivir en el mundo animal. Edicions Paidós – març 2019
Opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Sergio Noé Pérez– Becari del Programa Ciència i Societat – Difusió d’activitats científiques –UST- UVic”
Com a divulgadora científica, l’Evelyn explica coses molt interessants i curioses al programa de La 2 ¡Qué animal! També apareix com a col·laboradora del programa Arusitys de La sexta, comentant vídeos d’animals donant la seva opinió com a experta en biologia Clic aquí
  •  Llibre: Closa, D. Antropocè: la fi d’un món. Angle Editorial, 2019

Opinió Rosa Rey “Lectura i opinió de l’editora d’Angle Editorial – Rosa Rey 01/07/2019

El vostre entusiasme per portar la lectura a totes les facetes de l’ensenyament, especialment la científica, és més que encomiable. Són molt bones notícies el que em dius del vostre grau de Biologia i també de l’escola de Sant Miquel. De vegades, ja ho saps, costa editar en català i nosaltres fem un esforç gegantí per cobrir diferents àmbits dins el mercat. Comptar amb gent com vosaltres, que amplieu la base lectora és IMPRESCINDIBLE.
  • Llibre: Casulleras, E. Parlem d’economia amb els joves per fer un futur millor. Eumo, 2017.

“Opinió de Saloua Khannous, graduada en Administració i Direcció d’Empresa.Màster en Auditoria de Comptes i Comptabilitat – 30/05/2017″

Es tracta d’una lectura molt interessant que fa un repàs a la historia de l’economia mundial per permetre, amb un vocabulari amè i pròxim, entendre l’entorn socio-econòmic actual i les conseqüències del model de mercat dominant, el capitalisme, destacant com el seu impacte mediambiental  i un futur basat en uns recursos limitats i nous reptes ens afecten a tots, tot plantejant possibles solucions.

En definitiva, es tracta d’un llibre molt adequat pels joves per entendre com funcionen les coses, com hem arribat fins aquí i plantejar-se com enfrontar el futur.

 

  • Llibre: MONTERO, J. Permiso para quejarseAriel, 2017.

“Lectura i opinió de Julita Oliveras, Coordinadora del Programa Ciència i Societat de la UVic-UCC – 03/03/2017”

Es tracta d’un llibre d’assaig científic molt rigorós que permet aprendre molts aspectes importants des de l’eix de l’evolució animal  fins a la comprensió  d’aspectes de neurologia, amb l’oportunitat d’entendre  als humans i la seva realitat.
Hi ha explicacions detallades com podrien ser del caire: quan convé conèixer un significat com per exemple un moviment, també el fem amb la nostra imaginació, com si fos real….
És un llibre que permet una lectura amena, per aprendre i en resum genial! El recomanem!

 

  • Llibre:  MACIP, S. Ramón y Cajal. Ara i aquí. Angle Editorial, 2016

“Lectura i opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Olfat Khannous, Becària del Programa Ciència i Societat, Difusió d’activitats científiques –UST- UVic – 05/12/2016

M’he divertit molt llegint aquest llibre, ja que he pogut viatjar al llarg del temps per conèixer la vida d’una personalitat molt important en el món de la ciència i establir-ne un paral·lelisme amb un científic d’alt renom de l’actualitat com és Salvador Macip. Realment m’ha sorprès , ja que al llegir-me la sinopsis em pensava que tindria un fil avorrit i que seria més aviat biogràfic. No obstant, ja des del principi, m’ha captivat ja que Salvador Macip ha aconseguit parlar de la seva vida i de la vida de Ramón y Cajal com si expliqués un conte, amb moltes anècdotes i sense pèls a la llengua. També, destaco les reflexions que hi apareixen: educació, religió, família, etc.

 

  • Llibre: MATVEIKOVA, I. Inteligencia digestiva. La esfera de los libros, 2011.

“Lectura i opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Olfat Khannous, Becària del Programa Ciència i Societat, Difusió d’activitats científiques –UST- UVic – 29/11/2016

“Inteligencia digestiva” de Irina Matveikova pot ser ideal per una activitat de les TLC ja que explica temes complexos de forma senzilla i exemplifica molt cada tema que toca.
He après molt amb aquest llibre ja que mitjançant metàfores, casos reals i explicacions amenes Irina aconsegueix que el lector s’adoni de com n’és d’important el sistema digestiu i que tal com ella afirma, el podem considerar un segon cervell.

Estrès, mal d’amor, problemes personals…si llegeixes aquest llibre podràs establir-ne una relació molt estreta amb el teu sistema digestiu i aprendràs a valorar i a cuidar més acuradament aquest segon cervell.

 

  • Opinió del Dr. Jaume Terradas sobre diferents novel·les

Peste & cólera, de Patrick Deville. Editorial Anagrama, 2014 – És excel·lent per estimular tant la curiositat per un científic com l’esperit aventurer.

La invención de la naturaleza: El Nuevo Mundo de Alexander von Humboldt, de Andrea Wulf. Editorial Taurus, 2016 –  Podria ser suggerent per lectors joves, el que parla de Humboldt el primer ecòleg.

Hacia los confines del mundo, de Harry Thompson. Editorial Salamandra, 2007 – Un llibre extraordinari, per comprendre la gran obra de Darwin!


DESCRIPTORS I OPINIONS:

A continuació, també s’hi ubiquen alguns dels descriptors i opinions dels diferents llibres proposats:

OLEA, N. Libérate de tóxicos. Guía para evitar los disruptores endocrinos. RBA, 2019

Resultado de imagen de liberate de toxicos nicolas olea

Este libro plantea y responde un conjunto de preguntas como: ¿Qué son los disruptores endocrinos? ¿Cómo actúan? ¿Por qué en los últimos tiempos oímos hablar tanto de ellos? ¿Hasta qué punto pueden afectar a nuestra salud? ¿Y a la de nuestros hijos? ¿Están haciendo empresas, instituciones y gobiernos lo suficiente para evitar que sigamos estando expuestos a ellos? ¿Qué podemos hacer nosotros para evitarlos y proteger nuestra salud y la de nuestras familias? En este libro ofrece las pautas para identificar los contaminantes químicos, entender cómo actúan y saber cómo evitarlos, y ayuda a desterrar los falsos mitos o las publicidades engañosas en torno a ellos. En clave de guía práctica, nos proporciona recomendaciones destinadas a eliminarlos de nuestro día a día. Un manifiesto contra los contaminantes químicos que afectan a nuestra salud

 


SIMÓ, R. Microbios en acción. Biodiversidad invisible con efectos bien visibles. Ed. Catarata, 2012

Resultado de imagen de Microbios en acción. Biodiversidad invisible con efectosbien visibles

Los microorganismos, considerados los primeros seres vivos que poblaron la Tierra, han participado en la diversificación de la vida y han contado con miles de millones de años para desarrollar las principales innovaciones metabólicas conocidas que les ha permitido adaptarse a todos los ambientes del planeta y les ha capacitado para controlar los ciclos biogeoquímicos. Estos organismos invisibles tienen efectos visibles en el patrimonio natural, en el clima y en el paisaje. La descripción de la diversidad de los microbios presenta un interés no solo taxonómico y evolutivo, sino también ecológico, por ser indispensables para el mantenimiento de los procesos naturales y garantes de la vida en la Tierra.

 


VEÀ BARO, A. Tecnología para andar por casa. LID,2018

TECNOLOGÍA PARA ANDAR POR CASA es un libro pensado para solucionar la «vida digital» de cualquier ciudadano. Recoge una serie de preguntas y dudas que surgen frecuentemente a cualquier persona que use una tecnología en el ámbito de internet, telefonía, informática, vídeo, fotografía, conectividad, ocio, salud, etc. –¿Cómo puedo ampliar la señal de wifi de mi casa? ¿Cómo puedo alargar la batería de mi móvil o cargarla más rápido? ¿Cómo guardo o sincronizo los contactos de mi móvil? ¿Cómo desenvío un correo electrónico enviado? ¿Qué alternativa hay al WhatsApp? ¿Cómo conecto mi televisión a internet? ¿Puedo regar mis plantas por control remoto cuando estoy de vacaciones? ¿En qué tengo que fijarme a la hora de comprar un ordenador? ¿Cómo elijo un dron para mí o para mis hijos?– y da respuesta de una forma sencilla, práctica y entendible por todo el mundo sin necesidad de tener conocimientos técnicos. Además incluye un serie de trucos, consejos y recomendaciones que te ayudarán a decidirte a la hora de comprar un aparato nuevo o usar cualquier tecnología así como una «caja de herramientas» con una listado de aplicaciones para móvil y programas imprescindibles en tu vida personal y profesional.

PUNTO FUERTES:

• Pertenece a la exitosa serie de libros “Para andar por casa” que explican temas complejos de forma sencilla, práctica y entendible por todo el mundo sin necesidad de tener conocimientos en la materia.

• Está pensado para responder y resolver las dudas y los problemas más frecuentes que nos pueden surgir a cualquiera, tanto en casa como en el trabajo, relacionadas con internet, telefonía, informática, vídeo, fotografía, conectividad, etc.

• Ayudará al usuario a la hora de comprar un nuevo dispositivo (ordenadores, cámaras, discos duros, etc.) ya que indica los puntos que tenemos que tener en cuenta a la hora de decidirnos e incluye recomendaciones y precios orientativos.

• Aporta una serie de trucos y consejos de los que no se encuentran en los libros porque suelen transmitirse de manera informal entre tecnólogos y no están al alcance de cualquier persona.

• Incluye un cómico prólogo de Guillermo Fesser, ex componente de Gomaespuma.

• El autor es uno de los máximos exponentes en temas de Telecomunicaciones, Electrónica e Internet a nivel europeo y conferenciante internacional.


PORTA, M. Vive más y mejor:reduciendo tóxicos y contaminantes ambientales. GRIJALBO, 2018

Vivimos rodeados e impregnados de contaminantes que aumentan nuestro riesgo de sufrir enfermedades endocrinológicas, cardiovasculares, neurodegenerativas, inflamatorias, cánceres o infertilidad. Las sustancias tóxicas se detectan en nuestro cuerpo, a distintas concentraciones en los alimentos por los plaguicidas de la agricultura intensiva; o en nuestros hogares, en juguetes, muebles, aparatos electrónicos o utensilios de cocina. Cada día respiramos, comemos, bebemos e incluso nos maquillamos o lavamos el pelo con sustancias cuya toxicidad es objeto de preocupación razonada en las sociedades más avanzadas.

 

 


BUENO I TORRENS, D. Epigenoma para cuidar tu cuerpo. Plataforma Editorial, 2018.

Del mismo modo que no podemos alterar el significado de las palabras de un diccionario, los genes heredados de nuestros padres contienen instrucciones precisas que nuestro cuerpo no puede dejar de obedecer. La gramática, sin embargo, es mucho más versátil y maleable. Dentro de unos límites, podemos manipularla para redactar desde simples manuales de cocina a poesías excelsas llenas de emoción y sentimientos, usando el mismo vocabulario. Todo depende de cómo la usemos. Lo mismo hace la epigenética: una gramática vital que permite integrar el funcionamiento de todos nuestros genes para configurar el curso de nuestras vidas.

En Epigenoma para cuidar tu cuerpo y tu vida, el autor, reconocido divulgador científico y experto en genética, nos invita a descubrir cómo nuestro estilo de vida y la manera en que pensamos y actuamos pueden modificar el funcionamiento de nuestros genes y los de nuestros hijos y nietos.


SARAMAJO, J. Las Intermitencias de la Muerte. Alfaguara, 2005.

En un país cuyo nombre no será mencionado se produce algo nunca visto desde el principio del mundo: la muerte decide suspender su trabajo letal, la gente deja de morir. La euforia colectiva se desata, pero muy pronto dará paso a la desesperación y al caos.
Sobran los motivos. Si es cierto que las personas ya no mueren, eso no significa que el tiempo haya parado. El destino de los humanos será una vejez eterna.

Se buscarán maneras de forzar a la muerte a matar aunque no lo quiera, se corromperán las conciencias en los “acuerdos de caballeros” explícitos o tácitos entre el poder político, las mafias y las familias, los ancianos serán detestados por haberse convertido en estorbos irremovibles. Hasta el día en que la muerte decide volver…

 


MATVEIKOVA, I. Inteligencia digestiva. La esfera de los libros, 2011.

«Según el entender más común, el intestino es una parte del cuerpo con forma parecida a una serpiente, que además es muy fea, maloliente y produce sonidos socialmente no aceptados. Sin embargo, poseemos un verdadero cerebro dentro de nuestras entrañas y su función neuronal resulta muy parecida a la actividad cerebral de la cabeza, de donde surge todo lo bello. Nuestro sistema nervioso entérico es nuestro segundo cerebro, y no se trata de una metáfora».

Estas esclarecedoras palabras de la doctora Irina Matveikova nos acercan a un mundo poco conocido: por qué nuestra mente no puede controlar las funciones digestivas; por qué esta resistencia pone de mal humor e irrita a mucha gente, que busca solucionar de inmediato sus problemas de digestión, hinchazón, estreñimiento o los dolores producidos por su colon irritable; por qué suele ser preciso un tratamiento prolongado para recuperar el equilibrio interno; por qué la conducta digestiva influye sobre el pensamiento, el estado de ánimo o la productividad intelectual.

Desde una perspectiva holística y con un profundo sentido didáctico, la autora de Inteligencia digestiva defiende la importancia de cuidar el cuerpo y mantenerlo limpio, porque si en nuestro «templo» no hay salud, todo lo demás es mucho más difícil.

Podeu descarregar el llibre en format pdf clicant a: Llibre inteligencia digestiva

OPINIÓ: En data de 29/11/2016, lectura i opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Olfat Khannous- Becària del Programa Ciència i Societat – Difusió d’activitats científiques –UST- UVic:

“Inteligencia digestiva” de Irina Matveikova pot ser ideal per una activitat de les TLC ja que explica temes complexos de forma senzilla i exemplifica molt cada tema que toca.
He après molt amb aquest llibre ja que mitjançant metàfores, casos reals i explicacions amenes Irina aconsegueix que el lector s’adoni de com n’és d’important el sistema digestiu i que tal com ella afirma, el podem considerar un segon cervell.

Estrès, mal d’amor, problemes personals…si llegeixes aquest llibre podràs establir-ne una relació molt estreta amb el teu sistema digestiu i aprendràs a valorar i a cuidar més acuradament aquest segon cervell.


MUÑOZ, A. Sabias. Debate, 2017.

Un fascinante recorrido por la historia de las mujeres de la ciencia. ¿Quien fue Enheduanna? ¿Y Emilie de Chatelet? ¿Por que los maestros cerveceros consideran su mentora a Hildegarda de Bingen, una monja del siglo XI? ¿Fue Marie Curie merecedora de los dos premios Nobel de ciencias que recibió? ¿Habría sido posible descifrar la estructura del ADN sin el trabajo de Rosalind Franklin? ¿Por que es tan desconocida la mujer que desentrañó la estructura de la penicilina? ¿Que papel tuvieron las mujeres durante la Edad de Plata que la ciencia vivió en la Segunda República española? En este libro rescatamos la historia de algunas de las mujeres que han hecho contribuciones relevantes en la ciencia y paralelamente, para entender porque fueron tan escasas y hoy son tan desconocidas, realizamos un recorrido por la historia. En este paseo descubrimos que hasta bien entrado el siglo XX, las mujeres tuvieron vetado el ingreso en las universidades y el ejercicio de muchas profesiones que requerían estudios, y que antes habían sido expulsadas de las bibliotecas de los monasterios, los centros donde se refugió el saber durante la Edad Media. También descubrimos que sus historias fueron borradas de los anales de la ciencia o sus contribuciones les fueron arrebatadas. Las mujeres científicas de la historia están siendo hoy redescubiertas para pasmo y solaz de propios y extraños, y brillan con todo su esplendor.


MUKHERJEE, S. El gen. Una història íntima​. La Campana, 2017

«Segurament es tracta de la història de detectius més important de tots els temps: una recerca de milers d’anys feta per una infinitat d’exploradors, des d’Aristòtil a Collins passant per Mendel, per mirar de descobrir els interrogants que hi ha al cor de totes les cèl·lules. EL GEN és un llibre prodigiós, de gran envergadura, absolutament cabdal. Tothom qui estigui interessat a saber què significa —i que significarà en el futur— ser humà, necessita llegir aquest llibre.»
ANTHONY DOERR, Premi Pulitzer 2015

OPINIÓ: En data de 12/04/2017, lectura i opinió de la professora d’Institut del Voltreganès, Empar Barcons.

Podeu llegir la seva fitxa de proposta clicant a: Fitxa proposta El gen – pendent de publicació


DARWIN, C. L’origen de les espècies de Darwin. Grup62,2009.

Quan el llibre L’origen de les espècies va veure la llum, el 1859 a Londres, va provocar una gran commoció en tots els àmbits de la cultura. La seva teoria revolucionària sobre l’evolució natural de les espècies, el fet que l’home procedís d’espècies inferiors i que de sobte existís un vincle que el connectava amb el que pejorativament s’anomenava “animals”, no resultava fàcil d’acceptar. Les conclusions sobre les lleis de la vida a les quals Charles Darwin havia arribat es fonamentaven exclusivament en un posicionament científic i entraven en conflicte amb l’explicació que en donava la religió. En ple segle XXI, dos-cents anys després del naixement de l’autor i cent-cinquanta anys després de la publicació de l’obra, el debat entre darwinistes i creacionistes, entre ciència i religió, continua sent de plena actualitat. Per tot això cal llegir Darwin. Hi trobareu el treball d’un gran científic, d’una ment moderna, que va transformar el nostre món


MARTÍNEZ, A. El ojo desnudo. Crítica, 2016.

En los sótanos del museo de Ciencia e Industria de Manchester hay una caja de cristal con unas pequeñas virutas que parecen fragmentos de piel seca. Estos restos son lo que queda de los globos oculares de John Dalton, el padre de la teoría atómica y el primer científico en describir la ceguera al color. Dalton dejó encargado a su médico personal que tras su muerte le extrajera los ojos y los «desnudara» para aclarar un misterio que no pudo resolver en vida: ¿por qué él veía el mundo de manera distinta a los demás? A partir de esta anécdota, y con la vida de Dalton como hilo conductor, El ojo desnudo reconstruye una historia de nuestro conocimiento de la visión y de la luz y nos ofrece la explicación de por qué vemos como vemos y cómo hemos alcanzado a comprender fenómenos que van mucho más allá de lo que nuestros sentidos nos permiten detectar. En sus páginas, el periodista científico Antonio Martínez Ron intenta dar respuesta a cuestiones como qué es el color, qué es la luz y cómo hemos aprendido a mirar el universo. Un viaje desde el ojo de los primeros hombres que observaron el cielo a simple vista hasta el de aquellos que dieron la vuelta a los instrumentos para mirar dentro de nosotros mismos. Y una aventura que nos ha llevado a superar nuestras limitaciones para convertirnos en la especie que todo lo ve.


MACIP, S. Ramón y Cajal. Ara i aquí. Angle Editorial, 2016.

ramonycajalportadaok-smallUNA MIRADA CONTEMPORÀNIA A LA VIDA, EL PENSAMENT I L’OBRA DE SANTIAGO RAMÓN Y CAJAL

Santiago Ramón y Cajal, científic, premi Nobel, culturista, escriptor… és revisitat per Salvador Macip, metge, científic, escriptor… en un perfecte joc de miralls que ens acosta a dues vides marcades per la passió per la ciència.

«Si pogués agafar la màquina del temps, a qui primer visitaria seria al doctor Santiago Ramón y Cajal al seu laboratori de Barcelona, el 1888, a punt de fer els descobriments cabdals que el portarien a obtenir el premi Nobel.» SALVADOR MACIP

OPINIÓ: En data de 05/12/2016, lectura i opinió de l’estudiant del grau en Biotecnologia, UVIC-UCC: Olfat Khannous- Becària del Programa Ciència i Societat – Difusió d’activitats científiques –UST- UVic:

M’he divertit molt llegint aquest llibre, ja que he pogut viatjar al llarg del temps per conèixer la vida d’una personalitat molt important en el món de la ciència i establir-ne un paral·lelisme amb un científic d’alt renom de l’actualitat com és Salvador Macip. Realment m’ha sorprès , ja que al llegir-me la sinopsis em pensava que tindria un fil avorrit i que seria més aviat biogràfic. No obstant, ja des del principi, m’ha captivat ja que Salvador Macip ha aconseguit parlar de la seva vida i de la vida de Ramón y Cajal com si expliqués un conte, amb moltes anècdotes i sense pèls a la llengua. També, destaco les reflexions que hi apareixen: educació, religió, família, etc.

Podeu llegir un article del científic i escriptor Salvador Macip clicant a: Un día de ciencias y de letras. 


SOLEY, M et al. Una meravella anomenada vida. Com són, com funcionen i d’on vénen els éssers vius. Universitat de Barcelona Edicions, 2017

Les persones estem en contacte constant amb moltes altres formes de vida. És tan habitual, que generalment no hi posem gaire atenció. També nosaltres som éssers vius i, de fet, la vida és l’element dis­tintiu més important de la Terra. Ara bé, en què consisteix el fet de viure? Què diferencia la matèria viva de la inerta? Com va aparèixer la vida? Per què hi ha tantes espècies diferents d’éssers vius? Com han anat evolucionant al llarg del temps? Si la vida sembla tan fràgil, com s’explica la seva persistència?
De la mà de diversos especialistes en biologia, aquest llibre explica de manera planera, amb anècdotes i dades sorprenents, qüestions fonamentals i fascinants dels éssers vius: el seu origen, els grans grups que hi ha en l’actualitat, com s’ho fan per sobreviure i reproduir-se, i com han anat canviant al mateix temps que el nostre.

DURAN, X. La ciència en la literatura. Un viatge per la història de la ciència vista per escriptors de tots els temps. Universitat de Barcelona Edicions, 2015

Des dels inicis de la literatura, molts escriptors han fet referència a conceptes científics en les seves obres, com a metàfora o com a recurs per enriquir les descripcions. Alguns d’ells, fins i tot, han atribuït a la ciència i la tecnologia un paper central, bé per elogiar les transformacions que han generat, bé per criticar-ne l’essència o les possibles conseqüències. Aquest llibre ofereix una panoràmica exhaustiva i inèdita de la presència de la ciència en la literatura, en un viatge per les lletres universals que va des d’Homer fins als nostres dies i que recull per primer cop nombrosos exemples de la literatura catalana. Una proposta singular que permet al lector redescobrir els clàssics i apropar-se a la ciència des d’una òptica diferent i suggestiva.


LATORRE, J.I. Cuántica. Ariel, 2017

El futuro será cuántico o no será. Este libro nos proporciona las claves para entender una ciencia que está transformando el mundo en que vivimos.

¿Estamos preparados para una era cuántica? Sin duda, el mañana que nos espera es apasionante. La cuántica nos permitirá hacer lo que sólo podíamos soñar. Nuestro reto, ahora es conocerlo. Disponer de las claves que nos facilita este libro, y es un auténtico regalo.

Si la Mecánica Cuántica da comodidad a nuestra vida, si utilizamos sus láseres, sus resonancias magnéticas, sus chips de ordenadores, ¿por qué no sabemos en qué ideas se fundamenta? ¿Por qué creemos que el esfuerzo para comprenderlas debe ser enorme? Ahí, en un rincón de nuestro cerebro queda la duda. ¿Qué es la mecánica cuántica? ¿Qué principios sigue? ¿Es una teoría incontestable? ¿Es una serie de reglas matemáticas? ¿Es un misterio que la humanidad está empezando a desvelar o es un saber cerrado, bien establecido?

José Ignacio Latorre propone una visita a la ciudad imaginaria de Cuántica. Conoceremos sus leyes, tan peculiares que parecen imposibles.


PUIGDEFÀBREGA, J. Deshora. Grup62, 2017

Pots llegir la sinopsis del llibre a: Resum del llibre deshora 

Joan Puigdefàbrega guanya el 15è premi Gabriel Ferrater amb ‘Deshora’

 

 


BROOKS, M. Radicales libres: la anarquía secreta de la ciencia. Ariel, 2012

¿Cómo Newton, Galileo, Einstein y otros laureados científicos forjaron el mundo moderno? A través de la Anarquía. En ciencia, (casi) todo vale.
A lo largo del último siglo, los científicos han cultivado una imagen de sobriedad, elegancia, respeto y buenas maneras. Sin embargo, Radicales libres cuenta cuál es la realidad que se esconde tras la mayoría de grandes descubrimientos científicos. Como dice su autor, muchos científicos tienen más semejanzas con libertinos y anarquistas que con la imagen de ratas de biblioteca que cultivan.
Fraudes, plagios, resultados encubiertos, falta de ética e imprudencias son a veces necesarios para atraer la atención del público sobre algunos de los más brillantes hallazgos de la ciencia. Además, la inspiración llega a menudo de lugares insospechados y Brooks desgrana cómo reconocidos premios Nobel han sacado sus ideas de las drogas, los sueños y las alucinaciones. La ciencia es una disciplina muy competitiva donde el juego sucio está al orden del día. Para lograr éxito y reconocimiento todo vale.


Dossier: Projecte Encode – Roderic Guigó

L’investigador del Centre de Regulació Genòmica del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona impartirà una conferència en relació al projecte ENCODE, que dóna continuïtat al projecte Genoma Humà. Durant la seva xerrada, el Dr. Guigó resumirà els resultats més destacats d’aquesta important iniciativa internacional, en què hi formen part més de 400 científics d’una trentena de laboratoris de tot el món. Concretament, el científic català, explicarà com la seqüència genòmica i el projecte ENCODE estan revolucionant la concepció de la biologia gràcies als avanços tecnològics sorgits en els darrers anys.


FUSTER, JOAQUÍN. Cerebro y libertad. Ariel, 2014

¿Tenemos los seres humanos la facultad de tomar nuestras propias decisiones? De Spinoza a Schopenhauer, de Marx a Nietsche, la historia del pensamiento es también la historia de este eterno debate sobre la existencia o no de un libre albedrío. Un debate presente también en campos tan diversos como el derecho, la religión o la ciencia. Se hacía necesaria una reflexión desde una disciplina innovadora, como es la neurociencia, realizada además por uno de los más prestigiosos neurocientíficos, el profesor Joaquín Fuster, cuyas investigaciones a lo largo de las cinco últimas décadas han hecho aportaciones trascendentales a nuestro conocimiento de las estructuras neurales subyacentes a la cognición y la conducta.

Esta obra recoge sus investigaciones sobre si tenemos libre albedrío. Partiendo de su obra seminal sobre las funciones de la corteza prefrontal en la toma de decisiones, la planificación, la creatividad, la memoria de trabajo y el lenguaje, el profesor Fuster sostiene que el albedrío o la libertad para escoger entre alternativas es una función de la corteza cerebral, bajo control prefrontal, en su interacción recíproca con el entorno. Por tanto, la libertad es inseparable de esta relación circular.


BERMÚDEZ, J.M. Orígenes: el universo, la vida, los humanos. Crítica, 2015

Esta obra aborda en profundidad tres de las preguntas más fascinantes que la ciencia actual tiene planteadas: el origen del universo, la emergencia de la vida y la aparición de nuestra especie. La investigación sobre estos tres orígenes no sólo alcanza las fronteras del conocimiento científico sino que lo trasciende e involucra a otros campos de la cultura y el pensamiento.

En este libro, marcadamente interdisciplinar, cada parte ha sido escrita por un experto en el origen correspondiente: un cosmólogo, un bioquímico y un paleoantropólogo. Con ello, la obra viene a llenar un vacío en la literatura científica en español y es esperable que tenga una amplia aceptación entre distintos tipos de lectores.

Los accesibles textos, que a la vez son rigurosos y están muy actualizados, se completan con un buen número de ilustraciones muy sugerentes, y van precedidos por un prólogo escrito por el reputado investigador Ricard Solé.


IGNOTOFSKY, R. Mujeres en la ciencia: 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo. Nordica, 2017

“Un libro ilustrado y educativo, que pone de relieve las contribuciones de cincuenta mujeres notables
a los campos de la ciencia, la tecnología, la ingeniería y las matemáticas desde el antiguo hasta el
mundo moderno. Esta fascinante colección también contiene infografías sobre temas relevantes como equipos de laboratorio, tasas de mujeres que trabajan actualmente en campos relativos a la ciencia y un glosario científico ilustrado. Entre las pioneras incluidas en esta obra están figuras conocidas como la primatóloga Jane Goodall, así como otras menos conocidas como Katherine Johnson, la física y matemática afroamericana que calculó la trayectoria de la misión Apolo XI de 1969 a la luna.”,


HASKELL, D.  Las canciones de los árboles. Turner, 2017

En este esperadísimo segundo libro, Haskell sigue mirando y escuchando, pero recorre el mundo para relatar las historias de una docena de árboles muy distintos entre sí: en reservas naturales, en parques urbanos, en las aceras de la metrópolis o en un montecillo japonés, encuentra el sonido de la naturaleza comunicándose y creando lo que él llama «la comunidad de los seres vivos». Y con su característica mezcla de poesía y ciencia, nos habla de raíces y recuerdos, de luz y de gravedad, de clima y de minerales, de conservación y de destrucción, y finalmente de lo que importa: de la comunidad de los seres vivos, vinculados por las historias fascinantes que nos cuentan los árboles.


GARCÍA, D. Todo es cuestión de química. Paidós, 2016

Una introducción sencilla, visual, divertida y muy divulgativa sobre los misterios de la química. Todo es cuestión de química nos acerca al mundo de esta ciencia desde una mirada cercana y divulgativa. Si observamos nuestro entorno no es difícil preguntarse cosas como: ¿de qué están hechas las cosas?, ¿cómo se transforman unas cosas en otras?, ¿por qué son como son? Este libro nos describe, a través de ejemplos cotidianos, muchos conceptos, desde qué es un átomo o una molécula, hasta cómo funciona una cerilla o una pila. En él encontrarás explicaciones sencillas a temas complicados, con ilustraciones que te ayudarán a entender lo incomprensible


GARCÍA, S. El número perfecto. Anaya Multimedia, 2017

¿Necesitas razones para aprender matemáticas? ¿Alguna vez has sentido un pequeño Pitágoras en tu interior que no se atreve a salir al escenario? En este libro encontrarás 28 razones para adentrarte en un mundo maravilloso, lleno de arte, perfección y ciencia. 28 es un número perfecto, de los pocos que conocemos, y 28 son las ideas que están plasmadas e ilustradas de forma imperfecta en este libro. Porque la realidad NO es perfecta. Tu trabajo NO es perfecto. Tu pareja (asegúrate que no esté leyendo esto) NO es perfecta. Las matemáticas SÍ lo son. Este libro es un recorrido por las grandes ideas matemáticas de la historia, abarcando todas las áreas. Una parte de un todo que te ayudará a entender la evolución del pensamiento humano. Empezamos contando números con los dedos de la mano, y ahora contamos los pulgares que tenemos en Facebook.


PEDRÓS, C. Bajo la piel del océano. Plataforma, 2017

El mar es un territorio aun por explorar. Este libro levanta cuidadosamente y con curiosidad la piel del océano para ver lo que hay debajo: un mundo maravilloso en el que cabe todo, desde la ballena más grande hasta la bacteria más pequeña.

El desenvolupament extraordinari d’internet i de les xarxes socials proporciona als ciutadans una quantitat d’informació aclaparadora. Una bona part és realment desinformació, postveritat, o pseudociència. En aquest context és urgent trobar la manera de proporcionar informació fiable de la manera més assequible possible. Cal replantejar com fem divulgació, com fer atractives estadístiques i probabilitats, incerteses i qüestions sense una solució clara. El llibre “Bajo la piel del océano” és un intent d’explicar el que succeeix als oceans, més enllà del que podem veure capbussant-se durant les vacances o navegant en un ferri, d’una manera que involucri les emocions.


DURAN, X. La ciencia en la literatura. UB Edicions, 2018

Desde los inicios de la literatura, muchos escritores han incorporado conceptos científicos en sus obras, como metáfora o como recurso para enriquecer las descripciones. Algunos de ellos incluso han atribuido a la ciencia y la tecnología un papel central, ya sea para elogiar los avances conseguidos, ya sea para criticar sus principios o sus posibles consecuencias Este libro ofrece una panorámica inédita de la presencia de la ciencia en la literatura, en un viaje por las letras universales que va desde Homero hasta nuestros días y que reúne numerosos ejemplos de la literatura española. Una propuesta singular que permite al lector redescubrir a los clásicos y acercarse a la ciencia desde una nueva perspectiva.


VERDAGUER, X. Transforma la teva salut. Rosa dels vents, 2017

En aquest llibre, Xevi Verdaguer ens ofereix una fórmula revolucionària d’entendre com funcionem que transformarà la nostra salut radicalment. El secret: l’alimentació, l’exercici físic, la gestió de l’estrès, la reducció de tòxics i la suplementació.

És normal haver de prendre laxants de manera habitual?, patir menstruacions doloroses?, tenir freqüentment èczemes?, conviure amb el mal de cap o la migranya? lesionar-se sovint?, prendre medicaments per l’ansietat o la depressió sense tenir cap trastorn psicològic?

Dia rere dia sentim diferents molèsties que intentem alleujar amb medicaments naturals o químics. Xevi Verdaguer, especialista en PsicoNeuroImmunologia, ens apropa a la visió de la medicina integrativa i ens dóna les claus per entendre millor el nostre cos, aprendre a escoltar-lo i convertir-nos, així, en els protagonistes de la nostra salut. Gràcies als seus coneixements, ens mostra què podem fer per solucionar totes aquestes dolències de manera natural i senzilla.

Amb Transforma la teva salut de Xevi Verdaguer podràs descobrir els secrets per millorar la teva salut, identificar desequilibris del teu cos i solucionar-los.

El canvi és a les nostres mans.


ESCRIVÀ, A. Encara no és tard. Edicions Bromera, 2016

El canvi climàtic és el major problema ambiental del segle XXI, però… sabem què implica això realment? Prendre’n consciència és posar en qüestió allò que sabem i pensem. És parlar de canvi i d’incertesa. Aquesta obra parteix de la preocupació evident pel que significa l’escalfament global, però també del fet que el coneixement que en tenim és fragmentari, parcial i sovint incorrecte. Això provoca, en gran mesura, que no s’adoptin les accions necessàries. Aquest llibre ens ajuda a entendre com està canviant el món que ens envolta, i quin és el nostre paper en el canvi, però també en les possibles solucions, combinant un missatge esperançador amb advertències realistes perquè s’impulsen accions. Res està perdut. Perquè encara no és tard i un món millor no només és necessari, sinó també possible.


RULL,V. El antropoceno. Catarata, 2018

Los humanos hemos cambiado la configuración y el funcionamiento de la Tierra de manera tan profunda que muchos creen que la época geológica del Holoceno —en la que hemos vivido hasta ahora— ya ha terminado para dar paso a una época geológica diferente, el ‘Antropoceno’. Este concepto ha ganado popularidad por su connotación ambiental. Según su definición original, el principio del ‘Antropoceno’ coincidiría con el inicio de la Revolución industrial, caracterizada por el espectacular aumento de los gases de efecto invernadero y otros productos de las actividades humanas. Aunque cada vez se habla más de esta nueva época, rara vez se hace con el rigor necesario: tanto en los medios tradicionales como en Internet se publican cada día nociones inexactas de lo que es, lo que significa y lo que implica. Además, aunque muchos ya lo usan como un término oficial, todavía es un vocablo informal que ni siquiera ha sido propuesto a los estamentos científicos correspondientes para su homologación.


PELÁEZ,C i REQUENA, T. La microbiota intestinal. Editorial CSIC, 2017

Los microorganismos, sobre todo las bacterias, que habitan en nuestro intestino se conocen como microbiota intestinal. Los llamamos “microbios” en sentido despectivo como si solo representaran una amenaza, a pesar de que a principios del siglo XX ya se empezó a hablar de bacterias “buenas”. En la actualidad, ya sabemos que la microbiota intestinal es la encargada de cooperar con nuestro mecanismo de defensa a las enfermedades, de digerir componentes de la dieta e incluso del desarrollo neurológico. Además puede modularse a través de la dieta y el estilo de vida. La pérdida de equilibrio en la microbiota intestinal puede dar lugar a enfermedades como la obesidad, la inflamación intestinal y algunos trastornos neurológicos. Entonces, ¿es mi microbiota intestinal la responsable de muchas de las cosas que me pasan? Este libro repasa una historia microscópica para comprender la verdadera importancia de estas bacterias.


Dossier: L’alimentació dels esportistes – Sandra Sardina

Es proposa una activitat en l’àmbit de la nutrició i l’esport a fi de contemplar els aspectes bàsics a tenir en compte alhora d’alimentar-se com esportistes i com preparar una cursa de mitja distància.


OTTAVIANI, J. FEYNMAN. S.A. Norma, 2012

Escrita por Jim Ottaviani y dibujada por Leland Myrick, Feynman es la primera biografía gráfica sobre la extravagante vida y la apasionante carrera profesional de Richard P. Feynman, el segundo físico más influyente e importante del siglo XX después de Einstein. Sus 272 páginas a color narran la historia de su vida, desde su infancia en Long Island hasta su participación en el Proyecto Manhattan, la obtención del premio Nobel de física por sus teorías sobre la electrodinámica cuántica y la comisión de investigación de la tragedia del Challenger. Sin dejar de lado aspectos más personales como sus tres matrimonios o su lucha contra el cáncer.


BARCELO, C. La gravedad. La Catarata, 2018

La visita guiada que propone este libro empezará por los básicos de la gravedad y la relatividad general, una descripción de las conexiones mentales que uno debería hacer al oír la palabra gravedad. Un segundo capítulo motivará la gravedad por sus efectos observados en nuestro entorno terrestre más cercano. Hay tres situaciones donde la nueva gravedad se deja ver con especial intensidad: en el comportamiento de los objetos estelares muy compactos, en el comportamiento del universo como un todo -la cosmología- y en los fenómenos de emisión de ondas gravitacionales. Cada uno de estos temas será abordado en un capítulo.


AYALA, F.  ¿Clonar humanos?. Alianza Editorial, 2017

Los avances científicos de las últimas décadas, así como la investigación sobre la historia de la evolución, han permitido trazar caminos casi insospechados. En este libro Francisco J. Ayala postula la aparición de una nueva revolución industrial, propiciada por la ingeniería genética, caracterizada por la posibilidad de manipular la constitución genética de los organismos. Por ello, la clonación se presenta como uno de los temas más candentes y problemáticos desde diversos puntos de vista: ético y moral, tecnológico, social, médico y científico. A través de un análisis accesible, riguroso y cercano, el presente volumen valora el alcance del conocimiento genético al respecto de la clonación y se pregunta si resulta viable clonar humanos, teniendo en cuenta los retos científicos de los próximos años: la definitiva descodificación ontogenética, el enigma cerebro-mente y la transformación de simio a humano.


CLOSA, D i MACIP, S. 100 preguntes sobre el càncer. Cossetància, 2018

El càncer és, amb tota seguretat, una de les malalties més conegudes i temudes. Però què en sabem realment? Quants tipus diferents de càncer hi ha? Quan s’origina? Què passa exactament dins una cèl·lula cancerosa? En què consisteix la quimioteràpia? I les noves teràpies dirigides? Hi ha remeis naturals contra el càncer? Afecta per igual a tothom? Quan es pot dir que un càncer s’ha curat? Des de les primeres descripcions històriques fins a les estratègies més recents per prevenir-lo i tractar-lo, aquest llibre vol respondre cent preguntes essencials per entendre aquesta malaltia. Està pensat perquè serveixi de referència tant per a malalts com per a familiars que vulguin saber-ne més, però també per a tothom que tingui curiositat sobre un dels enigmes biològics més complexos i fascinants que existeixen.


ESTELLER, M. Parlem de càncer. Més de 50 respostes als principals dubtes. La Magrana, 2018

L’autor de No sóc el meu ADN desemmascara les faules i els falsos mites sobre la malaltia més comuna del nostre temps: el càncer. · El càncer explicat per una autoritat mundial en la matèria. La millor manera de fer front al càncer és conèixer-lo. Manel Esteller desemmascara tots els mites que hi ha entorn seu i revela, amb una prosa senzilla i clara, tots els dubtes sobre aquesta malaltia. El càncer es pot contagiar? El meu estil de vida o el lloc on treballo poden influir perquè arribi a tenir càncer? Manel Esteller respon aquestes i moltes altres preguntes en aquest llibre clau per conèixer i entendre els mecanismes d’aquesta malaltia. «Aquest és un llibre sobre tu. I sobre mi. I sobre les nostres famílies i els nostres amics. I sobre el desconegut amb qui ens creuem al carrer. Perquè tots emmalaltim i un nombre gens menyspreable de nosaltres


BROWNE,J. The Quotable Darwin. Princeton University Press, 2017

Here is Charles Darwin in his own words—the naturalist, traveler, scientific thinker, and controversial author of On the Origin of Species, the book that shook the Victorian world. Featuring hundreds of quotations carefully selected by world-renowned Darwin biographer Janet Browne, The Quotable Darwin draws from Darwin’s writings, letters to friends and family, autobiographical reminiscences, and private scientific notebooks. It offers a multifaceted portrait that takes readers through his youth, the famous voyage of the Beagle, the development of his thoughts about evolution, his gradual loss of religious faith, and the time spent turning his ideas into a well-articulated theory about the natural origin of all living beings—a theory that dangerously included the origin of humans.

The Quotable Darwin also includes many of the key responses to Darwin’s ideas from figures across the social spectrum, scientists and nonscientists alike—and criticism too. We see Darwin as an innovative botanist and geologist, an affectionate husband and father, and a lively correspondent who once told his cousin that he liked to play billiards because “it drives the horrid species out of my head.” This book gives us an intimate look at Darwin at work, at home, as a public figure, and on his travels.

Complete with a chronology of Darwin’s life by Browne, The Quotable Darwin provides an engagingly fresh perspective on a remarkable man who was always thinking deeply about the natural world.


BLACKBURN.E i EPEL.E. La solució telòmer. Grup62, 2018

Per què gent més aviat gran se sent jove? I per què gent jove se sent gran? I, podem triar com sentir-nos? Sabíem que el son, l’exercici i la dieta afecten profundament la nostra salut i sabem que hi ha molts factors que contribueixen a l’envelliment i la malaltia. Mai fins ara, però, s’havien obtingut les claus biològiques científiques que ho demostressin. La premi Nobel de Medicina Elizabeth Blackburn i la psicòloga Elissa Epel han treballat durant anys en els «telòmers», uns elements fonamentals del cromosoma.

En aquest llibre descriuen uns canvis senzills que es poden introduir fàcilment en la dieta, el cicle del son o en el benestar mental per tenir cura de l’envelliment cel·lular i prevenir certes malalties.

 

 

 


CAMPILLO, J. Homo Climaticus. Critica, 2018

Un recorrido desde el Big Bang a la actualidad para comprender cómo el clima condicionó la evolución de la vida y de nuestra especie. Un libro de divulgación científica que analiza los logros evolutivos, culturales y sociales de los seres humanos desde su aparición hasta el presente.

Junto a esta imbricación del hombre con la naturaleza que lo rodea, en la obra adquiere especial relevancia la cuestión de los cambios climáticos del Paleoceno y el Holoceno (y sus distintas fases), hecho que, según el autor, ha condicionado la evolución del hombre, diferenciándolo de otros seres vivos, principalmente mediante el desarrollo de un cerebro de mayor tamaño.

A lo largo del libro se justifica esta relación entre la climatología y la fisiología: la primera resulta determinante al poner a prueba a los seres en una alternancia de ciclos climáticos fríos y cálidos que obligan a desarrollar adaptaciones fisiológicas para poder sobrevivir y cumplir con lo que el autor llama las fuerzas de la vida.


RODRÍGUEZ, P. Inteligencia artificial. Planeta, 2018

Los datos son el combustible de la inteligencia artificial. Dicen tanto de nuestro comportamiento e interacciones y de cómo nos relacionamos con el entorno que, con la ayuda de potentes ordenadores y sofisticadas técnicas estadísticas, y en conjunción con la inteligencia artificial, pueden transformar para mejor la vida de millones de personas.

Casi todos los problemas importantes del ser humano se pueden abordar usando los datos y la inteligencia artificial. Y, en este mismo momento, los algoritmos de inteligencia artificial están intentando predecir tu próximo movimiento, aprendiendo a conducir y luchando contra el cáncer. Allá donde haya una base de macrodatos, probablemente haya un algoritmo de inteligencia artificial trabajando para aprender lo que pueda de ellos. Y es que estos datos pueden ayudar a prevenir enfermedades, epidemias y catástrofes, permitir que las personas con discapacidades disfruten de una vida mejor, optimizar los recursos escasos y trabajar en favor de la inclusión, la seguridad y la equidad.

Este fascinante libro plantea un recorrido por la historia de los datos, una mirada extraordinaria a su funcionamiento, un mapeo de las redes, el retrato de los gurús de los macrodatos y el futuro del internet de las cosas y de la inteligencia artificial. En él, Pablo Rodríguez desarrolla el que tal vez sea el análisis más completo de la próxima gran revolución que vamos a experimentar los humanos.


WAGENSBERG, R. Si la naturaleza es la respuesta, ¿cuál era la pregunta?. Planeta, 2018

A lo largo de sus múltiples conferencias, libros y artículos, Jorge Wagensberg se ha encontrado con que la esencia de sus aportaciones podría sintetizarse en un pensamiento afortunado. Otras veces, las clases, los seminarios, las conversaciones o las lecturas cristalizan en una sentencia que atrapa la cuestión primordial. Por fortuna para el lector, él ha ido recopilándolas en un cuaderno aparte. Como nos cuenta en el prólogo, «son frases que concentran bien una idea. Cuando una de ellas funciona, la repito o la repiten amigos y colegas. Y así, por una selección más natural que artificial, los pensamientos compactos acaban ganándose el puesto. Hoy casi desconfío de las ideas que no pueden formularse en una sola frase».

Podría decirse, pues, que esta colección de aforismos es el resultado de treinta años dedicados a preguntarse y explicarse la realidad. Su disposición en cuatro partes sugiere un asedio ordenado a cuanto nos intriga de nuestro complejo entorno: la Realidad («¿es el azar un producto de nuestra ignorancia o un derecho intrínseco de la naturaleza?»), la Vida («un raro estado de la materia inerte»), el Conocimiento («una representación finita de una complejidad infinita transmisible por vía no genética») y la Civilización («la ética es la estética del comportamiento»). A ratos vademécum de reflexiones autosuficientes, por momentos pequeño tratado con mínimos desarrollos lógicos, estos quinientos pensamientos sobre la incertidumbre sorprenden por lo novedoso de su perspectiva y por la agudeza con que tratan del azar y del tiempo, del arte y de la ciencia como formas complementarias de conocimiento, o de la convivencia y la transmisión de saber como pilares de una comunidad civilizada.


VALLVERDÚ,J. Bioética computacional. Fondo de Cultura Económica, 2009

¿Hay alguien que no sepa qué es la vida? Si bien la respuesta a esta pregunta parece simple (¡aunque no lo es!), todavía resulta más complicado saber aquello que se está haciendo hoy en día con la vida: células madre, patentes, biotecnologías, biocomputación, secuenciación, clonación, biología sintética… Este libro trata de analizar el significado de lo vivo y mostrar el estado actual de las investigaciones científicas en este peculiar y prometedor ámbito de conocimiento. Desde el alfabeto del libro de la vida (los nucleótidos A, C, G, T) hasta llegar a la sociedad de la información y los retos de la bioinvestigación actual, considerando la ciencia no tan sólo desde los resultados, sino también desde los numerosos procesos sociales, mecanismos de control o centros de investigación altamente costosos, entre muchas otras cosas. Por estos motivos, el saber acerca de las ciencias de la vida no se puede limitar a datos numéricos o abstrusos artículos técnicos. Lo cierto es que las ciencias de la vida del siglo XXI nos están enfrentando a los límites mismos de nuestro pensamiento, del sentido de las cosas que nos rodean. Los límites entre lo natural y lo artificial, lo público y lo privado, entre lo posible y lo permisible nos atenazan tras cada anuncio espectacular de un nuevo progreso de las ciencias de la vida.

Us recomanem que llegiu l’entrevista feta a la Dra. Carme Torras: Simbiosis persona màquina 

Una de les properes activitats pel curs 2019/20 podria ser una ponència per part de la Dra. Carme Torras ja que és una investigadora de robots que podria parlar-nos d’un món en què la intel·ligència artificial és possible i els aspectes ètics que es desencadenen de la creació de màquines intel·ligents.


GOOLEY, T. Cómo leer el agua. Ático de los libros, 2018

Un fascinante viaje por el lenguaje de la naturaleza y los secretos del agua

Desde Sussex hasta Omán, a través de los helados misterios de la Antártida y la exótica Polinesia, el aventurero y explorador Tristan Gooley nos revela los secretos de lagos, ríos y océanos que ha descubierto durante sus expediciones pioneras, y nos invita a acompañarlo en un viaje deslumbrante por los secretos del «oro azul».

El agua nos rodea y nos da la vida, y forma parte de nosotros. En parte libro de aventuras y en parte ensayo literario y filosófico, Cómo leer el agua es una increíble guía moderna para conectar con la naturaleza y una celebración de la curiosidad y el conocimiento. El lector tiene en sus manos una feliz mezcla de viajes, ciencia y cultura. Una obra, en suma, imprescindible para todos los amantes de la naturaleza.

 

Contacte

1- podeu escriure a través del menú superior Contacte

2-enviant un correu a tlc@uvic.cat

Atenció que a l’adreça electrònica anterior hi ha les lletres T L C en minúscula, que són les inicials de tertúlies de literatura científica; sobretot que no hi hagi confusió amb l’acrònim tic.

 

A cada peu de pàgina que conformen els blogs de les TLC-UVic i del PLC-UVic hi podeu llegir una cita destacada per part d’alguna personalitat que elogia la lectura.

 

Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia. Joana Raspall.