A la següent taula es mostra la planificació de les activitats pel curs 2011/12:

Data
Conferenciant
Llibre/Dossier
Activitat
25/11/2011 Cristina España Dossier: Descobrim l’univers Descobrim l’univers
13/12/2011 Claudi Mans Els secrets de les etiquetes La química de cada dia
20/12/2011 Carlos Chordá Ciencia para Nicolás Ciència per a Nicolàs
21/12/2011 Gemma Marfany El efecto C.S.I La genética forense del siglo XXI
17/01/2012 Víctor Grau Dossier: Esport i ciència Esport i ciència
27/03/2012 Sonia  Fernández La porta dels tres panys Aventura quàntica
18/04/2012 Anna Veiga El miracle de la vida El miracle de la vida

Portada fulletó 2011-2012

A continuació es mostren les activitats realitzades ordenades per dates


 Anna Veiga – El miracle de la vida – 18/04/2012

Llibre: El miracle de la vida

Xerrada-debat: El Miracle de la vida

Anna Veiga va néixer a Barcelona. Va estudiar Ciències Biològiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es va llicenciar al 1979 i  es va doctorar l’any 1991.  Interessada en la reproducció humana, entre 1982 i 2005 va ser directora de la secció de Biologia i va dirigir el laboratori de fecundació in vitro del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus. Va ser l’artífex del primer nadó proveta d’Espanya. Actualment dirigeix el Banc de Línies Cel•lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]). És directora d’R+D del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra. Presidenta de  la Societat Europea de la Reproducció i Embriologia (ESHRE). El 2004  va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi i el 2006 amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica.

El llibre “El miracle de la vida” explica una vida dedicada a la ciència explicada en primera persona. El 1984 va néixer a Espanya el primer nadó proveta, una nena anomenada Victòria Anna, en homenatge a la seva  “mare científica”, una joveníssima investigadora de l’Institut Dexeus anomenada Anna Veiga. Aquest naixement, d’enorme repercussió mediàtica, va omplir d’esperances a milers de parelles estèrils a les que el nou avanç científic permetria per fi concebre el desitjat fill. Des de llavors Anna Veiga ha seguit focalitzant el seu interès en avenços biomèdics que ens ajudin a viure millor i es dedica en l’actualitat, de nou obrint camins per a un futur millor, a la investigació en cèl•lules mare que ens permetran curar malalties actualment sense tractament.

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer la científica Dra. Anna Veiga a la UVic-UCC en data de 18/04/2012: Presentació El miracle de la vida

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada de la Dra. Anna Veiga, si us interessa cliqueu a El miracle de la vida


Sonia Fernández-Vidal – La porta dels tres panys – 27/03/2012

Llibre: La porta dels tres panys.

Xerrada-debat: Aventura quàntica

Doctora en Física Quàntica, va realitzar la seva tesi en el camp de la Informació i Òptica Quàntica. Es va llicenciar en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat en el Centro Europeo de Investigación Nuclear (CERN), en el Laboratorio Nacional de Los Álamos (LANL) i a l’Instituto de Ciencias Fotónicas (ICFO). Fins al passat 2009, ha treballat com a investigadora a la Universitat Autònoma de Barcelona en el projecte espanyol d’Òptica i Informació Quàntica. Ha combinat la investigació amb una altra de les seves passions: la docència, tant a la universitat com a centres per a adults.

El llibre explica la història de Niko, un noi solitari de 14 anys, que no s’imagina les conseqüències que li portarà no seguir el camí que cada dia recorre per arribar a l’institut. En variar la seva ruta, descobreix una casa que mai abans havia vist. Atret pel misteri, s’endinsarà en ella i es veurà immens en un estrany univers. Dins del Món Quàntic passen coses sorprenents, des d’una guerra entre la matèria i la antimatèria a les desaparicions del gat de Schrödinger, passant per un taller de rellotgeria on es posa a prova la relativitat del temps. Immers en aquesta aventura inesperada, Niko té la missió de tornar l’equilibri, ara en perill, entre el seu món i l’univers quàntic que acaba de descobrir.

Link: La Porta dels tres panys

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada de la Sonia Fernández, si us interessa cliqueu a La porta dels tres panys


Víctor Grau – Esport i ciència – 17/01/2012

Dossier: Esport i Ciència

Xerrada-debat: Esport i Ciència

Doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor de la EPS de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Actualment dirigeix el projecte Physics! La física és divertida, dirigit als centres d’ensenyament de Catalunya.

En “Esport i Ciència” es relacionaran temes tan habituals com un xut amb efecte en futbol, l’esforç necessari per pujar pendents amb diferent inclinació, com canvia el color percebut amb la velocitat,… amb els modes propis d’oscil·lació, el treball i la potència, l’efecte Doppler, la pressió, les aplicacions del teorema de Bernouilli,… En tots els casos d’una manera senzilla i fàcilment adaptable als diferents nivells del públic assistent que ha treballat el material entregat pel científic

Podeu veure les fotografies de grup de la xerrada-debat clicant a: Galeria 5a Edició 

Link del bloc del científic:

Physics

Dossier entregat pel científic:

Dossier Esport i ciència

Dossier de suport entregat pel científic:

Dossier de suport

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer el científic Dr. Víctor Grau a la UVic-UCC en data de 17/01/2012:Presentació Esport i Ciència

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada d’en Dr. Víctor Grau, si us interessa cliqueu a Esport i Ciència


Gemma Marfany – El efecto C.S.I – 21/12/2011

Llibre: El efecto C.S.I. La genética forense del s.XXI

Xerrada-debat:  El efecto C.S.I. La genética forense del s.XXI

Gemma Marfany és professora titular de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) i té una àmplia trajectòria científica i acadèmica en aquesta disciplina (Barcelona, Edimburg, Oxford). Dirigeix un grup de recerca en genètica molecular humana i és professora de Genètica Molecular i Biotecnologia. És membre de l’Institut de Biomedicina (IBUB), consultora de l’Observatori de Bioètica i Dret (UB) i assessora externa de la Comissió Nacional per a l’ús forense de l’ADN.

El llibre de la Dra. Gemma Marfany ens parla de com la genètica forense ha abandonat els soterranis foscos i asèptics que ens mostren les sèries de televisió, utilitza tecnologies sofisticades, es comercialitza per Internet i és part integrant de la nostra vida diària. És útil tant per a identificar una taca de sang trobada en el lloc d’un crim o les restes humanes d’un avió sinistrat, com per a establir relacions de paternitat. L’anàlisi genètica forense pot, amb la mateixa certesa, identificar violadors i mòmies, assassins i reis, fills i pares, vinyes i sementals. En l’actualitat, el DNA és el nostre DNI.

.

Resum enviat per la Dra. Gemma Marfany:

Resum

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer la científica Dra. Gemma Marfany a la UVic-UCC en data de 19/12/2011:

L’efecte CSI 1

L’efecte CSI 2

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada de la Dra. Gemma Marfany, si us interessa cliqueu a L’efecte CSI. La genètica forense en el segle XXI


Carlos Chordá – Ciència per a Nicolàs –  20/12/2011

Llibre:Ciencia para Nicolás

Xerrada-debat: Ciencia para Nicolás

Carlos Chordá va néixer a Castelló el 1965 i viu a Tafalla, Navarra. El 1988 es va llicenciar en Ciències Biològiques a la Universitat de Navarra i el 1994 va adquirir el títol de metge al Departament d’Hematologia en la mateixa universitat. Des del 1996 treballa com a professor de Biologia i Geologia, Física, Química i Matemàtiques en l’etapa de Secundària al Col·legi dels Escolapis de Tafalla, on ha trobat la seva autèntica vocació.

En aquest llibre dirigit a un suposat alumne, Chordá explica què és allò que anomenem ciència amb una visió àmplia i integradora, que abasta les seves diverses facetes. La ciència és la protagonista no només del llibre, sinó també de la nostra vida quotidiana, encara que en el dia a dia no en siguem conscients. No es tracta d’una enciclopèdia del saber científic sinó més aviat d’un manual que incita a voler conèixer més proveint els estris necessaris. Defineix com s’arriba a produir coneixement en ciència i ensenya a discernir entre el que és i el que no és aquest coneixement. Dóna resposta a moltes preguntes que pot formular un estudiant: quina és la manera adequada de plantejar un problema, en què consisteix la notació científica o què és el nombre d’Avogadro. Però també és un llibre útil per a qualsevol persona que pretengui entendre un entorn on la ciència i la tecnologia estan molt presents.

Enllaç del bloc del Dr. Carlos Chordá:

Blog del Dr. Carlos Chordá

Com a referència per saber més del llibre podeu anar a:

Nota de premsa

Primeres pàgines del llibre:

Primeres pàgines de “Ciencia para Nicolás”

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer el científic Dr. Carlos Chordá a la UVic-UCC en data de 20/12/2011: Presentació de “Ciencia para Nicolás”

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada d’en Dr. Carlos Chordá, si us interessa cliqueu a Ciència per a Nicolàs


Claudi Mans – El secret de les etiquetes – 13/12/2011

Llibre: Els secrets de les etiquetes

Xerrada-debat: La química de cada dia

El Dr. Claudi Mans és nascut a Barcelona al 1948. Llicenciat en Química a la Universitat de Barcelona (1970) i doctorat a la mateixa universitat al 1974. Catedràtic jubilat i Professor emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, des de 1-10-08. Delegat del rector com a coordinador del Campus de l’Alimentació de Torribera, des de 1-1-09. President de la Comissió Gestora des de 25-1-11. Col·laborador de l’ICE de la Universitat de Barcelona. Col·laborador de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) Col·laborador del CosmoCaixa, Termcat, i la Fundació Alícia Col·laborador habitual de les revistes Notícies per a Químics, Revista de la Societat Catalana de Química, i Educació en Química Membre de les entitats científiques i professionals següents: ACCA i SCQ de l’IEC, ACCC, Col·legi de Químics-ANQuE, RSEQ, SEQUIIQ, Director científic del Comité Español de la Detergencia, Tensioactivos y Afines (CED) des de 1-4-09. Vocal del Comitè Científic i del Comitè de Comunicació de la Fundació Triptolemos (des de 2009).

16 de novembre de 2011: Al Dr. Claudi mans se li ha atorgat el Premi Nacional de Química 2011 de l’Assiciació Nacional de Químics d’Espanya.

Es va fer durant l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Química, el dia 16-11-11- Expoquimia – Saló Internacional de la Química, que atorga l’Associació Nacional de Químics d’Espanya (ANQUE).

El guardó ha estat atorgat en reconeixement a la seva tasca de divulgació i comunicació de la química. a reconeixement del seu treball de divulgació i comunicació de la Química.

Claudi Mans ens pregunta en el seu llibre ” Què expliquen les etiquetes la veritat, tota la veritat i res més que la veritat sobre els productes que consumim diàriament? Ens amaguen informacions que hauríem de conèixer? Qui controla la seguretat dels aliments que consumim? Són perillosos els transgènics? Quina diferència hi ha entre biològic, ecològic i natural? Què són els aliments funcionals? Què és una aigua equilibrada? Són minerals totes les aigües embotellades? Per a què serveixen els emulgents? Què és un potenciador del sabor? De què estan compostos els colorants? Són les temudes E de les etiquetes potencialment perjudicials per a la salut? Com es regula l’ús dels additius ?…”

Link del bloc del científic:

Claudi Mans

Dossier entregat pel científic:

Salses i Truita

Material addicional recomanat pel científic:

Material extra

Entrades recomanades del bloc del científic:

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer el científic Dr. Claudi Mans a la UVic-UCC en data de 13/12/2011: Presentació 1 i Presentació 2

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada d’en Dr. Claudi Mans, si us interessa cliqueu a El secret de les etiquetes


Cristina España – Descobrim l’univers – 25/10/2011

Dossier: Descobrim l’univers

Xerrada-debat: Descobrim l’univers

Cristina España és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona. Un cop acabada la carrera, va continuar amb un doctorat en Astrofísica i Cosmologia a la mateixa Universitat, i la seva tesi tracta temes propers a l’expansió de l’Univers i a la caracterització d’una component d’energia fosca com a justificació d’aquesta expansió. És doctora en física per la Universitat de Barcelona des de l’any 2008.

Actualment però, la seva recerca s’emmarca dintre de la traducció automàtica. És investigadora postdoctoral a la Universitat Politècnica de Catalunya dintre del grup de Processament del Llenguatge Natural (GPLN) i del Centre de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i la Parla (TALP). Allà, desenvolupa temes relacionats amb la traducció
automàtica estadística, metodologia utilitzada en els motors de traducció d’ús comú com ara Google o Bing.

La xerrada es centra principalment en aquest últim punt. Es parteix de les explicacions amb què us s’ha pogut familiaritzar amb el dossier subministrat i s’avança cap a entendre el nostre Univers actual, un univers que de manera sorprenent està expandint-se, cada cop es fa més gran, i, a més, ho fa de manera accelerada. L’importància d’aquest descobriment es veu reafirmada pel fet que el premi Nobel de física d’enguany s’ha concedit a tres investigadors que lideren els projectes que ho van anunciar.

Material a treballar a l’aula:

Alumnes:Dossier alumnes

Professors: Dossier professors

Link del web de la científica:

Web Cristina España

Presentació utilitzada durant la xerrada-debat que va fer la científica Dra. Cristina España a la UVic-UCC en data de 25/10/2011: Presentació Descobrim l’univers

Al Canal UVic podeu trobar aquesta xerrada de la científica Cristina España, si us interessa cliqueu a Descobrim l’univers