TLC-UVic- Dr. Albert Altés. Minicongrés: La biofísica i els virus, eines biotecnològiques i terapèutiques 16a edició de les TLC-UVic Curs 22/23

with No hi ha comentaris

Nom de l’activitat: Minicongrés – La biofísica i els virus, eines biotecnològiques i terapèutiques

Dia: 22 de març de 2023 – Horari: de 10.45 a 13.30 h

Format: Presencial a l’Aula Mercè Torrents (Campus Miramarges-Edifici C – prop de la biblioteca) – Adreça C/ Sagrada Família , num 7. Vic. – s’ha fet un canvi d’espai en data de 21/3/23 i alhora en línia

      Registre en línia 

Ponents: Dr. Albert Altés, Dr. Carlo Manzo, Dra. Julita Oliveras;  es convida Dra. Marina Geli.

Lloc:Aula Mercè Torrents (Campus Miramarges-Edifici C – prop de la biblioteca) – Adreça C/ Sagrada Família , num 7. Vic. – s’ha fet un canvi d’espai en data de 21/3/23

Cartell: Minicongres-Els-virus-versio-dia-24-oct-ok.pdf (uvic.cat)

Llibre: Som virus. Albert Altés. Eumo Editorial. 2021

 


Notícia a l’apunt

Per setè any consecutiu, ahir al matí va tenir lloc a la Sala Mercè Torrents de la UVic-UCC i organitzat per la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) el minicongrés de biofísica, enguany sota el títol La Biofísica i els Virus: Eines Biotecnològiques i Terapèutiques, que va aplegar unes 230 persones, 170 de presencials i la resta en línia.

Després de la benvinguda a l’acte, a càrrec de Julita Oliveras, responsable del Programa Ciència i Societat de la UVic, i de la presentació del congrés per part de Carlo Manzo, ambdós del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge (Bi-squared) de la UVic-UCC, van intervenir els estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Domènec Perramon. Coordinats per la professora Pilar Lomba Álvarez, van parlar sobre la tècnica CRISPR Cas9 i les seves implicacions ètiques. Tot seguit, van aportar les seves reflexions entorn de la temàtica, les doctorandes Meritxell Pujolassos i Nayanika Sekhar, també del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge.

La biofísica, la bioquímica i els virus

Ja en la segona part del congrés, Albert Altés, cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia i autor del llibre Som Virus (Eumo Editorial), va parlar sobre “Biofísica + Bioquímica + Virus = Vida”. Altés va exposar amb entusiasme l’origen de la vida a l’univers, des dels àtoms i les molècules imprescindibles, fins a comprendre com apareix la matèria orgànica, ajuntant elements de física quàntica, química i biologia. Així mateix, i coincidint amb el fet que se celebrava el Dia Mundial de l’Aigua 2023, va destacar la importància que té l’aigua per a la vida.

En la cloenda, Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), va posar de manifest la importància de l’educació en ciència amb la mirada emotiva i perseverant de la joventut, i va encoratjar tot el públic, presencial i en línia, a continuar aprenent.

Foment de les vocacions científiques

L’objectiu del minicongrés és fomentar les vocacions científiques i la divulgació científica entre el públic no especialitzat, especialment entre els universitaris, els preuniversitaris (educació secundària, batxillerat i cicles formatius) i la ciutadania en general. Hi han pres part estudiants de la UVic-UCC i de diversos centres de secundària, com són l’IES Domènec Perramon, d’Arenys de Munt; l’Institut Jaume Callís, de Vic, i l’Escola Vedruna de Tona, en format presencial, i l’Institut Cambrils de Tarragona, en format on line.

El minicongrés de biofísica s’emmarca dins les Tertúlies de Literatura Científica, que enguany celebren la seva 16a edició. Organitzat per Julita Oliveras i Carlo Manzo, ha comptat amb la col·laboració dels membres del grup de recerca Bioinformàtica i Bioimatge, i la Secretaria de la FCTE. També, amb el suport dels Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2023 del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica i el patrocini de la Sociedad de Biofísica de España.


 l’horari :
 horari de 11h a 11:35h –
  – presentacions per part d’estudiants: dues doctorandes, de la UVic
  – presentacionsper part d’un grup de 1r de Batx de l’Institut Domènec Perramon d’Arenys de Munt
  horari de 11:35 a 11:45hbreu descans: esmorzar
  horari de 12 a 12:55h– Conferència impartida pel Dr. Albert Altés  “BIOFÍSICA + BIOQUÍMICA + VIRUS = VIDA”
  horari de 13 a 13:30h- torn obert de paraula i cloenda

 


 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Participació:

 

Universitaris presencials/ línia: (professorat i estudiants)

 

 

  • Preuniversitaris presencial/ en línia
 
  • Públic en general presencial/en línia

 

Suport: per part del professorat (PDI) de la FCTE i PAS de la UVic-UCC.

 

I el Suport de l’equip de les TLC-UVic: Julita Oliveras, Miquel Casadevall, Mina El Aabid.

 

La Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC acollirà el proper dimecres 22 de març, el Minicongrés “La biofísica i els virus: eines biotecnològiques i terapèutiques”.
Aquest esdeveniment forma part de la xarxa “The Biophyzza Connection“, coordinada per la Societat de Biofísica d’Espanya (SBE) per celebrar la Biophysics Week. Aquesta acció internacional anual està organitzada per la Biophysical Society dels Estats Units per donar a conèixer el camp de la biofísica i es celebra a la UVic per setè any consecutiu.

 

L’objectiu del minicongrés és fomentar les vocacions científiques i la divulgació científica entre el públic no especialitzat, especialment entre els universitaris, els preuniversitaris (Educació Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius) i la ciutadania en general. Hi participaran estudiants de la UVic i de diversos centres de secundària, com son l’Ies Domènec Perramon d’Arenys de Munt amb professorat i estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, l’Institut Jaume Callís amb professorat i estudiants 2n de Batxillerat, Vedrunes de Tona amb estudiants de 4t curs d’ESO, en format presencial i com que es retransmetrà alhora en línia, enguany s’han inscrit professorat i estudiants de 1r curs de batxillerat de l’Institut Cambrils de Tarragona, i també diverses persones de ciutadania, que seguiran el minicongrés en directe i podran intervenir via xat.

El ponent principal de la conferència serà el Dr. Albert Altés, Cap de Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia, que oferirà la Plenary Lecture.
El minicongrés és organitzat per la Dra. Julita Oliveras i el Dr. Carlo Manzo del grup de recerca Bioinformatics & Bioimaging, amb la participació dels membres del grup. Aquesta activitat compta amb el suport dels “Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2023” del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, i amb la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica.

 l’horari :
 horari de 11h a 11:35h –
  – presentacions per part d’estudiants: dues doctorandes, de la UVic
  – presentacionsper part d’un grup de 1r de Batx de l’Institut Domènec Perramon d’Arenys de Munt
  horari de 11:35 a 11:45hbreu descans: esmorzar
  horari de 12 a 12:55h– Conferència impartida pel Dr. Albert Altés  “BIOFÍSICA + BIOQUÍMICA + VIRUS = VIDA”
  horari de 13 a 13:30h- torn obert de paraula i cloenda

 


 


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *