16/01/2019 el dietista i nutricionista Julio Basulto, ha impartit la conferència “Més vegetals, menys animals” en el programa de les TLC – FCT (UVic – UCC).

with No hi ha comentaris

Nom de l’activitat: Més vegetals, menys animals

Ponent:  Julio Basulto

Dia:  16  de gener de 2019

Hora:  12.00 a 13.30h

Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC (Facultat de Ciències i Tecnologia)

Campus Torre dels Frares – C/ de la Laura, 13. 08500 Vic

Llibre: Más vegetales, menos animales, Editorial Debolsillo (punto de lectura), 2016.

Cartell activitat: http://mon.uvic.cat/tlc/files/2018/09/16-gener.pdf

Julio Basulto, dietista-nutricionista, ha presentat el seu llibre Más vegetales, menos animales, Editorial Debolsillo (punto de lectura), 2016. Docent de diferents institucions com la UVic-UCC i membre de diferents grups, societats i comitès experts. Col·laborador habitual de Ràdio Nacional d’Espanya, El País, Cadena Ser, entre d’altres. Coautor de diferents llibres i publicacions.

L’assistència per a aquest esdeveniment ha set d’aproximadament 300 persones, dividides en:

Preuniversitaris:

  • Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic – 100 estudiants de 1r de Batxillerat + 2 docents
  • Institut del Voltreganès de les Masies de Voltregà – 43 estudiants de 1r de Batxillerat + 3 docents
  • Institut de Tona – 26 estudiants de 1r i 2n de Batxillerat + 2 docents

Universitaris:

  • 92 estudiants de 1r del Grau de Biologia i de 1r del Grau de Biotecnologia de la UVic-UCC
  • 25 estudiants del Grau en Dietètica i Nutrició humana de la UVic-UCC

Aquesta activitat que s’inclou a la 12a edició d’aquestes xerrades – debat que amb el títol de Tertúlies de Literatura Científica TLC- FCT (UVic-UCC) pel curs 2018/19, s’organitzen des de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC amb la finalitat d’apropar els autors de literatura científica d’actualitat als estudiants i professorat, universitaris i preuniversitaris que tenen interès en la lectura de llibres i articles, com el llibre que ens uneix en aquesta xerrada – debat: Más vegetales, menos animales  escrit per en Julio Basulto.

 

Durant la seva exposició ha parlat de diversos aspectes de gran interés.

Quan ens pregunten si mengem bé, la majoria de nosaltres responem afirmativament però és veritat realment? L’expert Julio Basulto ens diu que no és tan fàcil fer aquesta afirmació.

Segons dades oficials un 35% de les calories que consumim provenen d’aliments ultraprocessats, com són la brioxeria industrial, begudes ensucrades, alguns embotits etc.

A més a més, és sabut que la ingesta de carn a Espanya cobreix del 252 al 416% respecte les recomanacions, cosa que també passa de manera similar en el cas de sucres, el qual el trobem “camuflat” en una quantitat infinita de productes. Malgrat això, és ben diferent si parlem del consum de fruites i hortalisses, ja que no s’arriba al mínim recomanat i la tendència no és precisament a millor.

Julio Basulto, que també és col·laborador en diferents mitjans de comunicació, explica que la raó de gran part d’aquestes dades esdevé del màrketing que arriba a la població,  per tal que es consumeixin uns productes concrets invertint grans recursos econòmics i contractant a personatges famosos que la societat té com a referent per tal de copsar l’atenció i afavorir el seu consum. Sense anar més lluny, la disposició dels productes en els supermercats. Sovint segueix l’estratègia que per tal que per arribar als productes saludables cal passar d’altres com begudes ensucrades, aliments ultraprocessats…

Per altra banda, també insisteix en que no és tant el nombre de calories sinó la font de la qual provenen, ja que l’absorció i el processament de l’ aliment és metabòlicament diferent. Per exemple, no és el mateix menjar-se una poma que un comprimit de fibra o una taronja que un suc de taronja casolà. Explica que el sucre intrinsec esdevé de la fruita sencera i el sucre lliure esdevé del suc casolà.

Però té sentit menjar bé si igualment ens hem de morir?- pregunta Basulto entre somriures. Doncs la veritat és que sí, ja que una mala alimentació contribueix a l’aparició de malalties cròniques com són la diabetis, entre d’altres.

Finalment Basulto també ens ha aconsellat seguir una guia sobre alimentació que ha publicat la Generalitat que s’anomena “Petits canvis per menjar millor” o seguir la campanya “5 al dia”.

Frases que ens ha deixat el dietista i nutricionista Julio Basulto:

No mengis millor, deixa de menjar pitjor. J.Basulto

Menjar de tot no és menjar sa. J.Basulto

– Menjar una mica de tot en moderació no és menjar sa. J.Basulto (la justificació, en aquest article: https://elpais.com/elpais/2018/12/20/ciencia/1545316775_985067.html)

Sempre que busquis consells sobre l’alimentació, has de tenir una mirada crítica i consultar l’article annexat on es demostra una evidència científica . J.Basulto

Web del conferenciant: https://juliobasulto.com/

Julio Basulto va presentar el nou llibre “Dieta y cáncer” de l’editorial  Ediciones Martinez Roca (Editorial Planeta), el qual va sortir a la venta el 15 de gener del 2019.

GRAVACIÓ: Canal UVic: xerrada-debat Julio Basulto 16/01/2019 TLC UVic UCC https://www.youtube.com/watch?v=ypDHZiz4bJI

 

Al acabar l’explicació del ponent, la Dra. Julita Oliveras, coordinadora de les TLC-UVic, volia presentar de forma breu el projecte Mentoratge Sènior en Treballs Finals.

Sinopsis del llibre Más vegetales, menos animales Editorial Debolsillo (punto de lectura), 2016.

Más vegetales, menos animales aborda el tema de la alimentación vegetal, desmontando falsas creencias y proporcionando argumentos científicos que la avalan.

La adopción de pautas alimentarias que dejan total o parcialmente de lado los productos de origen animal es considerada por la población, en ocasiones, una mera opción ideológica, carente de fundamento científico y hasta perniciosa para la salud. De entre dichas pautas, conocidas como «dietas basadas en plantas» (plant-based diets), destacan el vegetarianismo y el veganismo.

Frente a ello, Julio Basulto y Juanjo Cáceres muestran por qué, de acuerdo con el conocimiento científico disponible, el patrón dietético que se relaciona con una mejor calidad de vida y, también, con una mayor esperanza de vida puede sintetizarse en la siguiente máxima: «Más vegetales, menos animales y nada o casi nada de carnes procesadas y alimentos superfluos».

Los autores revisan también en esta obra aspectos históricos de la alimentación y de la hominización, desmintiendo que la alimentación basada en vegetales sea una moda reciente, así como las cuestiones ambientales, éticas e incluso económicas que avalan también optar por esta pauta dietética.

       

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *