Dr. Xavier Roqué ens presenta la conferència : Una relectura de Marie Curie com a dona de ciència a partir del llibre d’assaig de “Escritos biográficos de Marie Curie”

with No hi ha comentaris

Dr. Xavier Roqué  el dia 6/03/2019 presenta la conferència : Una relectura de Marie Curie com a dona de ciència a partir del llibre d’assaig de“Escritosbiográficos de Marie Curie”

 

Va ser  un èxit absolut, gràcies Dr. Xavier Roqué per donar-nos la visió professional, personal i com a dona científica  de la gran  Marie Curie

 

A un públic que tothom en vàrem gaudir molt i l’assistència era en particular d’aproximadament unes 240 persones

   Universitaris:

UVic- 1r curs de Biociències- Grau en Biologia i grau en Biotecnologia: a l’ordre de 90 estudiants

                              

Preuniversitaris:

Col·legi Sant Miquel dels Sants -130 estudiants de 4t ESO i de 2n de Batxillerat + 2 docents

Institut del Voltreganès – 19 estudiants de  4t d’ESO + 2 docents

Podeu accedir a la Gravació de les TLC UVic “Una relectura de Marie Curie, 06/03/19” prement aquí

 

Xavier Roqué, doctor en Història de la Ciència, és físic de formació i professor d’Història de la Ciència a la UAB i membre del departament de Filosofia i del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). La seva recerca tracta sobre la física contemporània i les relacions entre ciència, cultura i gènere. Autor de diferents publicacions sobre la història de la radioactivitat, la relativitat i la física quàntica i editor i traductor de clàssics de la física com ara Albert Einstein, Marie Curie, entre d’altres.

 

A continuació hi ha els detalls de l’activitat:

Nom de l’activitat: Una relectura de Marie Curie com a dona de ciència

Ponent:   Xavier Roqué

Dia:  6  de març de 2019

Hora: 12.00 a 13.30h

Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC (Facultat de Ciències i Tecnologia)– Campus Torre dels Frares

C/ de la Laura, 13. 08500 Vic

Cartell activitat: http://mon.uvic.cat/tlc/files/2018/09/6-mar%C3%A7.pdf

Llibre: “Escritos biográficos de Marie Curie”

 

La professora Julita Oliveras ha presentat la cloenda de la 12a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) amb una breu presentació del recordatori que el Programa Ciència i Societat – UVic-UCC va rebre la distinció Jaume Vicens Vives per l’agost de 2017 per reforçar la innovació docent on es proposen les lectures de llibres d’assaig i es permet conèixer als escriptors, i el secret de poder coordinar aquesta dotzena edició és la perseverança i el treball en equip per un conjunt de professionals de l’àmbit de l’educació del món universitari i de centres de secundària, en unes sessions de treball decideixen les lectures a proposar curs rere curs  i avui podem fer-ne la cloenda amb l’oportunitat d’escoltar a una persona reconeguda en l’àmbit de la Història de la Ciència, el Dr. Xavier Roqué.

Abans de donar-li la paraula, i a dos dies que es celebri el dia Internacional de les dones (8/03/2019), en el programa de les TLC s’han volgut donar a conèixer diferents eines que ajuden a configurar una societat plural i igualitària, i per aquesta raó hem tingut el privilegi de poder escoltar  el Dr. Gerard Coll-Planas, director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG), que ha presentat aquesta àrea de la UVic-UCC i ha incidit en la importància que des de la recerca es fomentin els equips igualitaris, i no només pel que fa a la composició sinó en tenir en compte les necessitats de ambdós generes, cosa que per exemple avui s’avalua i es puntua en els projectes europeus.

 

Seguidament el ponent, el Dr. Xavier Roqué ha impartit una exquisida conferència on ha rellegit la biografia d’una de les científiques més importants del segle XX, com és Marie Salomea Skłodowska-Curie. Com és sabut, ella va ser una de les descobridores de la radioactivitat però per altra banda també sobta al públic que una dona pogués excel·lir degut a la desigualtat de gènere. El Dr. Roqué explica que a part de ser una dona brillant, treballadora i amb una gran determinació, va ser també gràcies a la bona conciliació familiar. L’any 1891 va conèixer al que seria el seu marit, persona amb qui van saber compartir una vida domèstica i professional, i això ho van fer també gràcies a l’ajuda de l’avi patern de les seves filles, qui les cuidava mentre ells podien investigar en el seu laboratori. En aquells temps Antoine Henri Becquerel​ havia descobert que l’urani desprenia una petita radiació. Marie Curie va aprofitar aquest coneixement per a la seva tesi doctoral perquè gràcies al piezoelèctric, instrument que havia inventat Pierre Curie, podia mesurar aquesta radiació. Així doncs, van començar a estudiar la radiació dels diferents elements de manera sistemàtica fins que van acabar descobrint que el radi, un dels components que varen trobar en els residus de l’urani era un element altament radioactiu. El 1903 se’ls hi va concedir el premi Nobel de Física i tres anys més tard morí el seu marit atropellat en un accident. Marie es va trencar per dins però el laboratori i els seus experiments la van mantenir dempeus, cosa que també la va portar  aconseguir el Premi Nobel de Química en aquest cas en solitari (1911).

El discurs ha seguit per finalitzar amb l’oportunitat de conèixer que actualment hi ha investigadors gràcies a les “beques Marie Skłodowska-Curie” i també ens ha permès conèixer “l’Institut curie” i en el seu parlament ens ha obert la curiositat de tafanejar a  Gallica vous propose un choix de documents sur Marie Curie, que es presenta en aquest enllaç.

S’ha pogut realitzar un breu debat molt enriquidor per part d’un públic molt atent, i seguidament l’alumna de la UVic, Rofayda Boumazzough que becària en el CEIG ha presentat el projecte “Camins” per a la millora de l’èxit educatiu en noies d’origen marroquí.

I la Dra. Malu Calle, coordinadora del Master in Omics Data Analysis en la cloenda ha posat de manifest que tothom tinguem present la perspectiva de gènere en cadascun dels àmbits on participem i ens encoratja a seguir en les TLC i que tinguem un feliç  dia Internacional de les dones  que celebrarem el proper 8/03/2019.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *