Salvador Macip – Inmortals, sans i perfectes – 21/04/2009

with No hi ha comentaris

Llibre: Immortals, sans i perfectes

Xerrada-debat: Immortals, sans i perfectes: com la biomedicina canviarà radicalment les nostres vides


El llibre de Salvador Macip: immortals, sans i perfectes (com la medicina canviarà radicalment les nostres vides):

Es un llibre molt interessant que explica les paraules clau per poder entendre la biomedicina  que es defineix com la disciplina que reuneix els coneixements de totes les ciències per intentar entendre el funcionament del cos humà i trobar solucions als problemes de salut que ens afecten.

Es tracta l’era postgenòmica: fa uns quants anys es va començar a seqüenciar el genoma d’algun ésser vius com el de algunes plantes i animals i es va obrir una base de dats pública on guardar-los. Cada dia s’afegeixen seqüències genètiques a aquesta base com per exemple la humana. Però encara que tinguem la seqüència del nostre genoma, tenim preguntes sense resposta: Perquè serveixen alguns dels nostres gens? Com es regula la seva expressió?

A partir dels diferents genomes seqüenciats es poden buscar les diferències entre ells i així entendre que és el que ens fa diferents.

Els transgènics podrien solucionar problemes com la gana al món però encara no hi ha una seguretat al 100% de l’eficàcia d’aquests cultius.

La manipulació en animals ha permès grans avenços en la biomedicina. Però encara ara la manipulació en humans no és possible.

La teràpia gènica cura malalties posant gens a les cèl·lules gràcies a l’ajuda d’alguns virus, encara que avui en dia presenta alguns problemes tècnics.

La clonació i cèl·lules mare: Es poden clonar animals a partir de cèl·lules adultes gràcies a la transferència nuclear somàtica, encara que a vegades pot ser poc eficient. Actualment ja hi ha un gran nombre d’espècies clonades.

Avui en dia no és clar del tot si les espècies clonades tenen una esperança de vida normal ja que provenen de cèl·lules adultes.

Aquesta classe de cèl·lules poden servir per regenerar òrgans propis i per curar malalties. Encara que les cèl·lules mare són molt important i útils, han generat molta polèmica ja que s’han d’obtenir de la destrucció d’embrions humans. Per aquest motiu s’estan buscant alternatives com obtenir-les del cordó umbilical o aïllar-les en adults.

Les cèl·lules mare més eficaces són les que han sofert una clonació terapèutica. Aquesta clonació és possible en animals, però en humans té els seus problemes.

La cura del càncer: El càncer és un creixement anormal de cèl·lules malignes. S’origina per un trastorn genètic que normalment és diferent en cada cas. Per això podem dir que el càncer engloba moltes malalties.

La formació d’un càncer és lent i requereix alteracions en diversos gens. L’entorn té una gran importància en l’origen d’un càncer. Molts d’aquests els podríem evitar si no fuméssim, si controléssim la nostre exposició al sol i si variéssim alguns aspectes de la nostre dieta.

En aquests moments el tractament més eficaç és la cirurgia, però només serveix en els casos en els que el tumor està localitzat, per aquest motiu es necessita un diagnòstic precoç. La quimioteràpia i la radioteràpia serveixen per ajudar a la cirurgia, però només  en alguns casos poden tenir efectes curatius.

Els científics pensen que no només hi ha una sola manera de curar el càncer. Però per ells és més important frenar l’evolució o retardar l’aparició d’aquest.

Amb els estudis genètics es pot saber quins són els gens alterats que produeixen el càncer i això per el futur és de vital importància.

El camí cap a la joventut eterna: Actualment es pensa que l’envelliment és produeix pel desgast de les nostres cèl·lules.  A la vegada sabem que l’envelliment no només ve donat pels nostres gens sinó per factors ambientals nocius per nosaltres.

L’edat d’una cèl·lula ve donada per la llargada dels seus telòmers. Quan els telòmers d’una cèl·lula són massa curts la cèl·lula deixa de dividir-se i això s’anomena envelliment cel·lular.

L’envelliment cel·lular també es pot fer prematurament per evitar que una cèl·lula problemàtica es divideix-hi. D’aquesta manera podríem evitar alguns càncers.

Actualment no existeixen fàrmacs per retrassar l’envelliment cel·lular encara que els científics treballen en el solució.

Pdf de la presentació utilitzada en la conferència: Immortals, sans i perfectes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *