A la següent taula, podem llegir quines han estat les preguntes proposades als alumnes per cada modalitat al llarg de les 12 edicions del Premi Llegim Ciència (PLC), com podem observar s’ha mantingut una línia similar; tot i això, les preguntes han anat evolucionant cap a una proposta més oberta que dona més marge de creativitat als joves, intentant, doncs, extreure el seu màxim potencial i fer que tinguin un criteri crític que els permeti veure si realment el que se’ls demanava és el que ells hi han respost, o si contràriament, no ho han entès bé i el fet que la pregunta sigui una mica més oberta els ha passat una mala jugada. Així doncs, considerem certament que les preguntes obertes tenen més dificultat, però de la mateixa manera són més enriquidores per l’alumnat a l’hora d’aprendre a ordenar les seves pròpies idees i pensament i plasmar-los en un text alhora que han de ser crítics per intentar adequar el seu redactat el màxim possible a què se’ls demana.
Taula. Resum del que es proposa a cada modalitat A i B, al llarg de les 12 edicions del PLC (En lila l’autoria, les ponents femenines, i en negre, els ponents masculins, de la novel.la).
           
Edició Novel·la Autoria Es convida  Modalitat A  Modalitat B 
12a edició Curs 2023/24  EL MÓN FOSC. TALPS. Jordi de Manuel. JoLlibre GR. 2018 Jordi de Manuel Jordi de Manuel Escriu un final alternatiu a la novel·la o una continuació. Escriu un relat on els humans s’hagin hagut d’adaptar a una nova situació ambiental, com els podria ajudar la tecnologia i/o quines adaptacions podrien haver sofert.
11a edició Curs 2022/23 L’evolució de la Calpurnia Tate Jacqueline Kelly 
Mireia Bartrons Vilamala
Albert Palou Vilar
Bet Font Montanyà
Escriu un final alternatiu a la novel·la de Jacqueline Kelly Escriu a la teva llibreta una anotació de camp dialogada amb l’avi, descrivint un espècimen desconegut. Fes-ne un dibuix acurat (dins el marc de la part dreta de la plantilla)
10a edició Curs 2021/22 El camí de la pesta Daniel Closa Daniel Closa Escriu un final alternatiu a la novel·la Escriu un text de divulgació científica, a l’estil dels que hi ha al blog Centpeus, sobre molècules efectives per lluitar contra el bacteri de la pesta
9a edició

Curs 2020/21

Els crims de la taula periòdica Xavier Duran i Jordi De Manuel Xavier Duran / Jordi De Manuel Escriu un final alternatiu al de la novel·la on apareguin noves pistes relacionades amb algun element de la taula periòdica dels elements Escriu un relat en format d’article periodístic, relacionar-ho amb la taula periòdica. Imagina que ets un dels nois o noies de la novel·la i, com en Malik, t’agradaria ser periodista. Escriu un article periodístic per publicar al diari on treballa la Clara. Realitza la maquetació de la notícia (titulars, fotos…) a més del relat de la notícia
8a edició

Curs 2019/20

El ayudante de Darwin Vicente Muñoz Puelles Vicente Muñoz Puelles Posa’t a la pell de Syms Convington. L’expedició ja s’està acabant i esteu retornant a bord del Beagle. Escriu una carta a la teva família explicant l’experiència durant aquests últims anys Posa’t en la pell del jove Syms Covington i escriu una carta al capità Fitzroy on l’hagis de convèncer de la Teoria de la Selecció Natural
7a edició

Curs 2018/19

Ramón y Cajal. Ara i aquí

(Novel·la  a la 7a ed)

Salvador Macip Salvador Macip Posa’t a la pell de Ramón y Cajal i descriu què deuria pensar i sentir quan va veure per primer cop al microscopi una xarxa de neurones a la 7a edició, es van proposar dues novel.les com a excepció i per aquesta raó a cadascuna només hi ha una modalitat A/B
7a edició

Curs 2018/19

Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua (Novel·la a la 7a ed) Oriol Garcia Quera Oriol Garcia Quera

Gemma Pauné Xuriguera

a la 7a edició, es van proposar dues novel.les com a excepció i per aquesta raó a cadascuna només hi ha una modalitat A/B Inventa un episodi amb una conversa o discussió entre Fabra i un personatge que aparegui al llibre. La pots acompanyar amb dibuixos
6a edició

Curs 2017/18

Llampecs Jean Echenoz  

Joaquim Pla Brunet

 

Escriu un final alternatiu a la novel·la Resposta a la pregunta: Quin és l’invent de Nikola Tesla que consideres més extraordinari?
5a edició

Curs 2016/17

La ciutat oblidada Maria Carme Roca Maria Carme Roca Escriu un final alternatiu a la novel·la Resposta a la pregunta: Ara per ara, gran part de l’energia que consumim prové de les centrals nuclears. Creus que ha de seguir així, o bé hi ha alguna manera d’obtenir l’energia que necessitem, utilitzant altres fonts alternatives?
4a edició

Curs 2015/16

Brahe i Kepler, el misteri d’una mort inesperada Maria Pilar Gil Maria Pilar Gil Escriu un final alternatiu al del llibre que encaixi amb la història de Brahe i Kepler Resposta a la pregunta: Creus que els avenços científics ajuden a desmuntar supersticions, o bé penses que preferim atribuir a causes sobrenaturals allò que ens és difícil d’explicar i entendre? Pots posar algun exemple
3a edició

Curs 2014/15

Jo, robot Isaac Asimov Carme Torras Genís Resposta a la pregunta: Com creus que serà el futur a l’any 2050? Sigues valent a l’hora d’imaginar, però es valorarà el poder de la versemblança Resposta a la pregunta: Quan Asimov va escriure aquest llibre els robots eren objectes de ciència ficció, però ara són objectes reals ben presents en la nostra societat. Quines semblances i quines diferències hi ha entre els robots d’Asimov i els nostres?
2a edició

Curs 2013/14

Katalepsis Maria Carme Roca  Maria Carme Roca Crítica de la novel·la. Es valoraran les opinions raonades i estructurades Millor resposta a la pregunta: Imagina’t que tens la capacitat de fer-te passar per mort… Què faries?
1a edició

Curs 2012/13

Hipnofòbia Salvador Macip Salvador Macip Crítica de la novel·la. Es valoraran les opinions raonades i estructurades Millor resposta a la pregunta: Si tinguessis el poder de manipular les ments, com l’usaries?