Premi Llegim Ciència (PLC-UVic)

Premi Llegim Ciència – (PLC-UVic): en aquest projecte es treballa una novel·la científica diferent en cada edició. El professorat acompanya a l’alumnat per la lectura d’una novel·la i un cop llegida, escriuen relats que responen a una de les dues modalitats formulades segons cadascun dels tríptics on hi ha les bases del certamen literari. Posteriorment fan entrega dels relats i els presenten i el jurat fa una exhaustiva valoració a fi de fer l’entrega dels guardons als millors relats de cada modalitat i categoria, en una data concreta on es convida a l’autoria, a l’aula magna de la UVic-UCC. El PLC-UVic va dirigit a 3r i 4t d’ESO.

Premi Llegim Ciència (PLC-UVic)

Enguany la novel·la llegida ha estat Els crims de la taula periòdica de Xavier Duran i Jordi de Manuel, JOLLIBRE Editorial Grup Promotor, Santillana, 2019

Destinat a estudiants d’ensenyament secundari, en particular el cicle superior d’ESO, (a tercer i quart cursos) combina la lectura de literatura d’una novel·la de l’àmbit de la ciència i/o tecnologia, amb l’escriptura d’un relat o una crítica (el curs 2018/19 vam treballar la 7a edició amb la lectura de dues novel·les Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, per conèixer la passió per la llengua de Pompeu Fabra, i Ramon y Cajal. Ara i aquí, per veure la passió amb la qual va guanyar el premi Nobel).

Es proposa un llibre de lectura, en concret una novel·la de ciència adequada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. La lectura és guiada pel seu professorat, i a continuació han d’escriure un relat per participar al concurs de relats del Premi Llegim Ciència. Els estudiants escriuen un relat ajustat a una de les dues modalitats que es proposen i el professorat de cada centre de secundària fa una selecció prèvia dels tres millors relats de cada modalitat i categoria (3r o 4t d’ESO) i ho envia a l’organització.

L’organització formada pel comitè intern i el jurat, persones especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, en fa una valoració a fi d’escollir els guardonats. Aquests reben un premi concedit per gentilesa de diverses institucions com són Fundació Espavila, Consell Comarcal d’Osona i Fundació Catalunya-La Pedrera, diverses editorials, entre d’altres, així com, en alguns casos, del propi/a autor/a, per exemple la Dra M. Pilar Gil, va ser una escriptora que es va sentir tan emocionada que s’hagués escollit la seva novel·la “Brahe i Kepler” per PLC-UVic, que va obsequiar amb un regal magnífics als estudiants premiats pel seu relat, el que va crear un precedent extraordinari en el PLC-UVic.

A la data d’entrega de premis, l’autor/a de la novel·la imparteix una ponència a l’Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i els estudiants aquell mateix dia coneixen el veredicte final, amb una gran expectació, i els guanyadors del concurs de relats fan una lectura pública del seu relat sobre la novel·la llegida, el que és un gran honor per ells que el públic de joves els escoltin en aquell moment de la seva lectura!

 

A cada peu de pàgina que conformen els blogs de les TLC-UVic i del PLC-UVic hi podeu llegir una cita destacada per part d’alguna personalitat que elogia la lectura.

 

La lectura és una eina bàsica per a viure una bona vida. Joseph Addison