Per començar agraïm a l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) aquesta oportunitat que ens han donat amb el guardó de Premis de Divulgació Científica ACCC com a tret distintiu, i que enguany coincideix amb l’efemèride de la 15a edició de les TLC i de la 10a edició del PLC
El Programa Ciència i Societat (PCiS) de la UVic-UCC, es basa en dos projectes:
- Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC)
- El Premi Llegim Ciència (PLC)
A les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) llegim obres d’assaig actuals de ciència, i es convida a l’autoria. Es va iniciar a les classes universitàries, de part de la professora Julita Oliveras Masramon, com a metodologia d’aprenentatge a l’aula, en els inicis del pla d’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Actualment és dirigit a la ciutadania, a estudiants, i professors, universitaris i preuniversitaris.
En un moment determinat un científic, va proposar una novel·la per llegir a les TLC, com que no era un llibre d’assaig, es va iniciar un nou projecte, de nom Premi Llegim Ciència (PLC) enfocat a alumnes de 3r i 4t d’ESO, amb format de certamen literari, on es proposa la lectura d’una novel·la de ciència, i a partir d’aquesta lectura, una posterior escriptura de relats que entren a concurs. A més, el dia de l’entrega de premis, els alumnes tenen l’oportunitat d’escoltar a l’autoria.
Per nosaltres les TLC i el PLC, signifiquen un model d’aprenentatge a través de la lectura de llibres de ciència, i l’apropament de la comunitat científica d’avantguarda, que es preocupa per divulgar la ciència, a partir d’unes xerrades-debat molt enriquidores i interactives, en un format dual que combina la presencialitat amb aforament limitat a l’aula magna de la UVic i alhora el format streaming.
Els nostres principals objectius són:
- Mantenir les TLC i el PLC, com a model innovador en la divulgació de la ciència més actual, a través la lectura com a motor
- Agermanar les humanitats i les ciències.
Pel que fa a perspectives de futur en tenim dues al cap:
La primera és fomentar les vocacions científiques de la joventut, i la segona afavorir a la creació d’espais de lectura, de reflexió i de diàleg.
Aprofitem també per felicitar a l’ACCC pels 31 anys d’una associació exemplar! Gràcies!
Les Fotografies 30è aniversari ACCC – Clica aquí