El projecte “El fil invisible” rep la Menció M. Encarna Sanahuja Yll per la inclusió de la perspectiva de gènere a la pràctica docent (15/09/2022): Vertebrant una mirada de gènere en la vida acadèmica preuniversitària i universitària dels estudiants de l’àmbit STEM”, el projecte liderat per professorat de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC, va estar mereixedor de la Menció M. Encarna Sanahuja Yll en el marc de les distincions Jaume Vicens Vives que atorga el Govern de la Generalitat en reconeixement de l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.


12a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

Èxit en la 12a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC: L’Equip FEDAC Wolvineers de Girona és el guanyador del torneig

La Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic ha estat l’epicentre de la creativitat i la innovació dissabte passat, amb la celebració de la dotzena edició de la FIRST Lego League Challenge. L’equip guanyador, FEDAC Wolvineers de Girona, ha destacat en aquest emocionant torneig STEAM, superant a forts competidors.

El podi s’ha completat amb l’equip The 9th Element de Manlleu, que ha assolit la segona posició, i Legolàctics de Llinars del Vallès, que s’ha endut el tercer premi. A més, Legolàctics ha rebut una menció especial en l’apartat del projecte d’Innovació, guanyant l’oportunitat de participar en el prestigiós National Innovation Awards, que destaca solucions innovadores del món real. Aquests tres equips avançaran cap a la gran final estatal a Alacant el mes vinent.

El torneig ha estat més que una competició de robots, amb l’èmfasi en valors i innovació. Els participants han rebut 14 premis addicionals, amb distincions com el Premi UVic-UCC als Valors FIRST Lego League, que ha recaigut en l’equip SALLE Manlleu 1; i el segon premi Ajuntament de Vic als Valors, atorgat als Puig League, també de Manlleu.

Destacant en els premis al projecte innovador, el primer premi Seidor ha estat per l’equip Rocaprevera 4t de Torelló, mentre que el segon premi VERA ha recaigut en els Teen’s Art de Manlleu. Pel que fa al disseny del robot, REM Jr de Girona ha rebut el primer lloc amb el guardó Casa Tarradellas, mentre que Enginy Robòtic Club de Tona ha quedat en segon lloc amb el premi del Departament d’Enginyeries UVic.

Els premis pel Comportament del Robot han vist a l’equip FEDAC Wolvineers guanyar el primer Premi SOME, i Enginy Robòtic Club de Tona ha aconseguit el segon premi JCM Technologies. D’altres reconeixements inclouen el Premi El 9 Nou a l’Emprenedoria pel l’equip La Salut de Sabadell, el Premi Elausa a l’Excel.lència en Enginyeria per als Legurb de Gurb, i el Premi ISERN a les Joves Promeses per l’equip Artístic Lego Vents de Manlleu.

La cerimònia de lliurament de premis va ser presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, qui va destacar la FIRST Lego League com una “pedrera de creació de talent” i va elogiar el compromís dels més de 100 voluntaris que van fer possible aquest esdeveniment.

El torneig va atraure 275 participants en 32 equips de diverses localitats, consolidant-se com el campionat classificatori més multitudinari de l’Estat espanyol. El 9 TV va retransmetre l’esdeveniment en directe, donant visibilitat a aquesta iniciativa educativa.

A més, la FLL Explore, destinada als més petits, va oferir una jornada de robòtica fora de competició amb 225 participants en 40 equips.

La FIRST Lego League continua destacant com el major programa educatiu STEAM global, amb més de 700.000 joves participants de 110 països. La competició promou valors fonamentals com el treball en equip, el respecte i la inclusió, consolidant-se com un referent en l’àmbit educatiu.

Aquí tens el programa de tota la jornada que va ser retransmès en directe pel 9 TV.



El conte “LA MÀGIA DE L’ENGINYERIA”

La màgia de l’enginyeria és un conte editat en motiu del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya per despertar les vocacions STEAM. Vol acostar l’enginyeria als nens i nenes de Catalunya, ensenyar-los què són i què fan els enginyers i enginyeres per a la nostra societat i, així, animar-los a encaminar-se cap aquests estudis i una professió de futur.

Però La màgia de l’enginyeria és més que un conte. És un espai d’aprenentatge i de divulgació per donar a conèixer la professió i fomentar les vocacions STEAM.

Entrevista                                                             Vídeo                                                                   Notícia


Elisenda Rosanas, responsable de “Fulls d’Enginyeria” i autora del conte, va ressaltar que “l’objectiu d’aquest conte és fer visible la contribució dels enginyers i enginyeres en la societat i trencar estereotips”. Per la il·lustradora Laia Carrera, “és un projecte molt motivador pel seu vessant educatiu i pedagògic”. La directora editorial d’Abacus Idea, Alícia Sòria, va destacar que “els editors i editores comparteixen amb els professionals de l’enginyeria el seu afany per solucionar coses”.

QUÈ ÉS LA MÀGIA DE L’ENGINYERIA?

En Roc i la Clara són dos germans molt curiosos i inquiets. Un dia, tornant de l’escola, coneixen els nous veïns que s’instal·len a l’edifici. La Laura i en Carles, entre caixes i mobles, els proposen un repte: descobrir la seva professió i el lloc on treballen. Ho aconseguiran?