En aquesta setena edició del Premi Llegim Ciència (PLC) es proposarà als estudiants la redacció d’un relat corresponent a les obres:

  • Ramón y Cajal. Ara i aquí del  científic i escriptor Salvador Macip de Angle Editorial; 2016

Obra que mostra un perfecte joc de miralls que acosta els lectors a  dues vides marcades per la passió per la ciència: Santiago Ramón y Cajal  i  Salvador Macip.

  • Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua de la filòloga i escriptora Gemma Pauné i l’il·lustrador Oriol Garcia Quera, de Rafael Dalmau Editor; 2018. En commemoració del 150è aniversari del naixement del gran lingüista que va codificar i normativitzar el català modern.

Obra on es posa de manifest  que Fabra, enginyer de formació i autodidacte en la filologia, va aplicar el mètode científic a l’estudi de la llengua.

El comité intern de PLC es reserva el dret d’acceptar i/o rebutjar els relats que arriben.


Categories i modalitats

El concurs va dirigit a estudiants de 3r (Categoria 1) i 4t curs d’ESO (Categoria 2) de qualsevol centre d’educació secundària. Cada estudiant podrà optar a presentar a concurs un text que s’ajusti a una de les dues modalitats previstes.

Modalitat A – Novel·la Ramón y Cajal. Ara i aquí – resposta a la pregunta: 

– Posa’t a la Pell de Ramón y Cajal i descriu què deuria pensar i sentir quan va veure per
primer cop al microscopi una xarxa de neurones.

Modalitat B – Novel·la Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua – resposta a la pregun­ta:
– Inventa un episodi amb una conversa o discussió entre Fabra i un personatge que aparegui
al llibre. La pots acompanyar amb dibuixos.

Els criteris de valoració dels relats, per part del jurat seran:

– Capacitat de redacció i adequació al punt de vista narratiu
– Adequació de la resposta a la pregunta proposada
– Es tindran en compte els valors ètics amb els quals es respon

Cada centre d’ensenyament de secundària que vulgui participar en aquesta activitat haurà de fer una selecció prèvia dels relats a presentar a concurs, ja que només es podran admetre un màxim de tres treballs de cada centre per categoria i modalitat (és a dir, per 3r ESO, podran arribar tres relats de Modalitat A, i tres relats de Modalitat B, i per 4t ESO, podran arribar tres relats de Modalitat A, i tres relats de Modalitat B).

La inscripció per participar en aquesta activitat s’ha de fer a través del bloc del Premi Llegim Ciència –http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/inscripcions/  del  4 de juliol de 2018 al 22 de gener de 2019.

En cas que tingueu interés, també podeu fer-ho via e-mail a les adreces: tlc@uvic.cat (Atenció que a l’adreça electrònica anterior hi ha les lletres T L C en mínuscula, que són les inicials de tertúlies de literatura científica; sobretot que no hi hagi confusió amb l’acrònim tic) o bé julita.oliveras@uvic.cat


Presentació d’originals

1. La presentació de relats a concurs es farà, únicament, a través del professorat o tutors responsables d’aquesta activitat a cada centre. S’han de lliurar abans del 22 de gener de 2019 a les 11h, mitjançant un missatge a l’adreça electrònica tlc@uvic.cat;
2. El títol del missatge ha de portar la referència: Premi Llegim Ciència – escriure el nom i localitat del centre de secundària.
3. Els originals s’escriuran a la plantilla que es troba al blog (segons la novel·la hi ha una plantilla o una altra) http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/premi-llegim-ciencia/documentacio/ i per enviar-los cal seguir les instruccions:

    • . Feu servir el document Word que és la plantilla per escriure cada relat; sobretot recordeu que hi ha de constar el pseudònim utilitzat per l’estudiant i el nom i la localitat del centre d’ensenyament (es troba ben detallat).
    • . Els relats originals s’enviaran amb el document plantilla, escrits en català, en format Word, amb lletra Calibri  11, interlineat senzill o simple i un màxim de 500 paraules (només pot ocupar una pàgina)

4. A banda de les plantilles dels relats signats amb pseudònim, el professorat farà arribar un document amb la relació de pseudònims-noms dels treballs del seu centre. El document es troba al blog http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/premi-llegim-ciencia/documentacio/

5. L’organització es reserva el dret de publicar els treballs guanyadors en mitjans físics i/o digitals mencionant-ne sempre l’autoria.

El comité intern de P L C es reserva el dret d’acceptar i/o rebutjar els relats que arriben.


Lliurament de Premis: 25/02/19

Lliurament de regals als estudiants guanyadors del primer, segon, tercer i quart premi en el certamen científic i literari “Premi Llegim Ciència” per cada modalitat i categoria.

Els premis seran lliurats a l’acte acadèmic que tindrà lloc a l’Aula Magna de la UVic-UCC el dia 25 de febrer de 2019.
Sessió 1: de 9.00 a 10.25h, per als alumnes de 3r d’ESO (Categoria 1).
Sessió 2: de 11.00 a 12.25h, per als alumnes de 4t d’ESO (Categoria 2).

Els guanyadors o guanyadores es comprometen a assistir a l’acte de lliurament dels premis. Davant la impossibilitat d’assistir-hi personalment, podran delegar la seva representació en una altra persona.


Premis

PRIMER –  Diplomes i quatre tauletes tàctils, gentilesa de la Fundació Espavila;
Categoria 1, dirigida a estudiants de 3r d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Un diploma i una tauleta tàctil
Categoria 2, dirigida a estudiants de 4t d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Un diploma i una tauleta tàctil

SEGON– Diplomes i quatre e-books per part del programa PLC-UVic;
Categoria 1, dirigida a estudiants de 3r d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Diploma i un e-Book
Categoria 2, dirigida a estudiants de 4t d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Diploma i un e-Book

TERCER – Diplomes, llibres per gentilesa de les editorials  Angle Editorial  i  Rafael Dalmau Editor; i paquets de quatre entrades per visitar el Monestir de St. Pere de Casserres, gentilesa del Consell Comarcal d’Osona.
Categoria 1, dirigida a estudiants de 3r d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Un diploma, un llibre i un paquet d’entrades per a cadascuna
Categoria 2, dirigida a estudiants de 4t d’ESO:
Modalitat A i Modalitat B: Un diploma, un llibre i un paquet d’entrades per a cadascuna

 

Recolzem el Manifest en favor de la ciència i la tecnologia a les escoles. Si en vols saber més clica a : Manifest per la cultura científica i tecnològica.