El Programa Ciència i Societat (PCiS), és una proposta d’innovació docent dirigida a estudiants universitaris, preuniversitaris i públic en general, amb la finalitat de promoure la lectura d’obres de divulgació científica i que a partir de lectures amenes i reflexives es pugui conèixer a l’autoria i aprendre ciència. Actualment s’hi desenvolupen dos projectes, els quals són les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) i el Premi Llegim Ciència (PLC-UVic). Programa que acosta les ciències i la literatura als joves i a tothom, per augmentar el  coneixement de la ciència actual i fomentar les vocacions científiques.

A continuació hi ha algunes opinions d’estudiants de la UVic-UCC

Opinió 1: Soc Ferran Bertomeu, estudiant de Grau en Biologia a la UVic-UCC en el període 2017-2021.  He tingut l’oportunitat de poder gaudir de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) des del primer moment que vaig iniciar el grau. Com a alumne, el programa ha estat extremadament interessant, didàctic i enriquidor. El fet de poder ser partícip de moltes de les TLC, m’ha servit per a conèixer, indagar, aprendre i millorar les seves capacitats, contactes i coneixements en temes molt actuals, interessants i essencials per al futur de les societats i de la Terra. Les raons són les següents: 1) He pogut conèixer temàtiques i gaudir de conferències-debats que tenen un elevat valor social, científic i humà, que donen pas a concretar el camí de cada estudiant. 2) He tingut contacte directe amb científics/es de molt renom. 3) M’ha despertat una gran curiositat i interès a totes i cadascuna de les conferències-debats. 4) M’ha ajudat a donar valor i implementar la lectura de publicacions científiques. 5) Les TLC que he pogut gaudir han estat tan útils com moltes de les assignatures del grau. 6) Les TLC m’han induït una gran quantitat d’inquietuds, ja sigui professionalment com personal. Per a mi, és un punt essencial per a fomentar la motivació i despertar interès de els/les futur/es cientifics/ques.

Des del meu punt de vista, és essencial donar-li veu a les TLC, per tal que el públic més jove pugui aprendre i despertar el seu interès per la ciència. A més, el programa fomenta i dona valor al talent científic femení. Dit això, recomano plenament les TLC i, a més, penso que cal potenciar-lo i donar-li el valor que es mereix.

Per últim, necessito agrair la Julita Oliveras, a l’equip del programa de les TLC i als ponents que he tingut l’honor d’escoltar. Per aquest motiu, em sento extremadament afortunat d’haver pogut gaudir d’aquests 4 anys de TLC. Com a estudiant, ha estat una gran sort poder-ne gaudir.

Ferran Bertomeu. Biòleg; agost 2021


 

Opinions de ponents que han particitpat a les Tertúlies de Literatura Científica UVic-UCC:

  • Ponent: Dr. Enrique Campillo – Una iniciativa muy interesante las TLC. La universidad necesita de personas que lideren programas de esta magintud, como las TLC-UVic, de forma que se promueva el desarrollo de la capacidad crítica de adquirir conocimiento

 

  • Ponent: Dra. Ana Caño – Les cèl·lules mare a les plantes. Les plantes i la immortalitat. Estudiant Laura Sánchez Robles en data 30/11/2020 -A mi m’ha semblat una molt bona activitat. Estic interessada en la recerca, sobretot la que té a veure amb ajudar a posar solució a la crisi climàtica i si fa servir plantes, més interessant ho trobo. Penso que he après molt i m’ha ajudat també a aclarir les meves idees de cara al futur. En quant al format webinar, no m’ha donat cap problema, és una bona eina per a aquestes activitats. Curs 2020/21:

 

  • Ponent: Miquel Porta – Aliments i tòxics. “Opinió d’una estudiant de 1r curs del grau de Biologia de la UVic-UCC: Laia Mir Pascual 17/01/2020. He vist la conferència i les sencacions que m’ha deixat són de gratitud, com en totes, però també una mica de sorpresa i impotència. “La millor solució per descontamirar-te és no contaminar-te”; es tracta d’un principi molt interessant que plenteja el Dr. Porta en el que descriu clarament que el problema, i inclús es podria aplicar en qualsevol àmbit, s’ha de solucionar des del seu origen. I ara ens preguntem: quin és aquest origen? Doncs és el que em deixa aquest sentiment d’amargor ja que ens ha parlat de tantes coses que no sabíem… Qualsevol sap que l’aire està contaminat, que tenim un problema amb els plàstics, i un gran etcètera. No obstant, fins a quin punt som conscients? Personalment, jo no en tenia ni idea de que a causa dels productes que s’utilitzen per a la desinfecció de l’aigua corrent ens pot afectar al sistema endocrí, tampoc que la contaminació en la que hi som exposats de manera constant sigui tan elevada com per excretar tal diversitat de plàstics, i no acabaria. I finalitzo amb la idea de poder arribar a ser una societat més flexible en els costums i més considerada amb el medi ambient. Aquesta és, jo trobo, la clau per al canvi de tot, l’inici d’una vida més saludable en tots els aspectes. Gràcies per a haver-me donat la oportunitat de veure la conferència.. Curs 2019/20:
  • Opinió sobre la xerrada-debat a càrrec de Salvador Macip. “Opinions d’estudiants de Montse Ballús,professora de l’Institut de Vic – 25/04/2017” – La xerrada el Dr. Macip ens va passar molt ràpida, a part per la forma d’explicar, per la forma de cridar l’atenció i fer que el públic escolti i el que és més important, t’entengui. – Aquestes xerrades ens mostren com després de l’esforç de l’estudi hi ha una recompensa, que en aquest cas és investigar coses favorables per la població. – El tema escollit va ser interessant, a part de per ser un tema de debat, per mostrar-nos el que els científics estan investigant en aquest moment. També ens mostra com nosaltres podem repercutir en les investigacions científiques.

– La xerrada ha estat molt entenedora i parteix d’un tema que causa debat en la societat actual.
– Ens ha agradat perquè ens ha explicat experiments que ell ha realitzat al seu laboratori.
– Haver estat presents en aquesta xerrada ens ha donat més ànims per estudiar un àmbit relacionat amb el món de la ciència.
– La xerrada del Dr. Macip la varem trobar molt interessant, el doctor s’explica molt bé i no ens varem avorrir gens ja que enmig d’aquest tema científic hi ha un debat ètic on tots tenim dret a opinar.
– Ens va agradar molt la conferència perquè a part de ser instructiva va ser molt interactiva (hi va haver una ronda de preguntes molt interessant). S’explicava amb molta claredat.
– L’explicació va ser molt dinàmica i va utilitzar un vocabulari molt entenedor.
– Sempre m’agrada anar a la Universitat perquè sempre surto amb més coneixement i informacions sobre diferents temes.


A continuació hi ha algunes opinions  vers l’entrega de la Distinció Jaume Vicens Vives 2017/18, com a premi individual, a la senyora Julita Oliveras, per la seva tasca de lideratge del Programa Ciència i Societat – Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 7426 -3.8.2017.

.Opinió estudiant UVic-UCC: Júlia Arellano Espallargas 4-8-17 – Bon dia Julita, Acabo de veure que has guanyat el premi Jaume Vicens Vives 2017. Moltes felicitats!!!! No conec gaires professors que es mereixin tant un premi com tu, la dedicació als teus alumnes, el sentiment que poses per ensenyar i donar-nos nous coneixements és enorme i tinc molts bons records de les teves classes. Ets un dels millors professors que he tingut no només durant la meva vida universitària, si no durant la meva vida i deixes marca en molta gent, que veu en tu un referent acadèmic i una persona tant gran què és impossible oblidar-te. Des que vaig fer biologia amb tu sempre que veig al diari alguna cosa relacionada amb biologia l’agafo, estudio de que parlen i ho intento explicar als que m’envolten i no perdo mai l’oportunitat de parlar del Manel Esteller sempre que puc, ja que últimament a TV3 estan fent molts reportatges dels seus estudis amb bessons. Només volia felicitar-te ja que m’he alegrat molt de que es reconegui la gran feina que fas. Segueix així!! Atentament.

Ex estudiant de la UVic, Albert Caballeria en data 15/10/17:Les TLC sempre les he trobat molt interessants bàsicament per dos motius: primer perquè, més enllà de l’interès que pugui tenir el tema en general que es tracta a cada sessió, les tertúlies et permeten, com a estudiant, parlar amb científics professionals que ajuden a ser conscients de les diferències que hi ha entre la universitat i la ciència professional; i segon, perquè el fet de que les TLC es basin en llibres les converteix en una via per fomentar la lectura de literatura en un àmbit, el científic, on no es sol practicar més enllà de la literatura especialitzada. En la meva opinió, les TLC ens ajuden als estudiants de ciències a recordar que la barrera que ens volen imposar entre ciències i humanitats és molt més porosa del que ens imaginem.
Referent a si les TLC ens ajuden a desenvolupar vocacions científiques, jo crec que sí. Potser no en som plenament conscients quan, com a estudiants, hi assistim, però vist des de la distància crec que el fet de poder parlar amb científics de tu a tu permet fer-los preguntes sobre la seva feina o els seus èxits i fracassos i tot això en algunes persones pot actuar d’incentiu per decidir fer carrera com a investigador.

Contacte

1- podeu escriure a través del menú superior Contacte

2-enviant un correu a tlc@uvic.cat

Atenció que a l’adreça electrònica anterior hi ha les lletres T L C en minúscula, que són les inicials de tertúlies de literatura científica; sobretot que no hi hagi confusió amb l’acrònim tic.

 

A cada peu de pàgina que conformen els blogs de les TLC-UVic i del PLC-UVic hi podeu llegir una cita destacada per part d’alguna personalitat que elogia la lectura.

 

La lectura fa a l’home complet; la conversa, àgil; l’escriure, precís. Francis Bacon