SETMANA DE LA CIÈNCIA 2015

SC2015

Setmana de la Ciència 2015 a la UVic-UCC del 13 al 22 de novembre de 2015.

Bases per a participar en el Concurs de cartells SC/2015
VIU LA CIÈNCIA!

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2012


Títol de la xerrada-debat:
Els bolets

Científic: Enric Gràcia

Durant la setmana de la ciència 2012, la Universitat de Vic- UCC va comptar amb el científic Enric Gràcia, que va impartir una xerrada i un posterior debat sobre els bolets a l’Aula Magna de l’EPS de la UVic-UCC. El campus també va comptar durant aquesta setmana amb una exposició de bolets.

Per a més informació sobre aquesta activitat: Enric Gràcia a la Setmana de la ciència 2012

 

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2011

Títol de la conferència: Rio+20: Cimera de la Terra 2012. De què serveixen les conferències internacionals d’avui? Les claus bàsiques

Científic:  Sergi Rovira

A continuació es mostra una fotografia d’alumnes de secundària amb el científic Sergi Rovira

La Setmana de la Ciència és l’esdeveniment europeu més gran en relació a la comunicació social de la ciència i la tecnologia. El seu objectiu és acostar a la societat els avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera amb la finalitat d’augmentar el coneixement, la cultura i l’interès científic. És per aquest motiu, que s’organitzen jornades, conferències, jornades tècniques, visites a laboratoris, cicles de cinema, concursos, etc. sempre amb una temàtica relacionada amb la ciència. Els temes centrals de l’edició d’enguany seran les commemoracions de l’Any Internacional de la Química i de l’Any Internacional dels Boscos.

Lloc de celebració: Aula Segimon Serrallonga de la UVIC-UCC

Data:   22 de novembre de 2011

Horari: 10-11h

Durada de l’activitat : 1h

Núm. d’estudiants màxim per grup: 60 persones

Descripció: Des de la celebració de la històrica Cimera de la Terra, el 1992 a Rio de Janeiro, la humanitat ha anat prenent més consciència de la necessitat d’establir compromisos globals que permetin preservar l’entorn natural i els serveis que aporten. En aquest marc, l’Assemblea General de les Nacions Unides va acordar celebrar una Conferència sobre Desenvolupament Sostenible (CNUDS) la primavera del 2012, també coneguda com a Rio+20. La convocatòria d’aquesta Conferència, que se celebrarà al cap de 20 anys de la Cimera de la Terra i 10 anys de la Conferència Mundial del Desenvolupament Sostenible, a Johannesburg, vol revisar els acords que es van prendre i, especialment, aprofundir en dues grans qüestions: la construcció d’una economia respectuosa amb l’entorn natural (una economia verda) i l’establiment d’una veritable governança ambiental global.

Els acords de les darreres conferències d’aquestes característiques han transformat les polítiques ambientals i, també, econòmiques i industrials d’arreu del món. La implementació de l’Agenda 21 però, també, en molts altres documents i acords com, per exemple, el Conveni Marc per al Canvi Climàtic o el Conveni sobre Diversitat Biològica són el resultat d’aquestes cimeres. De la mateixa manera i encara més en el context global actual, aquesta conferència té tots els elements per aportar acords de gran impacte internacional, centrats en l’economia i la governança internacional.

La conferència tindrà una contextualització de les principals cimeres internacionals en el marc de les Nacions Unides per arribar fins la convocatòria de la CNUDS. Tot seguit es farà un repàs de les propostes de treball per a la CNUDS (economia verda i governança ambiental), amb una anàlisi dels factors, de les seves propostes i dels possibles acords que en podrien sortir de la Conferència. En aquesta anàlisi, es desglossaran, especialment, les alternatives per a l’establiment d’un sistema institucional de governança ambiental global i les seves implicacions.

Més informació a : Setmana de la ciència 2011

Presentació utilitzada en la conferència de Sergi Rovira en data de 22/11/2011: Rio+20

Al Canal UVic podeu trobar la conferència de Sergi Rovira, si esteu interessats cliqueu a La cimera de la terra 2012

 

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2010

La Setmana de la ciència 2010 va ser  l’esdeveniment europeu més gran en relació a la comunicació social de la ciència i la tecnologia. El seu objectiu va ser acostar a la societat els avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera amb la finalitat d’augmentar el coneixement, la cultura i l’interès científic. És per aquest motiu, que es van organitzar jornades, conferències, visites a laboratoris, cicles de cinema, concursos, etc. sempre amb una temàtica relacionada amb la ciència. Els temes centrals de l’edició 2010 van ser la biodiversitat i l’apropament de les cultures amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Biodiversitat i de l’Any Internacional de l’Apropament de les Cultures.

Títol de l’activitat: La transversalitat en els estudis de ciències biomèdiques i mediambientals.

Conferenciant: Mercè Durfort Coll (La Suze sud Sarthe Loira 1943) és una biòloga catalana. És catedràtica de Biologia Cel·lular de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Descripció: El President de la Societat Catalana de Biologia (SCB) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) El Dr. Lluis Tort (Departament de Biologia Cel·lular, UAB), presentarà la Societat Catalana de Biologia com una de les societats científiques més antigues del nostre país (farà 100 anys el 2012) i més actives. Ja des dels seus inicis ha mantingut l’empenta com a conjunt de professionals i estudiants de l’àmbit de la Biologia fent activitats de recerca, reunions científiques, jornades especialitzades, publicacions i altres activitats de difusió de les ciències biològiques i de la feina que fan els seus professionals.

Per acabar donarà èmfasi a l’aspecte que la Biologia és actualment una disciplina científica amb un creixement de coneixements espectacular. Per això la recerca i difusió dels coneixements entorn de la biologia tenen cada vegada més importància en molts aspectes de la nostra societat com la sanitat, l’alimentació, el medi ambient, la població…

La Dra. Mercè Durfort plantejarà una conferència que amb el títol “La transversalitat en els estudis de ciències biomèdiques i mediambientals” exposarà les seves investigacions i treball amb diverses tècniques de microscòpia.

Més informació: Setmana de la ciència 2010

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2009

Títol de l’activitat: El projecte Genoma Neandertal: una revolució a l’evolució humana 150 anys despres de Darwin

Conferenciant: Dr. Carles Lalueza – Institute of Evolutionary Biology (CSIC-UPF)

Descripció: Lalueza Carlos ens va oferir una conferència-debat d’aspectes de biotecnologia molt actuals, com son les noves tècniques d’ultraseqüenciació massiva (en el seu cas les aplica a recuperar el genoma dels neandertals, però es poden aplicar a altres genomes) i que aviat es faran servir per seqüenciar genomes personals. També es parlarà d’alguns dels gens que han recuperat en neandertals poden ser interessants.

Escriptor de llibres de literatura científica, entre altres ha escrit “Genes de Neandertal. Ed síntesis. 2005

Més informació: Setmana de la ciència 2009