Sandra Brucet, professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries i investigadora ICREA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), s’ha unit a un grup format pels principals especialistes en aigua dolça del món per celebrar l’adopció d’una nova resolució per promoure i protegir les petites masses d’aigua com són les basses, els estanys i els petits aiguamolls. Es tracta de la Resolució XIV.15: millorar la conservació i la gestió de les zones humides petites, que ha adoptat la Convenció de Ramsar.

Brucet, coordinadora científica del projecte europeu PONDERFUL, és una dels més de 50 científics i conservacionistes d’arreu del món que han signat una carta adreçada al doctor Musonda Mumba, secretari general de la Convenció de Ramsar sobre zones humides. La carta, impulsada pel consorci del projecte UE Horizon 2020 PONDERFUL i enviada aquest dilluns, 26 de juny, felicita el doctor Mumba per la resolució sobre “millorar la conservació i la gestió de les basses i els petits aiguamolls”, ja que és un pas important cap a una millor protecció de les petites masses d’aigua. L’adopció de la nova resolució és un senyal rellevant per a les institucions nacionals i internacionals sobre la importància dels petits aiguamolls i masses d’aigua per a la protecció de la biodiversitat d’aigua dolça.

En l’acte que es va fer en paral·lel a la 14a reunió de la conferència de les parts signants de la Convensió de Ramsar, la coordinadora del projecte PONDERFUL de la UVic-UCC, Sandra Brucet, va dir: “Donem la benvinguda a aquest desenvolupament, que augmenta el perfil de les petites masses d’aigua i la seva importància per a la vida salvatge. A causa de la seva mida, els científics i els responsables polítics han passat per alt les petites masses d’aigua, però ara sabem que tenen més biodiversitat que les masses d’aigua més grans, com ara llacs o rius. També estem començant a entendre el seu potencial per capturar carboni i el paper important que podrien tenir en la lluita contra el canvi climàtic”.

PONDERFUL (POND Ecosystems for Resilient Future Landscapes in a changing climate) és un projecte Horizon 2020 Research and Innovation Programme, finançat per la Unió Europea. Amb seu a Europa i Amèrica del Sud, el consorci està investigant com es poden utilitzar els estanys com a solucions basades en la natura per a l’adaptació al canvi climàtic. A més a més de Sandra Brucet com a coordinadora científica del projecte PONDERFUL, la responsable de projectes és Diana van Gent, ambdues investigadores de la UVic-UCC.