Nova publicació científica a la revista PLoS ONE

Una nova publicació, en la qual hi ha contribuït Marc Llirós Dupré, ha estat publicada a la revista PLoS ONE amb el títol “Impact of bread diet on intestinal dysbiosis and irritable bowel syndrome symptoms in quiescent ulcerative colitis: A pilot study”.

Quin és l’objectiu científic principal abordat a l’article, i per què és rellevant?
L’objectiu del treball era comparar les propietats prebiòtiques in vivo de pa elaborat de manera tradicional amb massa mare en front a un pa més industrial elaborat de manera més moderna a l’hora de millorar la simptomatologia de persones amb colitis ulcerosa (UC) en remissió i amb símptomes de síndrome de l’intestí irritable (SII)

Quina metodologia s’ha utilitzat? Per què?
Es va realitzar un assaig clínic pilot randomitzat, amb doble cec, en paral·lel analitzant dos grups de pacients dels quals es va fer seguiment de diversos paràmetres clínics vinculats amb colitis ulcerosa i es va estudiar també la microbiota intestinal d’aquests pacients mitjançant anàlisi del gen 16S rRNA.

Quins són els principals resultats de l’estudi?
L’estudi s’enmarca en un treball més ampli, estem a l’espera dels resultats del mateix assaig en pacients amb síndrome metabòlic. La idea seria poder complementar ambdós treballs amb més dades ja sigui incrementant el nombre de persones a estudi i ampliant l’espectre de malalties inflamatòries intestinals.

Quines podrien ser les aplicacions o implicacions potencials dels resultats de la recerca en termes pràctics?
L’efecte prebiòtic del pa elaborat seguint processos tradicionals en pacients amb colitis ulcerosa (UC) en remissió i amb símptomes de síndrome de l’intestí irritable (SII) permet aportar noves eines per a acompanyar la teràpia existent.

Quins són els passos següents que us plantegeu a partir dels resultats obtinguts? Quines són les futures direccions per a la recerca basada en els resultats d’aquest estudi, i queden preguntes sense resposta que es podrien abordar en estudis futurs?
L’estudi s’enmarca en un treball més ampli, estem a l’espera dels resultats del mateix assaig en pacients amb síndrome metabòlic. La idea seria poder complementar ambdós treballs amb més dades ja sigui incrementant el nombre de persones a estudi i ampliant l’espectre de malalties inflamatòries intestinals.

Quin finançament ha rebut el treball?
La investigació, que forma part d’un projecte de recerca en el marc del programa RETOS col·laboració del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (RTC-2017-6467-2) a la empresa Elias Boulanger sl, i va comptar amb la participació de l’IdIBGi (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona) i l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques).