Entrevista al doctorant Sergi Masó

Sergi Masó Orriols: “Estic aprenent molt, sobretot a tenir pensament crític i analitzar el motiu de les coses”

Sergi Masó Orriols està fent el doctorat dins el programa en Ciències Experimentals i Tecnologia de la UVic-UCC, i Carlo Manzo i Joan Bertran són cotutors de la seva tesi.

  • Explica’ns la teva trajectòria prèvia a la incorporació a la UVic-UCC com a estudiant de doctorat.

Vaig estudiar el grau en Biotecnologia a la Universitat de Girona i, posteriorment, vaig cursar un màster en Biomedicina. Entremig, vaig treballar en una empresa de reactius químics, Spinreact, com a tècnic de laboratori.

  • Què et va fer decidir a començar el doctorat?

El fet que jo sempre he volgut fer investigació i vaig veure que si no feia un doctorat era molt difícil aconseguir llocs de treball en I+D.

  • Quin és el títol i l’àmbit d’estudi de la teva tesi?

El títol de la meva tesi és “The role of glycosylation and sialylation of cell membrane receptors:

linking function to molecular organization”. Estudio una proteïna de membrana anomenada integrin alfa5beta1. La subunitat alfa5 té diferents llocs per on es pot glicosilar, és a dir, se li poden afegir sucres. Analitzo com canvia el comportament de la cèl·lula segons els diferents sucres i, en l’àmbit molecular, observo com es comporta aquesta proteïna segons aquests mateixos sucres (distribució, difusió, interaccions…).

  • Podries explicar per a un públic no expert quins són els principals objectius de la teva tesi i quin pot ser l’impacte dels resultats en l’àmbit científic o social?

El meu objectiu principal és entendre com el comportament nanoscòpic de la proteïna esmentada segons els sucres que té afecta el comportament de la cèl·lula. En molts càncers aquesta proteïna té més sucres del que és normal. Si entenem millor com afecten aquests sucres aquesta proteïna, podrem entendre millor diferents càncers i buscar-hi noves cures.

  • Quant temps fa que fas la tesi i quins han estat els principals resultats i les principals dificultats fins ara?

Ara començo el meu 3r curs i el resultat principal que he obtingut ha estat veure que quan un lloc concret de la proteïna està glicosilada, el comportament de la cèl·lula canvia en la proliferació i la migració.

D’altra banda, la principal dificultat amb què m’he trobat és que en totes les tècniques sempre surten mil i un problemes i posar-les a punt requereix molt temps.

  • Com valores en l’àmbit personal aquesta etapa i quines necessitats has pogut identificar per millorar la qualitat de vida dels estudiants de doctorat?

L’etapa la valoro molt positivament. Estic aprenent molt, sobretot a tenir pensament crític i analitzar el motiu de les coses.

Crec que la principal millora seria poder aportar alguna solució a la incertesa que tenim els estudiants de doctorat. Per continuar la investigació acadèmica quan acabem el nostre doctorat necessitarem buscar finançament, com per exemple una beca. Aquestes són molt competitives i no saps mai el que pots trigar a aconseguir-les. Falta invertir més en investigació.

  • Quin consell donaries a un company o companya que vol fer un doctorat?

Que si es vol dedicar a la recerca és un bon camí per on començar. Cal ser conscient que aquest camí és difícil, ja que hi ha molta competitivitat. Tot i això, ho recomano al 100 %.