LA FCTE CREIX

Alba Casellas:” Tinc ganes de créixer avançant en la recerca biomèdica, que és el meu camp, i de contribuir a la formació dels estudiants per esdevenir nous professionals”

Alba Casellas, doctora en Biologia, que des del 2018 col·labora com a professora associada a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries la UVic-UCC, s’hi ha incorporat aquest setembre com a professora a temps complet.

  • Quina és la teva experiència professional prèvia?

Llicenciada i doctora en Biotecnologia, vaig impartir docència durant tres anys a la Facultat de Veterinària de la UAB. Posteriorment, després de realitzar la meva estada postdoctoral a Kuopio, a la Universitat d’Eastern of Finland, on vaig treballar en el camp de la genètica humana, vaig reincorporar-me com a investigadora postdoctoral-CIBER al grup de la Dra. Bosch del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG), a la UAB, fins a l’actualitat. Des del 2018 compagino la feina del CIBER amb la de professora associada de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC, on imparteixo assignatures de Genètica Molecular i Genòmica en els graus de Biologia i Biotecnologia. La meva investigació se centra en l’estudi de les causes fisiopatològiques de la diabetis mellitus.

  • En què consistirà la teva feina a la UVic?

En aquesta nova etapa professional que començo de manera completa a la UVic-UCC, la meva feina consistirà a col·laborar en diferents assignatures dels graus en Biologia, Biotecnologia i el nou Grau de Biomedicina, impartint assignatures relacionades amb el camp de la biologia cel·lular i la biologia molecular. I per poc temps que em deixi la docència, la idea també és iniciar recerca aquí, a la UVic-UCC.

  • Quines expectatives tens?

D’entrada, vull ser realista i no em vull posar llistons massa alts, perquè imagino que necessitaré un temps d’adaptació. Un cop superat aquest període, tinc ganes d’ajudar a fer créixer aquesta universitat. Fins ara la meva vida professional se centrava bàsicament en la recerca i una part més petita en la docència; ara això estarà capgirat. En part, m’espanta una mica, però crec que una cosa no està renyida amb l’altra: la recerca i la docència són cares d’una mateixa moneda, que és el coneixement. Tinc ganes de créixer avançant en la recerca biomèdica, que és el meu camp, i contribuir a la formació dels estudiants per esdevenir nous professionals.

  • Què creus que t’aportarà aquesta experiència a la UVic?

En primer lloc, vull dir que em fa molta il·lusió començar aquesta nova etapa. El fet que la UVic-UCC sigui més petita que la UAB, d’on venia, crec que m’aportarà una experiència més enriquidora. Aquí tothom es coneix i tens la possibilitat de conèixer els alumnes. Durant aquets anys d’associada ja he viscut aquesta oportunitat: formar persones que no són un número sinó que coneixes ajuda molt tant a l’alumne com al professor. Quant a la recerca, crec que també serà un avantatge: en els llocs més petits és més fàcil fer vincles i establir col·laboracions, i tot contribueix a fer avançar la recerca. En aquest sentit, l’inici del nou institut l’IRIS-CC farà que això sigui possible.

  • Amb quins professors col·laboraràs a la UVic-UCC?

El fet de participar en diferents assignatures dels graus de Biologia, Biotecnologia i Biomedicina m’obre la possibilitat de col·laborar amb molts professors. Crec que la participació de més d’un professor de diferents àmbits en una mateixa assignatura és molt enriquidora. Amb els coordinadors de Biologia i Biotecnologia, Lluís Benejam i Josep Maria Serrat, que ja els coneixia de l’etapa d’associada, i ara amb la Gemma Fuster, coordinadora de Biomedicina, iniciem una engrescadora col·laboració que m’il·lusiona molt. Tots tres són grans professionals, en els quals em sento molt recolzada. També treballaré amb professors de la Facultat de Medicina, com Noèlia Téllez, amb qui començo l’aventura d’iniciar un nou grup de recerca. La idea, però, és col·laborar amb tot l’equip humà que formen tots els professors de la UVic-UCC.