Al peu de mont de l’Albera (Alt Empordà) existeixen unes 240 depressions inundables (aprox. 200 hectàrees), amb diferent grau de temporalitat conformant una matriu territorial d’hàbitats molt divers des de prats de dall, prats humits, tolls d’inundació efímera així com basses i estanys amb un hidroperíode més llarg. Algunes d’aquestes basses inclouen dos hàbitats d’interès comunitari (HIC): “3170 Basses i tolls temporers mediterranis” i “3130 Aigües estagnants, poc o molt mesotròfiques amb vegetació de les classes Littorelletea uniflorae i Isoeto-Nanojuncetea”.

En el context del projecte PONDERFUL (www.ponderful.eu), un projecte H2020 que es coordina des del Grup de Recerca d’Ecologia Aquàtica de la Uvic-UCC (https://mon.uvic.cat/aquatic-ecology/), s’ha avaluat en detall la biodiversitat de la zona, les pressions que està patint, així com les polítiques i gestions que si estan portant a terme. S’ha determinat que el canvi climàtic està impactant fortament en aquesta àrea mediterrània i s’ha detectat que està comportant una reducció dels hidroperíodes de les zones inundables posant en risc la conservació d’aquests hàbitats prioritaris així com les aportacions a la societat (Nature’s Contributions to People) que generen. Per aquests motius, es considera necessari que es portin a terme actuacions de gestió per adaptar les basses de l’Albera al canvi climàtic per reduir la seva vulnerabilitat davant el canvi climàtic.

Aquesta gestió activa permetria mantenir la biodiversitat i els hàbitats d’interès comunitari, alentir i retenir més temps l’aigua (permet recàrrega d’aqüífers), manteniment del bon estat ecològic de les masses d’aigua (pq aquestes basses mantenen l’aigua en bona qualitat) i també benestar psicològic per la població local (ja que forma part de la seva identitat).