Ferran Pauné, professor a la UVic-UCC, ha parlat sobre el risc d’incendi al programa Tot es mou de TV3. L’expert en ecologia pastoral ha destacat la importància de començar-se a adaptar, tant al canvi climàtic, com a l’acció humana, i conseqüentment als canvis de condicions que aquests provoquen.

Pauné és un dels  responsables del pla pilot de l’Ajuntament de Barcelona per controlar el sotabosc i prevenir els focs. Prop de 300 caps de bestiar, provinents de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac pasturen pel bosc de Collserola, a Horta-Guinardó. La idea és que el ramat torni a Sant Llorenç passats 3 mesos, aprofitant que l’herba ja haurà crescut. “Aquest projecte és una oportunitat per acostar el món rural a la ciutat. Podem fer coses des de la ciutat per mitigar el canvi climàtic amb les nostres decisions diàries”, afirma Pauné a l’entrevista al programa Tot es mou.

Netejar el sotabosc de Collserola és molt important. La muntanya corre el risc de patir un incendi de sisena generació, és a dir, que pot superar la capacitat d’extinció del cos de bombers. De moment, els nous inquilins s’encarreguen de 18 hectàrees. Si el projecte va bé, en un futur proper es podrien veure més ramats a la muntanya de Collserola.