Entre divendres 28 i dissabte 29 de febrer es van celebrar els tornejos de la FIRST Tech Challenge (FTC), la FIRST LEGO League (FLL) i la FIRST LEGO League Junior (FLL Jr), els quals van congregar 97 equips de joves i infants d’entre 6 i 18 anys. Uns 150 voluntaris de la UVic van col·laborar en l’organització d’aquest esdeveniment únic a l’Estat espanyol.


La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va organitzar aquest passat dissabte, 29 de febrer, una gran jornada de foment entre els joves de les capacitats STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). En un mateix dia, va reunir a Vic un centenar d’equips que participaren a l’esdeveniment FIRST LEGO League Junior (per a nens/nes de 6 a 9 anys), i als tornejos FIRST LEGO League (per a edats entre els 10 i 16 anys) i FIRST Tech Challenge (adreçat a joves d’entre 16 i 18 anys).

Aquests tres programes, promoguts per Fundació Scientia, van celebrar-se per primer cop, de manera simultània, a l’Estat espanyol, en un sol indret. Aquesta confluència va obligar a l’organització a ampliar espais i a repartir les proves entre l’edifici del Campus Torre dels Frares i el recinte firal El Sucre. En aquest darrer espai s’hi va disputar la FIRST Tech Challenge entre divendres i dissabte, i a partir del migdia de dissabte s’hi van celebrar també els actes de lliurament de medalles i premis de totes tres competicions.

 

Tot aquest gran esdeveniment va ser coorganitzat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Fundació Scientia. Girbau i l’Obra Social La Caixa van ser els patrocinadors principals, respectivament, de la FTC i la FLL. Però també es va comptar amb el suport d’empreses d’àmbits molt diversos com ara: Casa Tarradellas, Dragados, Seidor, JCM Technologies, Cimworks, Robotix, Elausa, Divasa-Farmavic, Isern, SOME i Goufone. I tot plegat va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, El9Nou, Bon Preu-Esclat, Calidad Pascual i la Delegació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

 

El premi internacional de la FTC recau en l’equip Alemany F.R.O.G.

Les noies alemanyes de l’equip F.R.O.G. s’imposaren al torneig internacional de la FTC, obtenint l’Inspire Award: el bitllet per anar a la final mundial de Detroit.

Aquest equip també va estar un dels dos equips que va rebre el Finalist Alliance Award, el premi als finalistes del comportament del robot, reconeixement que van compartir amb els Casimir Tech d’Holanda. Els guanyadors del premi al comportament del robot d’aquest torneig, el Winner Alliance Award, van ser els QUBE, de Romania, i els Team Orange (Holanda).

En l’acte de repartiment de premis, que va transformar el recinte firal El Sucre en una autèntica festa amb disfresses, música i balls espontanis, es van atorgar sis premis més: el Control Award, que es va lliurar a l’Stanislas Tech Team, també d’Holanda; el Motivate Award, que va ser per als Hippie Bots (EEUU); el Design Award, que se’l van endur els gironins FEDAC Wolvineers; el Collins Aerospace Innovate Award, que va recaure en Powered by Redstone (Txèquia); el Connect Award, que va ser per als Gentlebotz (Holanda); i el Think Award, atorgat també als QUBE.

En total, a la competició s’hi van inscriure 17 equips de nois i noies procedents de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, però, també de països com Alemanya, EUA, França, Països Baixos, Txèquia i Romania. El torneig, que usa l’anglès com a única llengua vehicular, va començar divendres amb rondes de pràctiques i amb les entrevistes i la inspecció dels robots per part dels jutges (majoritàriament, tècnics de l’empresa Girbau) i va continuar dissabte amb una jornada de competició. Aquest any, el repte plantejat als participants, amb el nom de SKYSTONE, s’ha centrat en la cerca de solucions per garantir que les ciutats siguin un espai de convivència per a tothom.

FIRST Tech Challenge és el major programa STEAM a nivell internacional per a joves d’entre 16 i 18 anys, ja que compta amb més de 60.000 participants, organitzats en més de 5.000 equips de 40 països diferents. Per a aquest torneig, els equips han de dissenyar, crear i programar robots autònoms operats per controladors, els quals han de realitzar una sèrie de missions en un espai de 3,66 x 3,66 m. Les partides, de 2 minuts de durada, es disputen a partir d’una aliança de dos equips contra una aliança de dos equips més, es fan per sorteig i canvien a cada ronda. Després de cinc rondes, la classificació per punts determina el pas a les semifinals i a la final.

 

 

 

La FLL va tenir un podi molt semblant al de l’any passat

L’equip FEDAC Coolest Wolvineers, de l’escola Sant Narcís de Girona, ha estat el guanyador, per segon any consecutiu, del torneig FIRST Lego League (FLL) de la UVic, que aquest any arribava a la vuitena edició. El mateix equip també ha obtingut el premi al comportament del robot, que ja s’havia endut fa un any. El segon i el tercer lloc del podi també l’han ocupat els mateixos equips de l’any passat però de forma invertida: en aquesta edició el segon classificat ha estat l’equip Vilabots, de Sant Pere de Vilamajor, que l’any passat havia estat tercer; mentre que el tercer classificat ha estat l’equip Arobot, de l’escola Els Estanys de Platja d’Aro, que l’any passat, precisament, havia quedat segon. Tots tres equips tenen garantit el passi a la final estatal, que tindrà lloc el 28 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife i tindran opcions d’arribar a la final mundial de Detroit.

A banda dels tres guanyadors, també han obtingut guardons els següents equips:

 

* Equip UrbesXXI (Artés): Premi Robotix a les Joves Promeses

* REM-Z (Girona): Premi JCM-Technologies a l’Emprenedoria.

 

* FEDAC Coolest Wolvineers (Girona): 1r Premi Elausa al Comportament del Robot

* 7Siblings, de l’Escola Casals-Gràcia (Manlleu) 2n Premi Facultat de Ciències i Tecnologia al Comportament del Robot

 

En l’àmbit del Disseny del Robot:

* LEGurb (de l’Institut de Gurb): 1r Premi Casa Tarradellas al Disseny del Robot

* Innova’t Integral Donkeys (Girona): 2n Premi Seidor al Disseny del Robot

* SWOG (Institut Olivar Gran, Figueres): 3r Premi Divasa-Farmavic al Disseny del Robot

 

En la categoria de Projectes d’Innovació:

* CiberEdu Aprentik (Granollers): 1r Premi Dragados al Projecte d’Innovació

* Kings of the City (La Salle de Manlleu): 2n Premi Goufone al Projecte d’Innovació

* CodeShapers (Centre Escolar Empordà, Roses): 3r Premi Isern al Projecte d’Innovació

 

En l’àmbit dels Valors FLL:

* Legolàctics (Llinars del Vallès): 1r Premi Ajuntament de Vic als Valors FLL

* L.A.Onada, de Casals-Gràcia (Manlleu): 2n Premi El9Nou als Valors FLL

* Cataplans, de l’Institut La Plana (Vic) :  3r Premi Some als Valors FLL

 

En total hi van participar quaranta equips de les comarques d’Osona, el Bages, el Vallès Oriental, l’Alt i el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Gironès, el Barcelonès i el Berguedà.

En l’acte de lliurament de premis hi van intervenir el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany.

 

 

La festa dels més petits

La jornada de robòtica també va comptar amb l’esdeveniment FIRST LEGO League Junior, en la qual van participar 41 equips de nens i nenes d’entre 6 i 9 anys. A partir del tema BOOMTOWN BUILD, el seu repte va ser crear la maqueta d’un edifici on sigui més fàcil i agradable viure i conviure, i un pòster per explicar el seu projecte. El treball el van presentar davant d’un jurat i del públic assistent. Els diversos jurats van valorar molt positivament la qualitat de les presentacions.

 

 

A més dels tres tornejos. la jornada va acollir també activitats paral·leles, com les demostracions dels Garrins Metàl·lics, l’equip universitari de robòtica de la UVic-UCC; un espai de joc LEGO per als infants organitzat per la Delegació a les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; l’espai Girbau on es van poder visitar virtualment bugaderies industrials, a través d’una plataforma virtual, i un trenet turístic que va transportar tots els participants d’un recinte a l’altre. Tota la jornada va ser retransmesa en directe per El 9 TV i el Canal de Youtube de la UVic.