Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 08/04/2014
9.00 - 21.00

Category(ies)


6a Jornada de Mecatrònica sobre Robòtica mòbil

Ripoll – Vic – 8 d’abril 2014

La Jornada, adreçada a estudiants, professors i empreses interessats en l’àrea de la Mecatrònica, vol donar a conèixer diversos camps d’aplicació d’aquesta disciplina i els estudis que s’hi relacionen, mitjançant ponències, demostracions i tallers.

6aedJornadaMecatrònica

Jornada Mecatrònica2Programa matí – Fundació Eduard Soler (Ripoll)

9.00 a 9.15h. Presentació i benvinguda

A càrrec de Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la  UVic-UCC, i d’Anna Mates, directora de formació de la FES.

9.15 a 10.10h. Robòtica Educativa a la UVic-UCC

A càrrec de Juli Ordeix, enginyer electrònic, professor i coordinador de Robòtica Educativa de la UVic-UCC.

La robòtica educativa és un mitjà d’aprenentatge en el qual es dissenyen i construeixen mecanismes que desenvolupen activitats diverses, els quals, quan tenen una certa complexitat i flexibilitat, anomenem robots., L’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC ha apostat darrerament per la implantació d’un extens programa de robòtica educativa com a nova estratègia de futur.

10.10 a 10.40h. Pausa-cafè

10.40 a 11.35h. Percepció en robòtica mòbil

A càrrec d’Andreu Corominas, doctor enginyer de telecomunicacions, fundador de Beta Robots, empresa que aplica la recerca en robòtica en prototipus industrials, i col·laborador de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de CSIC-UPC.

En aquesta ponència es mostrarà el paper de la percepció en la robòtica mòbil, especialment en els llaços de control o raonament. Es farà una descripció dels principals sensors utilitzats: escàners làser, càmeres, GPC, encoders o unitats de mesura inercial i s’indicaran quines són les principals tècniques de fusió sensorial per a l’estimació dels paràmetres d’interès, tals com el filtratge o l’optimització.

11.35 a 12.30h. La robòtica en la desactivació d’artefactes explosius

A càrrec de l’Àrea de Desactivació d’Artefactes Explosius TEDAX-NRBQ del Cos de Mossos d’Esquadra.   

L’Àrea TEDAX-NRBQ del Cos de Mossos d’Esquadra té actualment en servei diversos robots per a la desactivació d’artefactes explosius. A la ponència es presentaran les característiques i possibilitats operatives de dos dels models dels quals disposa el cos de policia: AUNAV i RMI-10. Aquest tipus de robots tenen la capacitat de transmetre a l’operador les sensacions dels objectes que examinen i es caracteritzen per la facilitat d’ús de la cònsola de comandament. D’altra banda, es presentaran futures funcions per a manipular objectes a distància.

Programa tarda – Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (Vic)

15.00 a 15.55h. La robòtica de serveis: Com fer que un robot ens vegi

A càrrec de Juan Andrade Cetto, doctor en Robòtica i vicedirector de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de CSIC-UPC.

La ciència ficció ens ha acostumat a veure robots que interactuen en entorns no predictibles. En la majoria de situacions reals, però, els robots operen en ambients controlats. Així, la robòtica de serveis és encara molt lluny de poder desenvolupar aplicacions segures, fiables i robustes. En aquesta ponència veurem alguns dels reptes que té la robòtica de serveis, tant des del punt de vista tècnic com social. Concretament, es presentaran sistemes de percepció, l’actuació de robots de servei en ambients no estructurats, la capacitat de presa de decisions davant d’un estímul imprevist i aspectes legals i socials de la robòtica.

15.55 a 16.50h. Robòtica per a vehicles aeris no tripulats (UAV)

A càrrec de Daniel Serrano, enginyer de software i responsable de la Unitat de Robòtica Mòbil del Centre Tecnològic ASCAMM.

L’evolució de la tecnologia ha facilitat una recent revolució de l’ús civil dels sistemes aeris no tripulats (UAV). Aquesta ponència realitzarà una introducció a la tecnologia dels UAV des de la perspectiva del món de la robòtica. Es descriuran els tipus de plataformes, subsistemes i sensors, així com les seves aplicacions i el present marc legal. Finalment es farà una presentació dels projectes de recerca que s’estan realitzant en aquest camp a Europa.

16.50 a 17.20h. Pausa-cafè

17.20 a 18.15h. Garrinator-II, un robot per a la competició FTC

A càrrec d’Esteve Gallego i Gerard Masferrer, entrenadors de l’equip de robòtica Garrins Metàl·lics i professors de la UVic-UCC, junt amb membres de l’equip, estudiants d’enginyeria de la mateixa Universitat.

El Garrinator-II és un robot desenvolupat per estudiants de la UVIC-UCC per competir al torneig First Tech Challenge (FTC) que es celebra el 29 de març a Eindhoven (Holanda). Es presentaran les missions i reptes que ha de realitzar a la competició, les pautes per al disseny del robot des del punt de vista mecànic, electrònic i de control, els recursos de programació i les estratègies utilitzades per a la competició.

18.15 a 19.15h. Grau en Enginyeria Mecatrònica, una realitat

Hi intervindran: Pere Quer, Vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat de la UVic-UCC; Jordi Villà, director de l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC; Moisès Serra, coordinador dels estudis de Mecatrònica de la UVic-UCC; Carles Riba, director del Centre de Disseny d’Equips Industrials; Ramon Vilardell, president de la Fundació Eduard Soler; Josep Pujadas, president de la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona; Salvador Casacuberta gerent d’ELAUSA S.A.; Pere Girbau director general de GIRBAU, S.A. i Josep Maria Terricabras i Álvaro Sánchez de la 1a promoció del Grau d’Enginyeria Mecatrònica.

El curs 2009/10 la UVic va iniciar el Grau en Enginyeria Mecatrònica, pioner a l’Estat espanyol. En motiu de la 1a promoció del grau, la Universitat vol realitzar un acte commemoratiu amb la intervenció de diverses persones i entitats que han estat importants per al grau, des de la seva gestació fins a l’actualitat.

19.15 a 21.00h. Exhibició de robòtica

Com a cloenda de la jornada, en el marc d’un refrigeri al pati central del Campus Torre dels Frares, es gaudirà d’una sessió demostrativa de robots mòbils de diverses empreses i institucions: Centre Tecnològic ASCAMM, Àrea TEDAX-NRBQ del Cos de Mossos d’Esquadra, Parrot S.A. i Garrins Metàl·lics de la UVic – UCC.

 A mechatronics system is not a marriage of electrical and mechanical systems and is more than just a control system; it is a complete integration of all of them. W. Bolton.

 La robòtica mòbil, entesa com aquella en la qual el robot té capacitat de moure’s en el seu entorn, té una demanda cada cop més elevada. El sector anomenat robòtica de serveis, on els robots realitzen tasques útils per als éssers humans, més enllà de l’àmbit industrial, inclou els robots que tenen aplicació a l’àmbit domèstic, entreteniment, civil, de defensa i de seguretat.

Els robots mòbils són un focus important de la recerca actual, tant des del punt de vista del guiatge, l’autonomia de moviment, l’accionament i la sensòrica, especialment la percepció. D’altra banda, les tecnologies de localització i seguiment han donat a aquests robots altres capacitats útils per a les aplicacions terrestres, aèries i submarines.

Aquesta jornada, a més, inclou un acte commemoratiu de la graduació de la 1a promoció d’estudiants del Grau en Enginyeria Mecatrònica, esdeveniment que transcendeix la pròpia Universitat, atès que la UVic – UCC és pionera en aquest grau a nivell de l’Estat espanyol.