Surfing for Science: ciència ciutadana per estudiar microplàstics a les nostres costes

with No hi ha comentaris

L’any 2020 es va iniciar el projecte de ciència ciutadana ‘Surfing for Science’, amb l’objectiu d’obtenir més informació sobre la quantitat de microplàstics que floten prop de les zones costaneres.

Els estudis realitzats fins ara sobre microplàstics s’han centrat sobretot en zones més profundes i obertes dels mars i oceans, on poden accedir els vaixells científics sense limitacions. En zones costeneres, en canvi, els grans vaixells utilitzats en les investigacions oceanogràfiques no hi tenen accés, degut a la poca profunditat de les aigües i a la presència de banyistes. Per poder fer front a aquesta limitació, va sorgir la idea d’utilitzar el paddle surf com a eina per recollir microplàstics flotants propers a la costa. Per fer-ho, el projecte ‘Surfing for Science’ utilitza una xarxa anomenada paddle trawl, que es fixa a la part anterior de la taula de paddle surf, i que té una mida de malla de 330 micres. Els usuaris del paddle surf que participen al projecte arrosseguen, paral·lelament a la costa, aquesta xarxa al llarg d’una milla nàutica (1852 metres). Un cop els participants han recorregut aquesta distància i tornat a la costa, les xarxes s’analitzen per quantificar i caracteritzar els plàstics retinguts durant el trajecte.

Gràcies a aquest projecte, i a la participació de 14 voluntaris de diferents entitats de tot Catalunya, es van poder recollir mostres de plàstics a les zones litorals catalanes durant 7 mesos, des d’octubre del 2020 fins al juliol de 2021. Des de Llançà fins a l’Ametlla de Mar, els voluntaris enregistraven les coordenades, la distància i el temps d’arrossegament dels seus trajectes amb el paddle surf. A continuació, tots els plàstics recollits s’enviaven al laboratori de la Universitat de Barcelona pel seu recompte i anàlisi. Durant l’anàlisi de les xarxes, es determinava l’abundància de microplàstics, però també es feia una caracterització detallada de la mida, la forma, el color i la composició, amb la intenció de determinar la procedència dels microplàstics i també la seva antiguitat.
En total, considerant totes les mostres recollides durant aquesta campanya, es van recollir 24.970 plàstics. D’aquests, 93,9% eren microplàstics, 5,7% mesoplàstics, i el 0,4% restants eren macroplàstics. En relació als microplàstics, l’abundància mitjana era de de 0,41 ± 0,81 m-2, i la seva massa de de 0,07 ± 0,19 mg m-2.

Els resultats d’aquest estudi van revelar que a les zones de bany hi ha una gran quantitat de microplàstics, els quals estan sotmesos a una gran variabilitat temporal i espacial. Les concentracions mitjanes de microplàstics trobades a les zones de bany són superiors a les registrades anteriorment en zones més profundes. A més a més, aquest estudi també mostra una variabilitat temporal en la concentració de microplàstics en les zones costaneres. Per exemple, l’estudi també va revelar una reducció de l’abundància de microplàstics durant els mesos de febrer i març en zones com Llançà, probablement degut a les condicions hidrodinàmiques locals, com ara corrents superficials i vents que dispersen els microplàstics flotants. Al contrari, també es va determinar una tendència a l’alça just abans i després dels mesos d’estiu, possiblement degut a processos que tendeixen a concentrar o retenir els plàstic a prop de la costa, com per exemple, la proximitat a zones urbanes molt poblades i turístiques o degut a la presència d’estructures com espigons o ports. Per exemple, platges com la de la Mar Bella o Sant Sebastià, a Barcelona, es troben més resguardades del vent i l’onatge gràcies a la presència d’aquestes construccions, i per tant, podrien retenir i acumular més microplàstics que zones més exposades.

Les dades aportades per aquests estudi, obtingudes gràcies a un projecte de ciència ciutadana, augmenten el coneixement sobre el comportament dels microplàstics a les zones costaneres, les seves vies de transport i els processos de fragmentació de plàstics i microplàstics en l’ecosistema marí.

Font de consulta:
William P. de Haan et al. “Floating microplastic loads in the nearshore revealed through citizen science”. Environmental Research Letters. April 2022. Doi: https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac5df1

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *