Pescadors de Plàstic és una iniciativa del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Aquest projecte té com a objectiu principal promoure l’ensenyament del mètode científic a través de l’estudi d’una problemàtica ambiental poc coneguda com és la contaminació de residus plàstics als nostres rius i el seu paper com a transportadors fins al mar.

Per tal d’assolir aquest objectiu, el projecte proposa que siguin els mateixos estudiants qui, treballant braç a braç amb els investigadors del Centre Tecnològic BETA, desenvolupin un estudi científic per generar noves evidències sobre aquesta problemàtica ambiental, guiats per totes les fases pròpies del mètode científic, des del plantejament de les hipòtesis fins a l’anàlisi de les dades de camp obtingudes i l’extracció de conclusions.

A qui s’adreça?
El projecte s’adreça a estudiants d’instituts
propers a les conques dels rius Ter, Besòs, Fluvià i La Tordera.

Com funciona?

Un cop adherits al projecte, els centres rebran una guia d’activitats i un kit de mostreig amb tot el necessari per tal de, amb l’ajuda del professor, poder guiar als estudiants en la realització de l’estudi científic, des de la cerca d’informació i el plantejament d’hipòtesis, passant pel mostreig de camp, fins a l’anàlisi de les dades obtingudes.

L’estudi contempla un únic mostreig de camp durant la primavera de 2023 en un tram dels rius Ter, Besòs, Tordera o Fluvià, proper al centre educatiu. Per poder fer el mostreig, el projecte farà arribar a cada centre adherit el kit de mostreig amb tot el material necessari per fer-lo (xarxes, bosses, cinta mètrica, lupes, etiquetes…) i es produirà un vídeo demostratiu on es descriurà com fer-ho correctament. El mostreig està pensant per ser realitzat en grups d’entre 12 i 30 estudiants per cada tram de riu proposat. En tot moment es comptarà amb el suport dels investigadors coordinadors del projecte, que puntualment organitzaran tallers de formació als centres educatius implicats en l’estudi científic.

La metodologia emprada en el mostreig de camp es basa en la utilitzada amb èxit en el programa xilè de ciència ciutadana Científicos de la Basura, projecte que dona suport i col·labora amb Pescadors de Plàstic.

Què farem amb les dades obtingudes?

El projecte Pescadors de Plàstic preveu l’organització d’un congrés científic durant el mes de juny de 2023 virtual o presencial a la UVic on els mateixos estudiants podran presentar els resultats obtinguts a través de xerrades i pòsters. Hi seran convidats investigadors i òrgans gestors relacionats amb la contaminació per plàstics.

L’equip coordinador de Pescadors de Plàstic agruparà totes les dades recollides pels centres participants per tal d’intentar desxifrar la contaminació de residus plàstics als nostres rius i el seu paper com a transportadors fins al mar. Aquests resultats també seran presentats a tots els estudiants-investigadors participants al congrés científic. 

Quan s’ha de portar a terme? 

L’estudi científic contemplat a Pescadors de Plàstic s’ha de portar a terme durant el curs escolar 2022 – 2023.

 

Aquesta és la quarta edició del projecte Pescadors de Plàstic. Trobareu més informació sobre les passades edicions a l’apartat “Resultats”.