Nom de l’activitat: Minicongrés – La biofísica i els virus, eines biotecnològiques i terapèutiques
Dia: 22 de març de 2023 – Horari: de 10.45 a 13.30 h
Format: Presencial a l’Aula Mercè Torrents (Campus Miramarges-Edifici C – prop de la biblioteca) – Adreça C/ Sagrada Família , num 7. Vic. – s’ha fet un canvi d’espai en data de 21/3/23– i alhora en línia
Registre en línia
Ponents: Dr. Albert Altés, Dr. Carlo Manzo, Dra. Julita Oliveras; es convida Dra. Marina Geli.
Lloc:Aula Mercè Torrents (Campus Miramarges-Edifici C – prop de la biblioteca) – Adreça C/ Sagrada Família , num 7. Vic. – s’ha fet un canvi d’espai en data de 21/3/23
Cartell: Minicongres-Els-virus-versio-dia-24-oct-ok.pdf (uvic.cat)
Llibre: Som virus. Albert Altés. Eumo Editorial. 2021
Per setè any consecutiu, ahir al matí va tenir lloc a la Sala Mercè Torrents de la UVic-UCC i organitzat per la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) el minicongrés de biofísica, enguany sota el títol La Biofísica i els Virus: Eines Biotecnològiques i Terapèutiques, que va aplegar unes 230 persones, 170 de presencials i la resta en línia.
Després de la benvinguda a l’acte, a càrrec de Julita Oliveras, responsable del Programa Ciència i Societat de la UVic, i de la presentació del congrés per part de Carlo Manzo, ambdós del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge (Bi-squared) de la UVic-UCC, van intervenir els estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Domènec Perramon. Coordinats per la professora Pilar Lomba Álvarez, van parlar sobre la tècnica CRISPR Cas9 i les seves implicacions ètiques. Tot seguit, van aportar les seves reflexions entorn de la temàtica, les doctorandes Meritxell Pujolassos i Nayanika Sekhar, també del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge.
La biofísica, la bioquímica i els virus
Ja en la segona part del congrés, Albert Altés, cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia i autor del llibre Som Virus (Eumo Editorial), va parlar sobre “Biofísica + Bioquímica + Virus = Vida”. Altés va exposar amb entusiasme l’origen de la vida a l’univers, des dels àtoms i les molècules imprescindibles, fins a comprendre com apareix la matèria orgànica, ajuntant elements de física quàntica, química i biologia. Així mateix, i coincidint amb el fet que se celebrava el Dia Mundial de l’Aigua 2023, va destacar la importància que té l’aigua per a la vida.
En la cloenda, Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), va posar de manifest la importància de l’educació en ciència amb la mirada emotiva i perseverant de la joventut, i va encoratjar tot el públic, presencial i en línia, a continuar aprenent.
Foment de les vocacions científiques
L’objectiu del minicongrés és fomentar les vocacions científiques i la divulgació científica entre el públic no especialitzat, especialment entre els universitaris, els preuniversitaris (educació secundària, batxillerat i cicles formatius) i la ciutadania en general. Hi han pres part estudiants de la UVic-UCC i de diversos centres de secundària, com són l’IES Domènec Perramon, d’Arenys de Munt; l’Institut Jaume Callís, de Vic, i l’Escola Vedruna de Tona, en format presencial, i l’Institut Cambrils de Tarragona, en format on line.
El minicongrés de biofísica s’emmarca dins les Tertúlies de Literatura Científica, que enguany celebren la seva 16a edició. Organitzat per Julita Oliveras i Carlo Manzo, ha comptat amb la col·laboració dels membres del grup de recerca Bioinformàtica i Bioimatge, i la Secretaria de la FCTE. També, amb el suport dels Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2023 del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica i el patrocini de la Sociedad de Biofísica de España.
Participació:
Universitaris presencials/ línia: (professorat i estudiants)
- Preuniversitaris presencial/ en línia
- Públic en general presencial/en línia
Suport: per part del professorat (PDI) de la FCTE i PAS de la UVic-UCC.
I el Suport de l’equip de les TLC-UVic: Julita Oliveras, Miquel Casadevall, Mina El Aabid.
L’objectiu del minicongrés és fomentar les vocacions científiques i la divulgació científica entre el públic no especialitzat, especialment entre els universitaris, els preuniversitaris (Educació Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius) i la ciutadania en general. Hi participaran estudiants de la UVic i de diversos centres de secundària, com son l’Ies Domènec Perramon d’Arenys de Munt amb professorat i estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, l’Institut Jaume Callís amb professorat i estudiants 2n de Batxillerat, Vedrunes de Tona amb estudiants de 4t curs d’ESO, en format presencial i com que es retransmetrà alhora en línia, enguany s’han inscrit professorat i estudiants de 1r curs de batxillerat de l’Institut Cambrils de Tarragona, i també diverses persones de ciutadania, que seguiran el minicongrés en directe i podran intervenir via xat.
Deixa un comentari