Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC), organitzades per la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) de la UVic-UCC dins el marc del Programa “Ciència i Societat”, arriben aquest curs a la tretzena edició amb un programa de dotze conferències sobre llibres de divulgació científica. Des de principis d’octubre i fins al març tindran lloc les tertúlies, adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i graus universitaris, i obertes també al públic en general. De moment, més de 3.400 alumnes, entre universitaris i preuniversitaris, ja s’han inscrit a alguna de les tertúlies, que en algunes dates encara tenen les inscripcions obertes.
El denominador comú de totes les activitats englobades en el projecte de les TLC és sempre que els estudiants llegeixin prèviament un llibre d’assaig o un dossier de divulgació científica a l’aula, amb la tutela del professor, i que posteriorment el treballin en una trobada amb l’autor. La primera tertúlia tindrà lloc el proper dimecres 9 d’octubre (12.00h, Aula Magna), i anirà a càrrec del doctor en Genètica i Professor d’Investigació ICREA Arcadi Navarro. Navarro durà a terme l’activitat “Selecció natural; l’essència conflictiva del món viu”, que tractarà del llibre Contra natura – L’essència conflictiva del món viu (Bromera, 2006.).
Durant aquest curs també passaran per les TLC els ponents M. Pilar Gil, doctora en Ciències Químiques; Andreu Veà Baró, doctor en Telecomunicacions; Òscar Camps, director i fundador de la ONG Proactiva Open Arms.; Jaume Terradas, doctor en Ecologia a la UAB; Lula Gómez, influencer d’Instagram; Oriol Mitjà Villar, doctor en Medicina i investigador en l’àmbit de les malalties infeccioses; Miquel Porta, doctor en Medicina, investigador i catedràtic de Salut Pública – IMIM; Evelyn Segura, biòloga i divulgadora científica; Ana Morales i Jordi Carreras, del Col·legi de Biòlegs de Catalunya; Oriol Iborra Egea, de la Societat Catalana de Biologia; Xavier Arqué, de l’Associació de Biotecnòlegs de Catalunya; Nuria Nubirola, ambientòloga iMontse Bayen, consultora ambiental, i Daniel Closa, doctor en Biologia i investigador del CSIC.
En el marc del mateix programa, també s’ha convocat la setena edició del concurs de relats “Llegim ciència”, adreçat a estudiants de secundària. En aquesta ocasió, el certamen parteix de la lectura de El ayudante de Darwin (Algar, 2009), de Vicente Muñoz Puelles, i proposa als participants que escullin entre dos exercicis literaris a l’entorn d’aquest llibre. El lliurament dels premis, amb conferència de l’autor inclosa, serà el 26 de febrer a l’Aula Magna.
Les Tertúlies de Literatura Científica s’organitzen des de la Facultat de Ciències i Tecnologia juntament amb la Unitat de Divulgació Científica, el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i el vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement. Formen part del programa d’activitats UDivulga. Ciència i Societat, que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. També compta amb la col·laboració de la de la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans.
Deixa un comentari