Els pescadors del litoral català passen cada vegada més temps netejant els seus materials de pesca, degut a la gran quantitat de residus que recullen al mar durant la seva activitat. “Recollim més brossa que peix” afirma un pescador de Blanes, Francisco Martín, en una entrevista al Diari de Girona. Aquest pescadors també ens explica que aproximadament destinen cada dia unes dues hores de feina a separar les deixalles del peix que pesquen. Aquests residus malmeten els materials de pesca i afecten a la qualitat del peix.
Residus recollits per embarcacions de Blanes en una jornada de Pesca. Font: ACN – Diari Ara
Per tal de poder solucionar aquest problema, el setembre de 2020 va engegar el projecte Pesca Neta, un projecte portar a terme per les pròpies confraries de pescadors de Catalunya per poder comptabilitzar els residus que les seves embarcacions retiren diàriament del mar, ajudant a netejar el Mediterrani i garantint-ne la seva correcta gestió. Els pescadors separen, compten i classifiquen les deixalles que troben al mar, i les portes al port per poder reciclar-les o reutilitzar-les.
El projecte Pesca Neta té una aplicació mòbil des d’on els mateixos pescadors poder introduir les dades sobre el tipus i la quantitat de residus que han trobat. Gràcies a aquesta aplicació, s’han pogut obtenir dades que mostren com, només durant l’any 2022, unes 600 embarcacions de les confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona han retirat més de 70.000 litres de deixalles del litoral català, el que equivaldria a uns 11 camions cisterna plens de brossa. Del total de residus recuperats, es calcula que un 62% són bosses, ampolles, canyes, fils de pescar, envasos de plàstic, tovalloletes i mascaretes. Les dades recollides en el projecte Pesca Neta provenen d’embarcacions tant de pesca d’arrossegament com d’arts menors, les quals representen gairebé el 80% de la flota pesquera activa de Catalunya. A més a més dels plàstics mencionats, les embarcacions catalanes també es troben amb altres tipus de residus (neumàtics, neveres, televisors, rentadores…), tant surant a la superfície com a 500 metres de profunditat. La majoria d’aquests provenen d’abocadors il·legals a les riberes dels rius, que acaben arribant al mar sobretot desprès de temporals.
A part de fer malbé el material de pesca dels pescadors i el propi peix que recullen, els residus que arriben al mar també tenen un impacte en la biodiversitat dels ecosistemes marins. Stefania Minuto, biòloga marina i coordinadora del projecte Pesca Neta a l’àrea de Girona, explica al Diari Ara que “ El plàstic és el residu majoritari al mar i, com que té una vida útil de centenars d’anys, es va desfent progressivament, generant microplàstics que al mar poden ser perillosos per la vida dels organismes, afectant, per exemple, l’aparell digestius dels peixos. Tot això repercuteix a la cadena alimentària marina i també en nosaltres, els humans, que mengem aquets peixos alimentats de microplàstics”.
El Departament d’Acció Climàtica i Alimentació destina a aquesta iniciativa un milió d’euros cada any, que es reparteix entre les federacions de confraries de pescadors catalanes que hi participen. Són ajuts cofinançats en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), adreçats a impulsar actuacions de divulgació i conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer en la neteja dels nostres oceans. Aquesta iniciativa permet eliminar deixalles marines, contribuint a recuperar el medi marí i també compensar els pescadors per la seva dedicació a aquestes iniciatives, i augmentar la conscienciació dels propis pescadors i la ciutadania en general sobre de la importància de millorar la gestió dels residus que generem.
Fonts de consulta:
Diari de Girona – ACN (27 de gener de 2023). Els pescadors catalans omplen 11 camions cisterna amb 70.000 litres de deixalles marines del litoral durant el 2022. Diari de Girona. https://www.diaridegirona.cat/videos/catalunya/2023/01/27/video-els-pescadors-catalans-omplen-82100563.html?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=btn-share
Diari Ara – ACN (5 de febrer de 2023). Els pescadors no només pesquen peix: rescaten 70.000 litres de deixalles de les costes catalanes. Diari Ara. https://www.ara.cat/societat/medi-ambient/pescadors-no-nomes-pesquen-peix-rescaten-70-000-litres-deixalles-costes-catalanes_1_4617633.html?utm_medium=social
Departament d’Acció Exterior i Unió Europea (27 de setembre de 2022). El Departament d’Acció Climàtica incrementa en 1 M€ d’euros els ajuts destinats a iniciatives de desenvolupament local participatiu dels grups d’acció local pesquer. https://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/fons_europeus/detalls/noticia/20220927_ajuts-pesca
Deixa un comentari