Els microplàstics als rius de la Península Ibèrica

with No hi ha comentaris

Un estudi científic publicat recentment a la revista Ecosistemas confirma la presència de microplàstics a les aigües continentals de la Península Ibérica.

Es tracta del primer mostreig extensiu de microplàstics en mostres d’aigua de rius i rieres de la península, utilitzant el protocol de mostreig i anàlisis de microplàstics desenvolupat per la Asociación Hombre y Territorio (HyT) en el marc del projecte LIBERA.

Per realitzar aquest estudi, l’equip d’investigació va recollir 157 mostres d’aigua d’un total de 140 punts localitzats en zones considerades Àrees Importants per la Conservació de les Aus i la Biodiversitat a Espanya durant els anys 2019 i 2020. Al mapa següent podeu veure les zones mostrejades a l’estudi:

Aquestes mostres es van recollir i processar seguint el protocol de mostreig esmentat anteriorment i disponible a través d’aquest link.

Els resultats obtinguts van indicar que un 73% de les mostres d’aigua recollides van presentar microplàstics. D’aquests, les fibres i els fragments van ser els tipus de microplàstics més abundants, seguit dels films, les esferes, les esponges i les gomes. Aquests microplàstics estaven compostos per 33 polímers diferents, principalment polièster, polietilè, fibroplàstic i policlorur de vinil.

A la gràfica següent es pot veure el percentatge que va representar cadascun dels tipus de microplàstics (fibres, fragments, films, esferes, esponges i gomes) al total de microplàstics trobats:

Aquests resultats evidencien que els microplàstics es troben de manera habitual als cursos fluvials de la Península Ibèrica, també en zones naturals o d’interès per la conservació de la biodiversitat.

Aquest estudi és un punt de partida en l’estudi de la presència de microplàstics als cursos fluvials de la Península Ibèrica, i obre la porta a desenvolupar programes de monitorització rutinaris utilitzant protocols senzills i versàtils com l’aplicat en aquest estudi.

 

Referència a l’article original: León-Muez, D., Peñalver-Duque, P., Ciudad, C., Muñóz, M., Infante, O., Güemes Santos, S., Parrilla Giráldez, R., Serrano, L. 2020. Primer muestreo de microplásticos en arroyos y ríos de la España peninsular. Ecosistemas 29(3): 2087

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *