Durant els últims anys, molts investigadors han aportat evidències científiques sobre la gran presència de residus plàstics al mar i oceans, i els impactes que generen en l’ecosistema. A partir d’aquestes evidències, alguns investigadors s’han començat a preguntar quines són les fonts d’aquests residus i com arriben fins aquests ecosistemes marins. Per poder reduir les fonts i els impactes associats a aquests tipus de contaminació és necessari entendre l’origen, transport i destí dels residus plàstics que la generen. En aquest sentit, estudis recents han demostrat que la contaminació per plàstics als nostres rius també és una realitat preocupant, i que aquests sistemes fluvials transporten molts dels residus plàstics que trobem al mar. En concret, un estudi publicat recentment a la revista internacional Wiley Interdisciplinary Reviews: Water anomenat “Plastic debris in rivers” i elaborat per Tim van Emmerik i Anna Schwarzha de la Wageningen University, ha revisat totes les evidències científiques actuals en relació a la contaminació per plàstics als rius, i han corroborat que els rius juguen un paper clau en els transport de residus de plàstic cap als mars i oceans, i que alhora, també estan directament impactats per aquest tipus de contaminació.
En aquest estudi es senyala que durant el 2017 es van produir mundialment 345 milions de tones de plàstic, i que actualment, el 9% d’aquests residus es reciclen, mentre que el 12% s’incineren i la resta s’envien a abocadors, amb un 2% dels residus que es perd directament al medi ambient.
Els residus plàstics entren als rius tant per transport natural (vent, pluja o escorrentia superficial) com per abocaments directes. Un cop al riu, el seu transport depèn tant de factors hidrològics com el cabal o les estructures de retenció, com de la qualitat i tipologia del residu plàstic. Per exemple, el tipus de polímer que configura el plàstic en determina la seva densitat, i aquest és un factor que pot ser determinant pel seu transport al llarg del riu. I pel que fa a la hidrologia, les crescudes del riu poden mobilitzar plàstics que es trobaven acumulats a la ribera del riu. Així doncs, per poder fer front a la contaminació per plàstics al medi ambient, és indispensable estudiar la presència i transport de residus plàstics als rius. De totes maneres, les evidències recollides fins ara indiquen que entendre com es duu a terme aquest transport és complex, amb molts factors involucrats, el que suposa un gran repte científic a nivell mundial. Tot i que ens els darrers anys molts investigadors han començat a obrir camí en aquest sentit, encara hi ha moltes preguntes sense respondre i reptes a superar, i aquí la ciència ciutadana té molt a aportar. La contaminació per plàstics és una problemàtica ambiental global i cal actuar conjuntament per combatre-la.
Referència de l’article citat: van Emmerik, Tim, and Anna Schwarz. “Plastic debris in rivers.” Wiley Interdisciplinary Reviews: Water 7.1 (2020): e1398.
Deixa un comentari