Un treball col·lectiu d’Arran de Terra, L’Aresta Cooperativa, Pam a Pam de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), Escola de pastors de Catalunya i Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris per a la Transformació Social de la UVic per analitzar la resiliencia de les xarxes agroalimentaries de proximitat en temps de COVID-19 a Catalunya:
Algunes conclusions:
– Les xarxes alimentàries participades per la petita i mitjana #pagesia i construïdes a partir de #circuitscurts de comercialització són ➕ resilients, justes i sostenibles durant el confinament.
– La resiliència de les xarxes alimentàries locals se sustenten sobre la estratègia multicanal i la intercooperació, però també sobre un important sobreesforç de les persones darrere dels projectes.
– Els preus finals en la petita i mitjana producció s’ha mantingut o augmentat molt lleugerament. En contrast amb l’increment de preus de les grans superfícies, els CCC prioritzen compromís i confiança.
– La demanda de productes agroecològics s’ha arribat a duplicar durant l’estat d’alarma.
Les botigues o les cooperatives i grups de consum agroecològic amb una estructura asalariada han pogut donar resposta a aquest augment d’usuàries, productes i facturació.
– El sector de la distribució agroecològica ha demostrat una gran maduresa i estabilitat davant l’augment de demanda durant el confinament. L’ha absorbit sense trontollar i no ha patit desabastiment.
La COVID-19 ha significat una oportunitat per millorar, arribar a més gent i reforçar el sector. S’ha produït una gran visibilització de la pagesia i de l’importància de la tasca que realitza. És visualitza un repte compartit: com es pot consolidar els nous perfils de consum agroecològic.
DEMANDES A L´ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
– assegurar que la compra pública de producte agroalimentari es concentri en el producte de proximitat respectuós amb l’ambient i les persones
– flexibilització i simplificació dels tràmits burocràtics de la petita pagesia
– accions de promoció i suport a la petita pagesia local, ramaderia extensiva i pesca artesanal i de petit format de proximitat.
– polítiques clares de suport específic a les finques i projectes productius agroecològics, facilitació de crèdit de la economia social i solidaria, ajuts directes a la distribució dels productes locals i la promoció de punts logístics que facilitin les tasques de distribució