L’objectiu de la Càtedra és posar en valor l’agricultura familiar, així com promoure sistemes alimentaris més sostenibles i justos, en el marc d’allò que en termes científics s’anomena sistemes alimentaris alternatius (alternative food systems). La Càtedra en AgroEcologia i Sistemes Agroalimentaris fou creada a l’any 2015 en el marc de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

La missió de la Càtedra és generar, difondre i transferir coneixement sobre els sistemes alimentaris alternatius que permetin la transformació social i un medi rural viu, mitjançant el foment de l’agroecologia, la co-generació de coneixements, l’economia solidària i les innovacions socials.

La Càtedra pretén esdevenir un punt de trobada pels diferents actors en l’àmbit dels sistemes agroalimentaris. Per una banda, la Càtedra vol afavorir la col·laboració entre els mateixos investigadors/es de la càtedra i les associacions, col·lectius, empreses i particulars vinculades a l’àmbit de l’agroecologia, així com entre aquestes i investigadors/es i professionals d’alt reconeixement internacional en l’àmbit dels sistemes alimentaris agroecològics i la seguretat i sobirania alimentàries.

La Càtedra vol bastir també relacions de col·laboració amb els col·lectius i institucions agroalimentàries de l’entorn territorial immediat de la UVic-UCC, així com també de la resta de l’àmbit català, per a promoure projectes i iniciatives de recerca i polítiques d’actuació que afavoreixin la producció agroecològica i els sistemes alimentaris alternatius.

Finalment, la Càtedra pretén establir un nou model de relació entre la ciutadania i el seu sistema alimentari mitjançant la promoció dels circuits curts de comercialització, la promoció del consum crític i responsable i el dret a l’alimentació.

 

Per què és important (o no) una Càtedra sobre Agroecologia?

Olivier de Schutter, relator especial de Nacions Unides pel Dret a l’Alimentació (2008-2014) parlant sobre la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic: