[:ca]

Al Mediterrani

 

La tortuga babaua és la tortuga marina més abundant al Mediterrani, però també hi trobem altres espècies com la tortuga llaüt, la tortuga verda i molt excepcionalment la tortuga Kemp i olivàcia. Trobem dues colònies diferenciades, l’ oriental on es troben individus juvenils, subadults i adults (amb unes 3.000 femelles reproductores); i l’ occidental, formada bàsicament per joves i subadults concentrats en zones d’ alimentació, i amb una abundància estimada d’entre 100.000 i 250.000 individus. La tortuga babaua ha nidificat tradicionalment a la conca Est (Turquia, Grècia, Xipre), però no així a la seva part més occidental. No obstant això, des de l’any 2001 s’han registrat alguns esdeveniments de nidificació esporàdics a Espanya, sud de França i Itàlia. Des de 2001 a 2011 es van registrar quatre nius a Espanya. L’estiu de 2014 va suposar un increment de l’activitat, ja que es van detectar vàries tortugues marines en platges de diferents punts de la costa catalana i valenciana, i es van confirmar la posta de tres nius. Durant l’estiu de 2015 aquests esdeveniments s’han anat repetint, registrant-se cinc activitats de nidació de tortugues marines, que han representat dos nius exitosos més durant el juliol de 2015.

 

Al tractar-se d’una espècie amenaçada i catalogada com a Vulnerable per la legislació espanyola, s’ha de fer tot el possible per protegir tant a les femelles, com els nius i les tortugues que neixin d’aquests nius, així com els hàbitats de nidació. Moltes de les noves platges de la costa ibèrica mediterrània que han escollit les tortugues marines per pondre els ous tenen bones condicions naturals per la nidació, tant pel present com el futur. Però, s’ha comprovat com diferents factors ambientals i socials han compromès o frustrat l’èxit de molts dels intents de posta. Avui en dia, cal posar esforços per solvatar la falta d’informació de la societat i les diferents administracions, així com la manca de criteris clars sobre la manera d’ actuar en aquestes situacions, a partir d’un protocol d’actuació amb una base científica rigorosa que ajudi a prendre les decisions correctes.


Què pot haver desencadenat la troballa de nius de tortuga babaua a les nostres costes?

 

Aquests nius poder ser fruit d’errors en el comportament i la identificació de les platges de naixement de les mares, de l’atzar, o també respondre a una adaptació i selecció de les tortugues d’aquestes platges per niar. Aquestes tortugues serien considerades colonitzadores que busquen noves zones per reproduir-se i amplien el rang de distribució de la nidació de l’espècie.

Aquest fenòmens fa que es puguin originar a mig termini noves colònies de nidació en resposta, per exemple, a canvis ambientals. Actualment a quasi totes les poblacions més importants de tortuga babaua neixen moltes més tortugues femelles que mascles. L’escalfament global pot donar lloc a que les tortugues busquin latituds més altes per pondre els ous, i així permetre que la incubació sigui exitosa i amb una proporció de sexes més equilibrada per mantenir l’ espècie.

És molt probable que la troballa de nius de tortuga babaua a les nostres costes es mantingui o augmenti en els pròxims anys.

[:es]

En el Mediterráneo

La tortuga boba es la tortuga marina más abundante en el Mediterráneo, pero también podemos encontrar otras especies como tortuga laúd, tortuga verde y muy excepcionalmente la tortuga lora y la tortuga olivácea. En el Mediterráneo encontramos dos colonias diferenciadas de tortuga boba, la oriental, donde se encuentran individuos juveniles, subadultos y adultos (con unas 3.000 hembras reproductoras), y la occidental, formada básicamente por jóvenes y subadultos concentrados en zonas de alimentación, y con una abundancia estimada de entre 100.000 y 250.000 individuos. La tortuga boba ha nidificado tradicionalmente en la cuenca Este (Turquía, Grecia y Chipre), pero no así en su parte más occidental. Sin embargo, desde el año 2001 se han registrado algunos eventos de nidificación esporádicos en España, sur de Francia e Italia. Desde 2001 a 2011 se registraron cuatro nidos en España. El verano de 2014 supuso un incremento de la actividad, ya que se detectaron varias tortugas marinas en playas de distintos puntos de la costa catalana y valenciana, y se confirmó la puesta de tres nidos. Durante el verano de 2015 estos eventos se han repetido, registrando cinco actividades de nidación de tortugas marinas, que han representado dos nidos exitosos durante julio de 2015.

Al tratarse de una especie amenazada y catalogada como vulnerable por la legislación española, es necesario hacer todo lo posible para proteger tanto las hembras, como los nidos y las crías que nazcan de estos nidos, así como sus hábitats de anidación. Muchas de las nuevas playas de la costa ibérica mediterránea que han escogido las tortugas marinas para poner sus huevos tienen buenas condiciones naturales para la anidación, tanto para el presente como el futuro. Sin embargo, se ha comprobado como diferentes factores ambientales y sociales han comprometido o frustrado el éxito de muchos intentos de puesta. Hoy en día es necesario aunar esfuerzos para solventar la falta de información de la sociedad y las diferentes administraciones, así como la falta de criterios claros sobre la forma de actuar en estas situaciones, a partir de un protocolo de actuación con una base científica rigursoa que ayude a tomar las decisiones correctas.


¿Qué puede haber provocado el encuentro de nidos de tortuga boba en nuestras costas?

Estos nidos pueden ser fruto de errores en el  comportamiento y la identificación de las playas de nacimiento de las madres, del azar, o también responder a una adaptación y selección de las tortugas de estas playas para anidar. Estas tortugas serían consideradas colonizadoras que buscan nuevas zonas para reproducirse y amplían el rango de distribución de la anidación de la especie.

Estos fenómenos hacen que se puedan originar a medio plazo nuevas colonias de anidación en respuesta, por ejemplo, a cambios ambientales. Actualmente en casi todas las poblaciones más importantes de tortuga boba nacen muchas más hembras que machos. El calentamiento global puede dar lugar a que las tortugas busquen latitudes más altas para poner los huevos, y así permitir que la incubación sea exitosa y con una proporción de sexos más equilibrada para mantener la especie.

Es muy probable que el encuentro de nidos de tortuga boba en nuestras costas se mantenga o aumente en los próximos años.

[:]