L’espècie

 

Característiques generals

La tortuga babaua, comuna o careta presenta 5 parells d’escuts costals a la closca, i la mida del cap és grossa respecte el cos. La mitjana de vida ronda els 80 anys. La seva talla ve determinada per factors genètics, consum d’energia, qualitat i abundància d’ aliments. Una tortuga adulta mesura aproximadament entre els 70 i 120 cm segons la població d’origen. No hi ha una mida ni edat concreta de maduració sexual, es necessiten entre 15 i 30 anys perquè les femelles puguin dur a terme el seu primer cicle reproductor.


Alimentació

La tortuga babaua és carnívora durant tota la seva vida, i l’alimentació consisteix en peixos, mol·luscs, crustacis i altres invertebrats (meduses, garotes, esponges, calamars, pops, …). A la fase inicial de la seva vida i durant les migracions s’alimenten d’organismes petits que l’aigua porta en suspensió. Tenen unes mandíbules molt fortes i un potent bec que afavoreix la trituració d’ aliments molts durs (closques de mol·luscs i crustacis). Presenten un esòfag amb espines còniques allargades dirigides cap a l’interior que ajuden a tallar l’aliment i a fer-lo arribar fins l’estómac.


Desplaçaments

Les tortugues marines són animals molt viatgers: realitzen grans migracions a través de mars i oceans. Una tortuga que neixi a les nostres platges viatjarà per mar obert durant aproximadament 15 anys fins a convertir-se en un animal juvenil. Les tortugues juvenils s’alimentaran a la costa fins a ser adultes, i quan siguin adultes i es reprodueixin, tornaran a la zona on van néixer a desovar i tornar iniciar el cicle de vida. La resta de la seva vida serà un viatge continu entre les zones d’alimentació i les zones de reproducció.


Reproducció

Les còpules es produeixen al mar davant de les platges de posta uns mesos abans de l’època de nidació. Els mascles sempre romanen al mar, i només les femelles surten a terra ferma per pondre els ous.

Durant els mesos càlids, les femelles reproductores surten de nit a les platges per dipositar els ous en el niu que construeixen a la sorra. La tortuga busca un lloc de posta, cava un forat amb les aletes de darrera, posa els ous, els tapa i camufla la zona abans de tornar al mar. Aquest procés es repeteix idènticament des de fa milions d’anys en totes les tortugues. Cada dues setmanes, la tortuga sortirà a la platja a fer un niu, i pot arribar a fer fins a 7 nius d’aproximadament 80-100 ous cada un, en una mateixa temporada. Les tortugues acostumen a pondre ous cada 2 o 3 anys.


Incubació i eclosió del niu

El temps d’incubació dels nius és d’aproximadament 2 mesos. Una vegada es produeixi l’eclosió dels ous, les cries romandran sota terra uns 4 dies. Passat aquest període, començaran a moure’s, i això produirà una petita depressió a la superfície de la sorra. A l’arribada de la nit i amb el descens de les temperatures, desenes de petites tortugues sortiran del niu i immediatament iniciaran el seu camí cap al mar.

 

S’estima que només 1 de cada 1000 tortugues nascudes arribarà a ser adulta!