TLC-UVic Conferència Xavier Soler – 15a edició de les TLC-UVic Curs 21/22 – Gravació / Fotos
Nom de l’activitat: Entendre l’evolució de la Terra, la complexitat del canvi climàtic i la nostra vulnerabilitat. La Covid19 un advertiment seriós
Ponent: Dr. Xavier Soler
Llibre: Ara o mai. Entendre el teu planeta i la urgència d’actuar. Xavier Soler. Angle Editorial. 2021
Dia: 1 de desembre de 2021
Horari: 12.00 – 13.30h
Format: Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i streaming (en línia)
Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC –Campus Torre dels Frares – C/ de la Laura, 13 – 08500 Vic
Participació: L’acte va comptar amb un total de 334 inscrits, 208 de manera presencial i els 126 restants que van assistir-hi via streaming. Pel que fa als centres de secundaria, van escoltar la ponència l’Escola Vedruna Escorial Vic, l’Escola Vedruna Tona i l’Institut Jaume Callís (Vic), així com alumnat, PDI i PAS de la UVIC-UCC i algunes persones de públic general.
Cartell: http://mon.uvic.cat/tlc/files/2021/10/cartellsTLC-2021-XAVIER-SOLER-definitiu.pdf
El Dr. Xavier Soler ens va oferir una ponència encissadora i molt motivadora en quant al poder de canvi que tenim. Va parlar amb un to molt amè i entenedor i va fer sentir proper al tema. Una visió més des de la vessant geològica del canvi climàtic.
Entendre la nostra posició en el planeta i el problema del temps, tal com ens va dir: aquest planeta no l’hem fet nosaltres, els homes, sinó la vida bacteriana. Però nosaltres el podem fer desaparèixer.
En acabar el Dr. Xavier Soler ens diu: Absolutament feliç, he gaudit molt de poder parlar en un auditori com l’aula magna de la UVic-UCC el dia 1/12/21, per sort amb format presencial i alhora en línia, i un públic amb tanta juventut, professorat, públic en general, i sobretot per veure la resposta de la gent jove, el llibre el vaig escriure per a ells. L’oportunitat de poder-lo convidar en el projecte de les TLC-UVic ha estat fonamental per divulgar un missatge tant necessari, i tot l’equip estem molt feliços. Hi ha coses que justifiquen tots els esforços i ens donen energia per a seguir lluitant.
Amb el seu llibre: ARA O MAI, descobrim el seu missatge i ens dona idees:
HEM D’ENTENDRE EL PLANETA PER SUMAR-NOS A LA REVOLUCIÓ DE L’ARA O MAI. La Terra té una història, que hauríem de conèixer, d’uns 4.500 milions d’anys. Els humans només fa uns 200.000 anys que vam aparèixer, però hi tenim una relació apassionant i transformadora. Tot això és el que s’explica de manera senzilla alhora que revolucionària en aquest llibre. Expert en geologia i medi ambient, Xavier Soler resumeix els milions d’anys d’evolució del nostre planeta, dibuixa el repte climàtic a què ens enfrontem i es fa ressò del crit d’alerta de la ciència:_ Ara o mai. _ En els darrers cinquanta anys hem alterat greument els fràgils equilibris ecològics del planeta i, per revertir aquests canvis, caldrà pensar i actuar globalment, transformar de manera responsable els sistemes econòmics i assumir noves formes de vida per a la humanitat. I fer-ho està a les nostres mans. Es tracta, ni més ni menys, que de seguir habitant aquest planeta en unes condicions humanes dignes de ser viscudes.
Seguidament escrivim una explicació magnífica d’un exemple per presentar EL CLIMA GLOBAL que ens va explicar el Dr. Xavier Soler, i que TAMBÉ es troba en el llibre ARA o MAI:
“Si centrem tota la nostra atenció en la vida d’un simple arbre, posem per exemple l’alzina d’una devesa, podem començar a entendre com funciona el clima global de la Terra, on les parts es relacionen amb el tot i aquest tot amb cada part.
Al llarg del temps participen en la vida de l’alzina tots els sistemes de la Terra. La radiació del Sol, l’aire atmosfèric (CO2) i l’aigua oceànica (transformada en aigua dolça) s’utilitzen per construir, mitjançat la fotosíntesi, els hidrats de carboni del seu cos. Les roques del sòl, així mateix, aporten les sals minerals que necessita com a nutrients, i també ho fan els bacteris. Els sistemes de l’atmosfera, la hidrosfera, la litosfera i la biosfera desfilen per l’arbre de manera quotidiana.
Però, al seu torn, l’alzina és un element actiu del clima (en realitat és el mateix clima)- Absorbeix el CO2, de l’aire, allibera oxigen, transporta aigua a l’atmosfera a través de la transpiració i, mitjançant les arrels, protegeix el sòl de l’erosió. L’alzina participa també en processos que tenen milions d’anys d’antiguitat. S’alimenta de CO2 i NO2, que segurament prové de velles erupcions volcàniques, i de sals minerals originades per la descomposició de roques molt pretèrites. Un cop morta, es descompon a terra per transformar l’energia acumulada en energia química. La llenya pot cremar-se, però pot convertir-se també en carbó, en un procés molt més llarg.
Aquelles alzines dels cromos de colors del regne vegetal que col·leccionàvem de petits s’han convertit a hores d’ara en un element més del clima global, un element que rep i transfereix matèria i energia de tots els sistemes de la Terra. L’alzina és el tot i igualment una de les parts, per bé que la seva existència, si ens centrem en la teoria del caos, depèn del simple aleteig d’una papallona.”
Deixa un comentari