Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic)

El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic)  es va iniciar el curs 2007/08 i segueix a l’actualitat; es troba en el marc del Programa Ciència i Societat (PCiS) UVic-UCC; a les TLC-UVic es proposa la lectura de llibres d’assaig actuals de ciència, i en algunes ocasions que no hi ha un llibre d’assaig, es poden llegir articles i/o dossiers, a partir d’un treball dirigit a l’aula per aprendre la ciència més actual, amb l’oportunitat d’escoltar, conèixer, interactuar amb l’autoria de les obres, en una data concreta a l’aula magna de la UVic-UCC i/o en línia. Les TLC-UVic van dirigides a un públic divers, des de la comunitat universitària, al col·lectiu del professorat de centres de secundària, estudiants preuniversitaris, i a la ciutadania en general. Projecte que afavoreix el foment de les vocacions científiques.

Els inicis del projecte de les TLC-UVic  es remunten al curs 2007/08  quan la professora Julita Oliveras, com a docent a l’assignatura de Biologia del primer curs dels Graus de l’àmbit de les biociències (Biologia, Biotecnologia, Enginyeria Biomèdica) va tenir la iniciativa de proposar la lectura d’un llibre d’assaig i la posterior discussió  a l’aula, setmanalment, a partir de qüestionaris preparats per ella mateixa. D’aquesta manera s’incentivava la lectura científica d’autors contemporanis. Paral·lelament es va propiciar que el científic pogués acudir a la UVic a parlar de la seva obra. Aquest format fou la plataforma per iniciar el projecte de les Tertúlies de Literatura Científica a la UVic.
En la primera edició es va treballar el llibre d’assaig  “El mono obeso”,  escrit pel científic José Enrique Campillo, Catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universidad de Extremadura, i se’l va convidar a presentar l’obra. L’experiència va tenir una acollida excel·lent entre els estudiants universitaris. Val a dir, que es va aprofitar l’avinentesa per convidar grups preuniversitaris a participar en aquesta experiència i aquesta iniciativa també va ser molt ben valorada per aquest col·lectiu. Posteriorment es va inscriure en la proposta d’Impuls de la Lectura del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per potenciar la lectura com a eina d’aprenentatge en els diferents àmbits de coneixement.

Ja des d’aquesta primera edició la proposta de les TLC-UVic  va esdevenir un projecte singular d’innovació docent a la UVic. A partir de llavors es varen convidar, curs rere curs, diferents científics contemporanis, que han escrit un llibre d’assaig. S’han realitzat 110 activitats diferents a les TLC durant les catorze edicions des del 2007 fins al 2021, amb una participació de l’ordre de 29.008 estudiants dels quals un 80% son preuniversitaris i la resta son universitaris (13.600 estudiants universitaris i  3.400 universitaris).

Actualment el projecte de les TLC-UVic, que es va iniciar a la Facultat de Ciències i Tecnologia, s’ha exportat a les altres facultats de la UVic-UCC, de manera que aquesta proposta d’innovació docent s’ha implantat a assignatures d’àmbits tan diferents com la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC),  la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) i la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB).

 

Objectius:
• Millora de les competències de lectura, compresió lectora i redacció.
• Millora de l’expressió oral i de la capacitat de parlar en públic.
• Desenvolupar un esperit crític.
• Aprendre a pensar i expressar aquests mateixos pensaments crítics.
• Promoció de les vocacions científiques.
• Disposar de material multimedia en el blog de les TLC que serveix per aprendre a través de les visites interactives des del blog

Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic)

CAST – El proyecto Tertulias de Literatura Científica, nacido el 2007 en la Universidad de Vic-Universidad Central de Catalunya (UVic-UCC), es una propuesta de innovación docente dirigida a estudiantes universitarios y preuniversitarios, que consiste en la lectura de un artículo o un libro de ensayo que es trabajado en el aula, así como una posterior tertulia-debate con el autor o autora del texto.  Proyecto que permite el fomento las vocaciones científicas.

Contacte

1- podeu escriure a través del menú superior Contacte

2-enviant un correu a tlc@uvic.cat

Atenció que a l’adreça electrònica anterior hi ha les lletres T L C en minúscula, que són les inicials de tertúlies de literatura científica; sobretot que no hi hagi confusió amb l’acrònim tic.

 

A cada peu de pàgina que conformen els blogs de les TLC-UVic i del PLC-UVic hi podeu llegir una cita destacada per part d’alguna personalitat que elogia la lectura.

 

El verb llegir, com el verb estimar i el verb somiar, no suporta “l’imperatiu”. Jorge Luis Borges

.