Dossier: El coltan, portes una guerra al mòbil
Xerrada-debat: El coltan, un mineral molt preciat
El passat dimecres dia 6 de novembre de 2013, el científic Sergi Rovira va impartir una xerrada i un posterior debat amb l’estudiantat dels centres de secundària a la Universitat de Vic. L’activitat, ‘El coltan, un mineral molt preciat’, es va dur a terme en dues sessions: la sessió 1, de 9.00 a 10.00h a l’Aula Magna, amb una assistència d’uns 227 estudiants, i la sessió 2, de 11.00 a 12.30h, a l’Aula Mercè Torrents, amb una assistència d’uns 140 estudiants.
Sergi Rovira ens va parlar sobre els dilemes ètics que comporta la utilització d’alguns materials com el coltan. Tal com ens va explicar, el coltan és un mineral, una barreja de la columbita i la tantalita. D’ell s’extrau el tàntal i el niobi, dos elements metàl·lics. El tàntal presenta una gran resistència a la calor i a la corrosió, també té una gran capacitat d’emmagatzemar càrrega elèctrica. Per aquests motius, aquest mineral en els últims anys ha sigut molt important per l’avenç dels aparells electrònics. El tàntal i el niobi s’utilitzen gairebé en tots els dispositius electrònics actuals: Mòbils, televisors, ordinadors, GPS… fins i tot s’utilitzen per a la fabricació de coets.
El coltan és un mineral que es pot trobar en diversos països, entre els quals està Australia i Canadà, dos països rics, no obstant això, la major explotació de coltan es produeix a països pobres, sense recursos ni maquinària adient per fer una extracció segura, on fins i tot el nens són explotats per poder entrar a les mines en busca d’aquests minerals. A l’Àfrica, a La República Democràtica del Congo, s’ha produït una gran explotació d’aquest mineral en aquesta zona i l’explotació minera (de coltan i altres minerals) ha derivat en guerres i diversos conflictes.
Què podem fer davant d’aquest conflicte? Podem buscar altres materials més ètics per poder substituir el coltan en els nostres aparells electrònics? Podríem, com a consumidors, exigir saber d’on provenen els materials que s’utilitzen per a la fabricació de determinats productes? Després de la xerrada, els alumnes van poder fer preguntes al científic, van exposar les seves opinions i van proposar solucions a aquesta problemàtica.
Per al professorat que li pugui semblar d’interès, aquest es el Power Point que va utilitzar en Sergi Rovira a la xerrada.
Si us interessa escoltar aquesta xerrada, podeu veure-la al Canal UVic al següent enllaç: El coltan, un mineral molt preciat
Deixa un comentari