Salvador Macip. 16/12/20. Webinar “Avenços en el camp de la medicina i les seves conseqüències ètiques”

with No hi ha comentaris

Salvador Macip. 16/12/20. Webinar “Avenços en el camp de la medicina i les seves conseqüències ètiques”

LLIBRE d’assaig: Viurem per sempre? Com la biomedicina ens està canviant la vida. Eumo Editorial, 2020. Autoria: Salvador Macip i Chris Willmott.

 

 

 

 

 

 

 

El cicle de conferències en format de xerrada-debat en la 14a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic)), es va inaugurar virtualment, amb el Webinar, per tal de seguir els protocols d’actuació davant la covid-19. Tot i les limitacions que suposa aquest format, també ha servit per donar a conèixer i facilitar l’accés a les TLC-UVIC a públic general aliè a la universitat però igualment interessat en els temes tractats en aquestes tertúlies.

El Dr. Salvador Macip,  el dia 16 de desembre va presentar el webinar “Avenços en el camp de la medicina i les seves conseqüències ètiques”.

Ell és Doctor en Medicina i investigador a la Universitat de Leicester. Dirigeix un grup de recerca sobre càncer i envelliment a la Universitat, i és professor del departament de Biologia Molecular i Cel·lular. També és professor i investigador de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha publicat una trentena de llibres, que han guanyat diversos premis i han estat traduïts a set llengües. Col·labora regularment a diversos mitjans.

En la seva intervenció, el Dr. Macip va oferir una classe magistral  en plantejar els aspectes de la ciència, l’ètica i les humanitats al desgranar l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen els mètodes científics que s’han anat desenvolupant en els darrers anys. Va fer especial èmfasi en la gran utilitat d’alguns d’ells, però com a home cabal que és, va deixar clar, que per sobre de tot aquests mètodes no s’haurien d’usar per a fer res que creui la línia que separa el que és èticament i moralment correcte, del que no ho és. Alguns d’aquests podrien suposar grans avenços en l’àmbit de la salut, especialment pel que fa a millorar la qualitat de vida. Tot i això, alguns d’aquests mètodes que podrien ser tan útils en aspectes positius per a la societat, podrien ser igualment usats per a fer actes que no són considerats precisament ètics, com poden ser per exemple crear clons humans, fer modificacions genètiques en embrions, entre moltes d’altres.

Si bé és cert que de moment moltes de les tècniques descobertes en aquests últims anys no es dominen al 100% i encara no ens permeten fer accions com les esmentades en aquest mateix paràgraf, la tecnologia avança de manera molt ràpida, i potser abans que ens n’adonem ja s’ha aconseguit trobar solució als petits problemes que fan que aquesta realitat que ens semblava tan llunyana fa uns anys estigui cada dia més a prop d’assolir-se.

Compartim la gravació

 

 

 

 

 

 

 

L’acte, que també va comptar amb la presència  de dues persones que tenen gran amistat amb el científic, la Dra. Marina Geli, Directora general de la Facultat de Medicina UVic-UCC, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC i exconsellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, del 2003-2010 i  el Dr. Jordi de San Eugenio, adjunt al Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVIC-UCC i professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, de manera que l’espai de debat es va enriquir de diàlegs de presentació i reconeixement magnífics, i els hi agraïm la seva amabilitat, de poder-nos acompanyar amb un panell de luxe, amb una oratòria del Dr. Macip entenedora, comprensible i admirable.

L’event coordinat per la Dra. Julita Oliveras, biòloga, responsable del programa Ciència i Societat i professora i investigadora a la FCT de la UVic-UCC amb el suport imprescindible de l’equip tècnic format pels Srs. Miquel Casadevall i Roger Farrés a qui agraim la seva feina i responsabilitat.

l’Acte Va estar dividit en dos blocs: el primer la ponència i el segon l’espai de debat, i fou seguit en directe per l’ordre de 330 persones, repartides entre estudiants i professors universitaris dels graus de Biologia i Biotecnologia de la UVic-UCC, estudiants preuniversitaris de primer curs de batxillerat de l’Escorial de Vic, de FedacVic, i de Sant Miquel dels Sants de Vic, acompanyats del seu professorat, i la participació de diverses persones de públic en general, interessades en el tema i també com havia de ser de les responsables d’Eumo Editorial.

 

El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) té un elevat capital social, científic i humà pel foment de les vocacions científiques a la joventut, i per afavorir el coneixement de la ciència a la ciutadania, dirigit a universitaris, preuniversitaris, professionals de l’educació i al públic en general. Podem conèixer i escoltar a científics i científiques que es preocupen per explicar diversos àmbits de la ciència més actual.

 

En aquests moments que fem activitats amb el format webinar, agrairem si ens podeu fer arribar la vostra opinió. Gràcies. Algunes opinions ja ens arriben i les detallem:

  • Gemma Redortra d’Eumo Editorial –  gemma.redortra@eumoeditorial.com  – www.eumoeditorial.com Moltes gràcies per deixar-nos participar en aquest projecte tan encertat i tan aplaudit. A parer meu, la intervenció de Salvador Macip va ser amena, propera, interessant i didàctica. També em va agradar com va saber encomanar interès i vocació a les noves generacions. El paper dels moderadors també va ser encertat a l’hora de recollir els comentaris i els dubtes dels participants. I la durada va ser la justa. Magnífica iniciativa. Moltes gràcies,

 

Idees, propostes: Eumo Editorial a final de gener 2021 publicaran una nova novel.la per a joves, de Montserrat Argerich i Flor Rey, que es titula No em bacil·listracta sobre les infeccions i la resposta immunitària. Formava part d’una col·lecció de narrativa que havíem publicat fa vint anys pensant en l’ESO. Ara farem una edició en un nou format.

 

Salutacions i us desitgem Salut i unes Bones Festes

En cas que tingueu alguns suggeriments de temes que interessi que es tractin a les TLC-UVic, ens ho podeu escriure a través del bloc o bé via email tlc@uvic.cat. Gràcies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *