“Ramon Margalef: l’ecologia al segle XX” una classe magistral impartida pel Dr. Jaume Terradas

with No hi ha comentaris

El Dr. Jaume Terradas  el dia 13/11/19 ens va permetre conèixer la vida i obra de Ramon Margalef en el marc de la SC 2019 per commemorar el centenari del naixement d’aquest il·lustre ecòleg.

Per nosaltres va ser una gran satisfacció i un gran honor haver pogut escoltar i aprendre d’un gran savi, el Dr. Jaume Terradas, molt humil…. i ens honora que hagi compartit els seus coneixements amb nosaltres.

El Dr. Terradas ha iniciat la seva intervenció emfatitzant que Margalef és un dels ecòlegs més importants del món i possiblement l’ecòleg marí més important del segle XX… el més respectat i influent des de Darwin!

Ramon Margalef i López va néixer el 16 de maig de 1919 a Barcelona. Família pagesa de Capçanes, arruïnada per la fil·loxera. Tenia una gran afecció per la naturalesa: ell i un amic (J.M. Marsé) anaven a explorar tot el que tenien a l’abast. Margalef era capaç d’identificar molts insectes, ocells, plantes… A les basses i rieres agafava mostres amb algues i animalons.

Margalef deia: El bon ecòleg ha de ser capaç de collar cargols amb un martell i de clavar claus amb un tornavís

Algunes idees claus de Margalef

  1. Els sistemes vius com a sistemes físics dissipatius. Termodinàmica i teoría de la informació: entropia i informació en la mesura de la diversitat.
  2. Grau d’organització, diversitat i connectància
  3. Asimetria en les relacions entre sistemes. Fluxos d’energia i d’informació
  4. L’evolució en el marc de la successió
  5. Asimetria entre auto-organització i pertorbacions

Margalef  considerava que les espècies evolucionen en relació al medi físic i a les altres espècies (en xarxa), tota evolució és coevolució. No creu que la genètica de poblacions sigui suficient per explicar l’evolució

Margalef, al Llibre blanc de la Natura:
En un auto que corre cada cop més, el temps de maniobra per evitar el xoc amb un obstacle s’escurça. El que ha de preocupar en el canvi global, i en particular el climàtic, és que el que augmentarà segur és la incertesa, i per tant la nostra capacitat per prevenir-ne els efectes

Margalef sempre deia que la vida no està en perill. El què posem en perill és la vida dels organismes més complexos, també la nostra.

Ens cal doncs canviar la manera de fer. Reduir les emissions i el transport horitzontal, preservar una xarxa suficient de territori  poc alterat, reduir la fertilització de les aigües, vigilar el cicle del fòsfor, ser més sapiens que energeticus

Margalef mostrava cert escepticisme sobre la naturalesa humana i molt sobre l’activitat dels polítics, però mantenia l’esperança sobre la nostra capacitat d’aprendre i, com tants altres savis, creia que d’on hem d’aprendre sobretot és de la natura. Crec que aquesta seria la seva principal recomanació: estudiar i mirar d’entendre la Natura. És el que ell va estar fent tota la vida.

Si s’escolta als profetes, si la gent esdevé conscient, es poden evitar les catàstrofes. L’ecologia pot fer aquesta feina i falsejar, esperem, les seves pròpies prediccions. És millor demostrar que les prediccions eren falses que tenir la dubtosa satisfacció de dir “ja us ho havíem avisat” (R. Margalef, 1973)

Resultado de imagen de ramon margalef

Nom activitat: “Ramon Margalef: l’ecologia al segle XX” a càrrec de Jaume Terradas.

                Data: 13/11/2019

                Horari: de 12.00 a 13.30h

                Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC (Facultat de Ciències i Tecnologia)- Campus Torre dels Frares  – C/ de la Laura, 13. 08500 Vic

L’assistència a l’aula magna de la UVic per poder aprendre del Dr. Terradas, fou per part del professorat i l’alumnat de 1r i de 2n de Batxillerat, de l’institut Jaume Callís de Vic i del professorat i alumnat universitari dels graus de biotecnologia, biologia, altres de la UVic-UCC, a més del públic en general.

Aquesta activitat en el marc de la SC 2019 i també es troba en el programa amb el suport de les Tertúlies de Literatura Científica que s’organitzen des de la Facultat de Ciències i Tecnologia juntament amb la Unitat de Divulgació Científica, el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i el vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement. Formen part del programa d’activitats UDivulga. Ciència i Societat, que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. També compta amb la col·laboració de la de la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans.

Recordatori:

Aquesta setmana, del 8 al 17 de novembre, se celebra a Catalunya la 24a Setmana de la Ciència (SC/19).

Durant la Setmana de la Ciència, a la UVic-UCC se celebren tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.

https://www.uvic.cat/setmanadelaciencia/activitats

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i, de l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/frontend/

Destaquem:

– l’Exposició de bolets a la UVic-UCC  que organitza i dirigeix la Professora Carme Casas –

– dimecres dia 13/11 de 12 a 13.30h a l’aula magna de la UVic,  el Dr. Jaume Terradas impartirà la conferència:  Ramon Margalef: l’ecologia al segle XX  https://mon.uvic.cat/tlc/files/2019/10/cartell-13-nov-setmana-ciencia.pdf

Resultado de imagen de ecologia ramon margalef

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *