Patricia Prado – TLC-UVic 6/04 – Conservació marina. La nacra (Pinna nobilis) més amenaçada que mai

with No hi ha comentaris
TLC-UVic Conferència Patricia Prado – 15a edició de les TLC-UVic Curs 21/22 

Nom de l’activitat: Conservació marina. La nacra (Pinna nobilis) més amenaçada que mai – Gravació / Fotos
Ponent: Dra. Patricia Prado

La científica Patrícia Prado ens va obsequiar amb una classe magistral i amb l’entrega obsequi de 2 exemplars de nacra (Pinna nobilis) que ens serviran per mostrar als estudiants a les pràctiques en el grau de Biologia de la UVic-UCCSeguidament hi ha:

Gravació / Fotos

La Nacra (Pinna nobilis) és una espècie de mol·lusc bivalve endèmic del Mediterrani. Es tracta d’una espècie molt longeva, pot arribar a viure fins a 50 anys, encara que l’habitual és entre 15 i 20 anys. És el major bivalve del Mediterrani i un dels més grans del món. Poden filtrar fins a 1000 l al dia, ajudant així a mantenir la transparència de l’aigua. Es una espècie estructurant que genera un augment de la biodiversitat i riquesa específica degut a que, per la seva mida i longevitat, sobre la seva closca viuen nombrosos organismes.

Tot i això durant les darreres dècades, les poblacions d’aquest mol·lusc s’han vist greument reduïdes, degut a l’extracció il·legal amb fins decoratius i comercials, el deteriorament generalitzat de les zones costaneres, la mortalitat indirecta causada per fondejos i la regressió que sofreix el seu principal ecosistema, les praderes de Posidonia oceanica. Des de l’any 2016 està gairebé extinta degut a una mortalitat massiva que ha acabat amb gairebé el 100% de les nacres del Mediterrani Espanyol i que s’està estenent a altres països del Mediterrani Occidental. Aquest episodi de mortalitat es degut a una nova espècie de protozou anomenat Haplosporidium pinnae sp. nov., el qual infecta els teixits de la nacra, sobretot el sistema digestiu, on esporula i provoca que morin.

Font: http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/nacra/

Articles: La nacra (Pinna nobilis), La nacra “espècie en perill crític d’extinció” 

Dia: 6 d’abril de 2022

Horari:  12.00 – 13.30h

Format: Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i streaming (en línia)

Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC –Campus Torre dels Frares  – C/ de la Laura, 13 – 08500 Vic

Participació: L’acte va comptar amb un total de 203 inscrits, la gran majoria 155 de manera presencial, els restants en format en línia. Pel que fa als centres de secundària, van assistir a la ponència l’Institut Jaume Callís (Vic), així com alumnat dels graus de Biologia, Biotecnologia i Publicitat i Relacions Públiques, estudiants de 3r curs de l’assignatura d’Ecologia, així com estudiants del curs de formació contínua d’Àrees marines protegides, biodiversitat, PDI i PAS de la UVIC-UCC i algunes persones de públic general.

Suport per part del professorat (PDI) de la FCTE i PAS de la UVic-UCC: Agraim molt la participació i col.laboració del professorat Josep Ayats, Marc Llirós, Serena Sgarzi, Jordi Compte, Jordi Solé, Jordi Surinynac, entre d’altres

l’Equip de les TLC-UVic: Julita Oliveras, Miquel Casadevall, Roger Farrés

Cartell: https://mon.uvic.cat/tlc/files/2021/10/cartells-TLC-2021-PATRICIA-PRADO-definitiu.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *