Miquel Porta – “Aliments i tòxics”

with No hi ha comentaris

El dia 11/12/2019 a l’Aula Magna de la UVic-UCC es va realitzar la tertúlia UVic TLC: “Aliments i tòxics” a càrrec d’un científic excepcional, el Dr. Miquel Porta, en el marc de les TLC UVic-UCC.

Destaquem que ell és doctor en Medicina, investigador i professor universitari català. Treballa a l’Institut Hospital del Marc d’Investigació Mèdica (IMIM) de Barcelona, és catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Professor Adjunt a la University of North Carolina a Chapel Hill dels EUA. Les seves tres línies prioritàries de recerca són:

  • L’epidemiologia clínica i molecular del càncer.
  • La detecció primerenca i el retard del diagnòstic de càncer: causes i conseqüències.
  • L’avaluació de l’impacte sobre la salut humana dels Compostos Tòxics Persistents (CTP) i altres agents químics ambientals.

Nom activitat: “Aliments i tòxics” a càrrec del Dr. Miquel Porta.

Data: 11/12/2019

Horari: de 12.00 a 13.30h

Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC (Facultat de Ciències i Tecnologia)- Campus Torre dels Frares  – C/ de la Laura, 13. Vic.

El Dr. Miquel Porta va parlar de diversos aspectes i ens va permetre pensar i discutir entre el públic els detalls que anava desgranant en la seva conferència que va ser de caràcter científic i social; va interpel·lar amb la proposta

  • La Salut és un estat de Benestar: una persona amb autonomia, solidària i joiosa.
  • Tots som responsables de tot i de tots, davant de tots (frase escrita per Dostoievski).

Durant la seva ponència i debat varen sorgir diversos temes que seguidament s’escriuen:

  • Hi ha tòxics a l’interior del nostre cos i la via d’entrada és a través dels aliments i també dels envasos, entre d’altres.
  • Els tòxics ambientals els trobem arreu. A casa: a la cuina, als productes d’higiene, als productes de cosmètica, als aliments i begudes i als seus envasos, etc.
  • El bisfenol A, usualment abreujat com BPA, és un compost orgànic amb dos grups funcionals fenol. Es troba en els plàstics i additius plàstics. Per la seva capacitat d’unir-se als receptors d’estrògens se’l coneix com un potencial disruptor endocrí i es troba a l’orina de les persones.
  • Per descomptat que deixar d’utilitzar aigua embotellada és un pas segur cap a una millor salut. D’aquesta manera estem evitant introduir en el nostre organisme additius perillosos, per exemple el famós Bisfenol A que tant esmenta el professor Nicolás Olea (Universitat de Granada) en les seves conferències com un dels causants dels que s’han anomenat malalties emergents. Aquestes malalties són inherents a aquesta societat de consum dominada pels derivats del petroli.
  • El Dr. Miquel Porta parla que recentment es va aprovar la primera Llei de residus de les Illes Balears: La nova norma regula tota la problemàtica de la gestió de residus assenyalant des del principi que “el millor residu és el que no es produeix”. En aquest sentit, la reducció dels plàstics és un dels objectius principals. Així, a partir de 2021, no es podran comercialitzar bosses de plàstic d’un sol ús i només se’n permetran de compostables en establiments de venda a granel; les anelles de les llaunes i les ampolles de begudes només podran ser biodegradables; les safates per a aliments, els tassons, els coberts, les canyetes per a begudes, els bastonets de les orelles, els bastonets per a caramels i els plats de plàstic d’un sol ús només es podran comercialitzar si són compostables.

Les opinions del públic varen ser que tenir l’oportunitat de conèixer i escoltar a un científic com el Dr. Porta té un gran significat.

Per nosaltres va ser una gran satisfacció haver pogut escoltar i aprendre d’un gran savi i un científic eminent, el Dr. Miquel Porta, i ens honora que hagi compartit els seus coneixements amb nosaltres en el programa de les Tertúlies de Literatura Científica de la UVic-UCC

L’assistència a l’aula magna de la UVic per poder aprendre del Dr. Miquel Porta, fou per part de l’alumnat preuniversitari acompanyat del seu professorat dels centres de l’institut Jaume Callís de Vic, Institut Antoni Pous de Manlleu, Institut de Tona, Institut la Plana de Vic i del professorat i alumnat universitari dels graus de biotecnologia, biologia, altres de la UVic-UCC, a més del públic en general.

Fotos: https://photos.google.com/share/AF1QipMfbryt7peE19iHqIgUNqDT64FPhBQAPhotvLPY4nHVU_0E-I0NxIcC9zrvRJaBHA?key=UTAtLUVCUzV0QXlDY3ZHQWhxajliaVlfUzhBbGh3

Gravació: https://www.youtube.com/watch?v=2abrUfvDmnM

Fòrum: http://forumdedebats.vicentitats.cat/diba_agenda/miquel-porta-contaminants-en-el-cos-huma-els-toxics-industrials-i-agricoles-al-nostre-cos-per-terra-mar-i-aire/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *