Minicongrés – TLC-UVic 23/03 – Les cèl·lules immortals “Una eina transversal des de la biofísica a l’oncologia”

with No hi ha comentaris
TLC-UVic Minicongrés – 15a edició de les TLC-UVic Curs 21/22 

Nom de l’activitat: Les cèl·lules immortals “Una eina transversal des de la biofísica a l’oncologia”
Gravació comunicació oral i presentació de pòsters / Gravació taula rodona / Fotos
Ponents: Josep Tabernero, Cristina Plata, Marina Geli, Carlo Manzo

 

 

 

 

 

 

 

La biofísica és el camp que aplica les teories i mètodes de la física per entendre com funcionen els sistemes biològics. La biofísica ha estat fonamental per entendre la mecànica de com es fabriquen les molècules de la vida, com es mouen i funcionen les diferents parts d’una cèl·lula i com funcionen els sistemes complexos del nostre cos (el cervell, la circulació, el sistema immunitari i altres). La biofísica és un camp científic vibrant on científics de diversos àmbits, com ara matemàtiques, química, física, enginyeria, farmacologia, tecnologia, ciències dels materials, bioinformàtica, medicina, entre d’altres, utilitzen les seves habilitats per explorar i desenvolupar noves eines per entendre com funciona la biologia. L’objectiu d’aquest minicongrés és mostrar exemples de com la biofísica també és essencial, per entendre els mecanismes subjacents de l’organització de les cèl·lules immortals, com per exemple l’evolució de les cèl·lules HeLa, comprendre com s’investiga en l’oncologia clínica, la rellevància del consentiment informat, i conèixer les tècniques en el laboratori per mantenir les cèl·lules HeLa.

 

 

 

 

 

 

 

L’acte va tenir la següent estructura. Primer es va començar amb una breu introducció i contextualització del Programa Ciència i Societat i sobre la temàtica que es contemplava en el Minicongrés d’enguany. Un cop presentat l’acte, el doctorand del grup de recerca QuBi Lab, Sergi Masó va fer una comunicació oral. Seguidament, vam tenir la presentació de pòsters per part de l’alumnat del centre de secundària Escola FEDAC-Vic (Vic), es va fer un petit descans i seguidament l’acte amb la taula rodona, on els ponents van parlar de temàtiques en relació amb les cèl·lules immortals amb un temps d’entre 10 i 15′ cadascú, en acabat es va obrir un torn de preguntes. Finalment Julita Oliveras va tancar l’activitat amb un breu comiat.

D’altra banda, cal fer esment de que el Dr. Josep Tabernero juntament amb el Dr. Salvador Aznar-Benitah, han estat recentment nomenats per part de la Fundación Lilly als Premis d’Investigació Biomèdica 2022 en les categories d’investigació clínica i preclínica respectivament, pel reconeixement a la seva contribució al desenvolupament de la biomedicina i les ciències de la salut a Espanya. La cerimònia de lliurament dels guardons es farà efectiva el proper dilluns dia 20 de juny d’enguany a Madrid. Adjunt, l’enllaç per a visualitzar la notícia publicada als mitjans de comunicació: https://www.lavanguardia.com/ciencia/20220329/8160511/salvador-aznar-josep-tabernero-ganan-premio-lilly-biomedicina-preclinica-clinica.html

la notícia al’apunt del dia 24/3/22

Aquí teniu el plafó on podeu veure els pòsters que va presentar l’alumnat:

Llibre: La vida inmortal de Henrietta Lacks. Skloot, Rebecca. 2011

Dia: 23 de març de 2022

Horari:  11.00 – 13.15h

Format: Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i en línia – enllaç de registre en línia

Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC –Campus Torre dels Frares  – C/ de la Laura, 13 – 08500 Vic

Participació: L’acte va comptar amb un total de 199 inscrits, la gran majoria uns 174 de manera presencial, i els 25 restants en línia. Pel que fa als centres de secundària, van participar a l’activitat l’Escola FEDAC-Vic (Vic) amb 31 assistents i l’Institut Jaume Callís (Vic) amb 57, així com alumnat dels graus de Biologia i Biotecnologia, PDI i PAS de la UVIC-UCC i algunes persones de públic general.

Cartell: https://mon.uvic.cat/tlc/files/2022/03/Minicongres-Les-cellules-immortals-definitiu.pdf 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *