Llibre: Las pioneras. Las mujeres que cambiaron la sociedad y la ciencia, de Rita Levi-Montalcini
Xerrada-debat: Les dones científiques. A càrrec de la Dra. Mercè Durfort
Avui, dia 5 de març de 2014, en el marc del projecte de les Tertúlies de Literatura Científica a l’EPS de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya – i pel motiu del dia internacional de la dona treballadora que es commemora el 8 de març, s’ha realitzat l’activitat Les dones científiques, a càrrec de la Dra. Mercè Durfort on ens ha parlat del paper de les dones en la història de la ciència.
Mercè Durfort és catedràtica de Biologia Cel·lular de la UB. Doctorada en ciències biològiques. És membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) des de 1993 i l’actual vicepresidenta de la RACAB; del 1994 al 2000 va ser presidenta de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. Pertany a diverses societats científiques, i és autora de publicacions tècniques i de vídeos metodològics pensats per a donar suport a la docència. Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2001). El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Aquesta activitat, ha estat basada en el llibre Las pioneras: Las mujeres que cambiaron la sociedad y la ciencia desde la Antigüedad hasta nuestros días, de la prestigiosa científica Rita Levi-Montalcini (1909-2012). Un llibre dirigit a les noves generacions, amb l’objectiu de fer-les conscients de les aportacions fonamentals que varen fer les seves avantpassades. Dones que van haver lluitar contra els prejudicis i el masclisme per poder estudiar i entrar en els laboratoris. Van córrer el risc de deixar-se robar els seus descobriments, que sovint es van atribuir exclusivament als seus col·legues masculins. Dones fascinants, rigoroses, combatives, mai banals, D’Hipatia a Vandana Shiva, que ens explica en aquest llibre Rita Levi-Montalcini, la més gran científica italiana que compta amb passió quines han estat les seves pròpies referències personals: dones innovadores que han sabut afirmar i gestionar l’emancipació de la dona en la societat occidental. Levi-Montalcini ens parla en aquest llibre de manera sintètica de setanta dones excepcionals i les posa com a exemple de geni i perseverança.
L’activitat s’ha desenvolupat a l’Aula Magna de la UVic-UCC de 10.00 a 11.30h, amb una assistència d’unes 280 persones, provinents de Estudiantat i professorat de la UVic, algunes persones de la Societat Catalana de Biologia (SCB) http://blogs.iec.cat/scb/ , públic divers, i de diferents centres de secundària, com de l’Escorial de Vic, de l’Institut del Voltreganès, de l’Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu, de l’Institut de Vic,d e l’Institut La Plana de Vic, de la Salle Manlleu, entre d’altres.
Al Canal UVic podeu escoltar aquesta xerrada de la Dra. Mercè Durfort, si us interessa cliqueu a Les dones científiques
La Dra. Mercè Durfort ha recomanat llibres de divulgació científica:
– Vocabulari de biologia de la reproducció. Autora: Mercè Durfort i Coll
Data d’edició: 2011
Descripció física: 62 p. ; 24 cm
Entitats: Institut d’Estudis Catalans. Secció de Ciències Biològiques
ISBN: 978-84-9965-051-7
Editorial: IEC
Resum
Aquest vocabulari trilingüe català-castellà-anglès conté els termes més emprats pels estudiosos dels processos relacionats amb la reproducció. Els set-cents disset termes que configuren aquest vocabulari són alguns dels més utilitzats pels estudiosos de la reproducció humana i la reproducció d’altres vertebrats i invertebrats, terrestres i aquàtics. Es tracta d’un vocabulari trilingüe català-castellà-anglès. Els termes estan ordenats alfabèticament en català, amb les equivalències en castellà i en anglès. Inclou també índexs alfabètics en castellà i en anglès, per fer-lo més accessible als estudiants de llengües, i la bibliografia de consulta lexicogràfica i terminològica utilitzada. La proposta d’elaborar aquest vocabulari va ser motivada pels nombrosos anglicismes emprats en les exposicions de les comunicacions, especialment pels investigadors més joves.
– Cartas a un joven científico. Autor: Edward O. Wilson
Data d’edició: 2014
Descripció física: 256 p.
ISBN: 9788499923604
Editorial: Debate
Resum
Querido amigo:
Después de medio siglo de enseñar a estudiantes y a jóvenes profesionales de la ciencia, he tenido el privilegio y la suerte de haber aconsejado a muchos cientos de jóvenes de talento y ambiciosos. Como resultado, he acumulado un conocimiento profundo, una filosofía, en realidad, de lo que es necesario saber para tener éxito en el ámbito de la ciencia. Espero que puedas sacar provecho de los pensamientos y relatos que te ofreceré a lo largo de las cartas que siguen.
Ante todo, y muy importante, te exhorto a permanecer en el camino que has escogido y a seguirlo tan lejos como te sea posible. El mundo te necesita, y mucho.»
Edmund O. Wilson
Amb aquesta activitat, es dona per finalitzat el cicle de xerrades-debat per a la setena edició de les TLC, curs 2013/14. En aquesta setena edició s’han realitzat 8 activitats diferents i s’ha comptat amb l’assistència d’uns 2790 estudiants provinents de diversos centres d’educació. En total s’ha comptat amb l’assistència i participació d’uns 25 centres, ja que només en la segona edició del Premi Llegim Ciència s’ha comptat amb la participació de 17 centres. Les activitats que s’han realitzat en aquest 7a edició han sigut: Premi AGBAR – Aigua, usos i coneixement; El coltan, un mineral molt preciat, a càrrec de Sergi Rovira; Els elements químics, caiguts del cel i imprescindibles a la Terra, a càrrec de Pilar González Duarte; Per a què serveix el sexe? A càrrec de David Bueno; Els boscos marins, els més amenaçats del planeta, a càrrec de Josep Maria Gili; No hi ha mal lloc per emprendre, a càrrec de Pau Garcia Milà; la segona edició del Premi Llegim Ciència amb la presència de l’escriptora Maria Carme Roca i per últim, l’activitat de les dones científiques, a càrrec de Mercè Durfort.
Deixa un comentari