Francisco Barro. 2/12/20. Webinar “El blat editat genèticament sense gluten, apte per celíacs, CRISPR/Cas9”

with No hi ha comentaris

Francisco Barro. 2/12/20. Webinar “El blat editat genèticament sense gluten, apte per celíacs, CRISPR/Cas9” – “Effective shutdown in the expresión of celiac disease-related wheat gliadin T-cell epitopes by RNA interference” – ARTICLE CIENTÍFIC.

 

 

 

 

 

 

 

 

El cicle de conferències, en format de xerrada-debat en la 14a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) que n’inclou algunes en el marc de la Setmana de la Ciència (SC/20), es duu a terme virtualment, amb el Webinar, per tal de seguir els protocols d’actuació davant la Covid-19. El Dr. Francisco Barro, el dia 02/12/20 és l’investigador que va presentar la cinquena TLC-UVic del curs 20/21 en format webinar “El blat editat genèticament sense gluten apte per a celíacs CRISPR/Cas9”.

La gravació  Francisco Barro. 2/12/20. Webinar “El blat editat genèticament sense gluten, apte per celíacs, CRISPR/Cas9

Francisco Barro, Doctor en Biologia, investigador del CSIC i responsable del grup de Genòmica Funcional del Instituto de Agricultura Sostenible (IAS). Ha escrit més de 150 treballs científics entre articles i capítols de llibre, i ha registrat nombroses patents com a inventor o coinventor. Alguns dels seus articles més destacats són: “Low-gluten, nontransgenic wheat engineered with CRISPR/Cas9” ; “Effective shutdown in the expresión of celiac disease-related wheat gliadin T-cell epitopes by RNA interference” 

La seva recerca s’ha dirigit al desenvolupament i l’aplicació de noves tecnologies en la millora de la genètica vegetal per desenvolupar noves qualitats de cereals amb un alt valor afegit, entre les quals destaquen les aplicacions  de l’ARN d’interferència (ARNi) i CRISPR/Cas per a l’obtenció de varietats de blat lliures del component tòxic del gluten. El gluten és una barreja complexa de proteïnes  presents als cereals responsable d’al·lèrgies i intoleràncies que afecten el 12% de la població mundial.

En la seva intervenció va donar a conèixer breument el centre investigador des d’on ell treballa, el Instituto de Agricultura Sostenible (IAS-CSIC), amb les accions que s’hi estan portant a terme, va aprofundir sobre tots els components i característiques del gra del blat, entre altres aspectes, va fer èmfasis també en les gliadines, proteïnes del gluten que es consideren les principals responsables del trastorn immunitari provocat pel blat, va afirmar que el gluten és el segon additiu més utilitzat dins la industria (menjars, cosmètics, medicaments, etc.), i va incidir també en la tècnica del CRISPR/Cas9 (Clustered Regularly Interspaced Short  Palindromic Repeats).

El seu email f.barro@csic.es on podreu formular o aclarir qualsevol dubte sobre el treball del ponent.

Acompanyant el Dr. Barro hi havia la Dra. Julita Oliveras, coordinadora del Projecte Tertúlies de Literatura Científica i professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i la Dra. Cristina Vaqué, nutricionista especialitzada en psicologia de l’alimentació i vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la Universitat de Vic – Univeristat Central de Catalunya. La Dra. Cristina Vaqué va ser l’encarregada de presentar al ponent, i juntament amb la Dra. Julita Oliveras varen moderar el torn de debat i preguntes per part dels seguidors que es va obrir un cop acabada la intervenció del Dr. Barro. L’acte fou seguit en directe per l’ordre de 240 assistents, repartits entre estudiants universitaris dels graus de Biologia i Biotecnologia  de la UVIC-UCC, alumnes de batxillerat de les escoles Sant Miquel dels Sants i Jaume Callís de Vic i Salvador Vilaseca de Reus, acompanyats dels seus professors i altres persones interessades en el tema que es va abordar.

El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) té un elevat capital social, científic i humà pel foment de les vocacions científiques a la joventut, i per afavorir el coneixement de la ciència a la ciutadania, dirigit a universitaris, preuniversitaris, professionals de l’educació i al públic en general. Podem conèixer i escoltar a científics i científiques que es preocupen per explicar diversos àmbits de la ciència més actual.

En cas que tingueu alguns suggeriments de temes que interessi que es tractin a les TLC-UVic, ens ho podeu escriure a través del bloc o bé via email tlc@uvic.cat. Gràcies.

 

Aquesta activitat es va realitzar amb el suport de l’equip tècnic format per Miquel Casadevall i Roger Farrés.

A l’inici del webinar vam poder gaudir dels 35 artistes que interpreten la cançó ‘Quiero abrazarte, cuando todo acabe’ en benefici de la plataforma #JoEmCorono. L’objectiu és contribuir a recaptar fons, en la campanya #JoEmCorono, per a la recerca dels equips de metges i investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida d’IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, que treballen per donar una resposta mèdica a la pandèmia. Dret que ens va cedir el Dr. Bonaventura Clotet en el webinar del passat dia 24/11/20. Al final de la notícia adjuntem un enllaç perquè tots aquells que vulgueu col·laborar amb la causa, ho pugueu fer.

Si vols aportar el teu granet de sorra a la causa, prem l’enllaç! #JoEmCorono

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *