A la següent taula es mostra la planificació de les activitats per al curs 2012/13:

Data
Conferenciant
Llibre
Activitat
 22/09/2012 Anna Cornella Fòssils urbans de Barcelona Fòssils urbans a la ciutat de Vic
 16/10/2012 Ramon Folch La quimera de créixer L’aigua: un abundant recurs escàs
 20/11/2012 Enric Gràcia Puc sembrar rovellons al meu jardí? Els bolets
 13/12/2012 Karel Van Wely El cáncer y los cromosomas El càncer i els cromosomes
 08/01/2013 Salvador Macip Hipnofòbia 1a edició Premi LLEGIM CIÈNCIA
 24/04/2013 Xavier Duran  Molècules en acció De la química del Big bang als materials del futur

A la següent taula es mostren les exposicions de llibres realitzades en el marc de les TLC per al curs 2012/13:

Dates
Exposicions del projecte de les TLC
5/11/12 – 14/12/12 Exposició dels llibres treballats a les TLC – Setmana de la Ciència 2012
01/03/13 – 29/03/13 Exposició de llibres – Dones, Ciència i Tecnologia

Tríptic 2012-13

Tríptic 2012-13


Xavier Duran – Molècules en acció – 24/04/13

Llibre: Molècules en acció

Xerrada-debat:  La química del big bang als materials del futur

Xavier Duran

El passat 24 d’abril, a l’Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya en Dr. Xavier Duran va dur a terme una xerrada de 45 minuts sobre el seu llibre Molècules en acció, en l’activitat La química del big bang als materials del futur.

Xavier Duran és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB. Des de 1999 és director del programa “El medi ambient” de TV3. També és membre fundador de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i des del 2010 és president de Mall-Associació Guixolenca de Cultura. És autor de més d’una vintena de llibres. Entre els més recents hi ha L’artista en el laboratori. Pinzellades sobre art i ciència, Les històries que les paraules amaguen i Franquisme via satèl·lit. També ha escrit Sputnik, Apollo i guerra freda a la premsa de Barcelona. Entre altres premis ha guanyat el Premi Joan Fuster, el Premi Josep Vallverdú i el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.

El llibre “Molècules en acció” parla de l’origen de la vida, la forma com els animals s’atreuen o com les plantes es defensen, els mecanismes del càncer, les addiccions, la composició dels pigments de les obres d’art, la forma d’obtenir vehicles més segurs, lleugers i eficients… Molècules en acció mostra com la química ajuda a comprendre des de les reaccions que es produeixen en els éssers vius fins a alguns grans reptes de la tecnologia. En un llenguatge assequible i un to amè, el llibre ofereix una visió de la química que, sense oblidar la seva part més fosca, permet veure aquesta ciència des d’una nova perspectiva.

Aquesta activitat, dintre del marc del projecte de les Tertúlies de Literatura Científica a l’EPS de la UVic-UCC, va ser programada en dues sessions. La primera sessió, de 10.00 a 11.30h i la segona sessió, de 12.00 a 13.30h.

Es va comptar amb l’assistència de 8 centres de educació, amb un públic majoritàriament de 1r de Batxillerat.

Després de la xerrada que oferí en Dr. Duran hi va haver un torn de paraula de 45 minuts pel debat.

Podeu trobar aquesta xerrada-debat d’en Xavier Duran al Canal UVic, si us interessa cliqueu a Molècules en acció.

Amb aquestes dues sessions de l’activitat La química del Big Bang als materials del futur es tanca el cicle de xerrades-debat per a la sisena edició de les Tertúlies de Literatura Científica del curs 2012/13. En aquesta edició s’han realitzat 6 activitats diferents, que són:  Fòssils urbans a la ciutat de Vic, de la científica Anna Cornella; L’aigua: Un abundant recurs escàs, d’en Dr. Folch; Els bolets, d’en Dr. Enric Gràcia; El càncer i els cromosomes, d’en Dr. Karel H.M. Van Wely; l’activitat Qui escull el nostre destí? Amb el Primer Concurs de relats del Premi Llegim Ciència, i per últim l’activitat De la química del Big Bang als materials del futur. En aquesta edició hem comptat amb la participació de 14 centres de secundària, amb l’assistència d’uns 565 estudiants d’ESO, 593 estudiants de batxillerat i de CFGS, i uns 340 estudiants de la Universitat de Vic, arribant a un total de 1.510 assistents per aquesta sisena edició.


Exposició de llibres – TLC – biblioteca UVic (Dones, Ciència i Tecnologia)

El Grup de recerca d’Estudis de Gènere i el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la UVic-UCC, amb col·laboració amb la Biblioteca i el grup de treball del projecte de les Tertúlies de  Literatura Científica de la UVic-UCC, ha organitzat l’exposició de llibres Dones, Ciència i Tecnologia” per commemorar el Dia Internacional de la Dona 2013.

Cartell dones, ciència i tecnologia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb aquest exposició del fons de la Biblioteca es vol reconèixer la participació de les dones en els àmbits científics i tecnològics. S’hi podran trobar tant publicacions sobre la contribució de les dones en aquests àmbits, com llibres d’autores que han participat en diverses activitats dins el projecte de les Tertúlies de  Literatura Científica de la UVic-UCC.

L’exposició es pot visitar a la Biblioteca de la Torre dels Frares del 1 al 29 de març de 2013.

Horari: De dilluns a divendres de 8.00 a 21.00 hores.

Us convidem a visitar-la!

exposició

exposició exposició

Per a veure més fotografies de l’exposició podeu anar a  Dones, Ciència i Tecnologia del Canal UVic.


Salvador Macip – Hipnofòbia – 8/01/13

PRIMERA EDICIÓ PREMI LLEGIM CIÈNCIA (2012/13)

El passat 8 de gener de 2013, En el marc del projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) organitzat per l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya es va dur a terme, com a novetat, el primer concurs de relats del Premi Llegim Ciència. Podeu conèixer quin va ser el jurat a Jurat del primer concurs de relats.

En aquesta primera edició de l’activitat es va triar l’obra d’en Dr. Salvador Macip, Hipnofòbia, i es va proposar als estudiants la redacció d’una crítica de la novel·la (Modalitat A) o bé un text que respongués a la pregunta: “Si tinguessis el poder de manipular les ments, com l’usaries?” (Modalitat B). El concurs ha estat dividit en dues categories, Categoria 1 (3r d’ESO) i Categoria 2 ( 4t d’ESO).

En aquesta activitat han participat alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’escola Vedruna Ripoll, el col·legi St. Miquel dels Sants i l’Institut de Vic.

El professorat dels tres centres de secundària van seleccionar els 5 millors relats per a la categoria de 3r d’ESO de la modalitat A, els millors 4 relats de 3r d’ESO de la modalitat B, els 5 millors del curs de 4t d’ESO per a la modalitat A i els 11 millors relats de 4t d’ESO per a la modalitat B, arribant a un total de 25 relats.

El jurat del concurs, compost per figures reconegudes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, van portar a terme l’avaluació dels relats a fi de conèixer els 4 relats guanyadors, i l’editorial Grup 62 – Proa va fer entrega dels premis, tant als guanyadors del concurs com a tots el alumnes que han participat en escriure un relat.

Els 25 relats escrits pels estudiants i seleccionats pel professorat dels tres centres de secundària i els corresponents guanyadors:

3r ESO St Miquel dels Sants – Vic: Modalitat A – 5 finalistes – Una persona guanyadora: Pseudònim:Novák; Nom: Berta Estragués Higueruelo.

Berta Estragués llegint el seu relat

Podeu llegir aquest relat al següent enllaç: Relat guanyador Categoria 1. Modalitat A

3r ESO St Miquel dels Sants – Vic: Modalitat B – 4 finalistes – Una persona guanyadora: Pseudònim: Agui; Nom: Júlia Aguilar Gisbert

Podeu llegir aquest relat al següent enllaç: Relat guanyador Categoria 1. Modalitat B

4t ESO Institut de Vic – Vic : Modalitat A – 5 finalistes –  Una persona guanyadora: Pseudònim:Chanel; Nom: Khadija Kadaoui

Podeu llegir aquest relat al següent enllaç: Relat guanyador Categoria 2. Modalitat A

4t ESO Institut de Vic – Vic : Modalitat B– 6 finalistes

4t ESO Vedrunes de Ripoll: Modalitat B – 5 finalistes –  Una persona guanyadora: Pseudònim: Esperança; Nom: Franyelina Beltre Tejeda

Podeu llegir aquest relat al següent enllaç: Relat guanyador Categoria 2. Modalitat B

A la següent taula podeu veure tots els alumnes dels tres centres que vàren ser seleccionats com a finalistes i les quatre guanyadores del primer premi:

Us convidem a tots a llegir els 4 relats guanyadors del premi Llegim Ciència clicant a 4 relats guanyadors Premi Llegim Ciència !

I si esteu interessats en veure tot l’esdeveniment, al Canal UVic podeu trobar tota la xerrada que va impartir en Salvador Macip, amb l’entrega de premis a tots els participants del primer concurs de relats i la lectura de tres dels relats guanyadors, clicant a 1ª edició Premi Llegim Ciència.


Karel H.M. Van Wely – El càncer i els cromosomes – 13/12/12

Llibre: El cáncer y los cromosomas

Xerrada- debat: El càncer i els cromosomes

El passat 13 de desembre de 2012, en el marc del projecte de les Tertúlies de Literatura Científica, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va acollir al científic Karel H.M. Van Wely per parlar-nos del seu llibre Els càncer i els cromosomes, publicat al novembre del 2011.

Karel H. M. Van Wely és  doctor en Ciències Naturals i Matemàtiques. Actualment realitza la seva recerca al Centre Nacional de Biotecnologia, situat a la Universitat Autònoma de Madrid. El seu grup de recerca aplica la biologia molecular i la genètica per descriure els defectes cel·lulars que desencadenen els errors cromosòmics en el càncer.

El llibre “El cáncer y los cromosomas”, treballat anteriorment per tots els alumnes que varen assistir a aquesta activitat, tracta el tabú que pesa sobre el càncer, una de les malalties amb major incidència i mortalitat en els nostres dies, que prové de la manca de coneixements: encara que sabem que està relacionat amb fallades en el nostre material genètic, resulta complicat entendre com es produeixen aquests errors i com es tradueixen en alteracions del comportament de les cèl·lules.

Aquest llibre posa a l’abast del lector no especialitzat els coneixements que han desenvolupat els investigadors sobre els mecanismes bàsics que dirigeixen la carcinogènesi, i sobre la relació entre els nostres cromosomes i la cèl·lula, a més d’aclarir alguns dels reptes que ens queden per desxifrar en la lluita contra aquesta malaltia. Tot i que el càncer se’ns presenta com un puzle complex, del qual encara queden peces per encaixar, l’oncologia es troba en una fase de canvis ràpids, i noves eines com les anàlisis genètiques massives i la informàtica ja han propiciat el desenvolupament de nous fàrmacs i de tractaments menys agressius per al pacient. També permeten detectar el càncer en estadis cada vegada més primerencs i alertar de tenir una probabilitat elevada de patir un determinat tipus de tumor.

Les nombroses inscripcions per aquesta activitat varen fer possible que en Dr. Karel presentés la seva xerrada en dues sessions a l’Aula Magna de la UVic-UCC. En total varen assistir 410 estudiants, principalment de 1r i 2n de batxillerat i de primer curs de Biociències de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, on el llibre es va treballar a l’assignatura de biologia.

Tant a la primera sessió – amb una Aula Magna plena, amb estudiants i professorat  de la UVic-UCC, i de dos instituts (de 9 a 10.30h) com a la segona sessió , amb una Aula Magna plena, amb professorat i estudiants de sis instituts (de 11 a 12.30h): l’autor va parlar uns 45’ i el debat d’uns 45’ fou magnífic pel gran nombre de preguntes que el públic va poder plantejar.

L’opinió del científic fou que aquest format de permetre conèixer els llibres de divulgació de la ciència actuals, a través de la lectura dirigida pel professorat a l’aula i amb un final on l’autor por conèixer als lectors de la seva obra, és un mètode d’aprenentatge que cal copiar, publicitar i continuar.

Comentaris dels estudiants de 1r curs de Biociències: dins l’assignatura de Biologia han llegit el llibre, dirigit per la professora Julita Oliveras:

Ha sigut una proposta innovadora per l’aprenentatge d’aspectes de la Biologia que s’han aclarit a través de la lectura del llibre, i tenir l’oportunitat de poder conèixer a l’escriptor, científic i autor de l’obra, amb la possibilitat de poder-li fer preguntes, és una experiència extraordinària“.

Aquí podeu veure la presentació utilitzada per en Dr. Karel: El cáncer y los cromosomas.

Al Canal UVic podeu trobar la conferència d’en Dr. Van Wely, si esteu interessats cliqueu a El càncer i els cromosomes.


Exposició de llibres – TLC – biblioteca UVic-UCC (SC/2012)

A la Biblioteca de l’EPS de la UVic-UCC hi ha l’Exposició dels llibres treballats fins ara en el projecte de les TLC.

SC 2012 – SETMANA DE LA CIÈNCIA 2012

Des del 5 de novembre de 2012 al 14 de desembre de 2012.
Horari: De dilluns a divendres de 08:00 a 21:00 hores
Destinataris: Públic en general interessat per la temàtica de l’exposició.

Objectiu:  Que el públic conegui el projecte de les TLC, en el que a través de la lectura de llibres de l’àmbit de divulgació científica, s’afavoreix el pla lector a l’estudiantat; i donar l’oportunitat de conèixer llibres de ciència actuals entenedors per tots els públics.

Us animem a tots a assistir-hi!


Enric Gràcia – Bolets (SC/12) – 20/11/12

Llibre: Puc sembrar rovellons al meu jardí?

Xerrada-debat: Els bolets

El dia 20 de novembre de 2012, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va comprar amb la presència d’en Dr. Gràcia per impartir una xerrada-debat sobre els bolets, una activitat dirigida principalment a alumnes de 1r i 2n d’ESO. La xerrada va durar 45 minuts i després els alumnes van tindre un marge de 45 minuts on van poder expressar els seus dubtes.

Enric Gràcia és doctor en micologia. Va estudiar Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona (1970-1975) per, posteriorment, entrar-hi a treballar com a professor, fins avui dia. Ha passat per diversos nivells acadèmics fins a la categoria de Professor Titular. Enric Gràcia també realitza el programa de TV3, ‘caçadors de bolets’.

El llibre Puc sembrar rovellons al meu jardí? aplega respostes a preguntes dirigides a Enric Gràcia, preguntes fetes per gent del carrer i de camp, també aplega respostes a preguntes fetes per alumnes que han assistit a les seves conferències. És un llibre senzill i didàctic fet per a persones no científiques i podem trobar les preguntes més senzilles primer, i les més complexes després.

A aquesta activitat vam comptar amb l’assistència d’uns 335 estudiants, majoritàriament de 1r i de 2n d’ESO, provinents de l’Institut de Vic, del Col·legi Escorial Vic i del Col·legi Parec Coll Vic. També vam comptar amb nombrosos alumnes de 1r de Biociències de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Després de la xerrada i el posterior debat que va realitzar el científic es va poder gaudir de l’exposició de bolets ubicada a les instal·lacions del campus Torre dels Frares, a l’EPS de la UVic-UCC.

Si us interessa de poder consultar la sessió que es va gravar de la Xerrada-Debat que ens va oferir el científic Enric Gràcia, podeu clicar a Els bolets , que es troba al Canal UVic. Desitgem que sigui del vostre interès.

Presentació utilitzada per Enric Gràcia en la conferència: Els bolets: Com viuen i de què viuen

Podeu trobar més informació sobre l’activitat Els bolets al bloc d’en Dr. Gràcia: Bolets a la setmana de la Ciència 2012:  Bolets amb gràcia.


Ramon Folch – Cercle de l’aigua – 16/10/12

Llibre: La quimera de créixer

Xerrada-debat: L’aigua: un abundant recurs escàs

Ramon Folch és doctor en biologia i, des de 1994, fundador i director general d’ERF, Gestió i Comunicació Ambiental SL.

“La utopia es un futur difícil d’obtenir, la quimera es una impossibilitat”. A La quimera de créixer, l’ecòleg dibuixa una lúcida reflexió sobre la gestió dels recursos, el canvi global i les tendències socials i polítiques que porten a voler créixer indefinidament. Folch assenyala l’obsolescència del model econòmic imperant “hem de ser capaços de fer un canvi copernicà, hi ha moments que s’acaben èpoques”.

Aquest assaig mostra com les disfuncions ambientals, sobretot les de caràcter global, no són altra cosa que disfuncions socials i econòmiques. Emfatitza el paper determinant que l’energia tindrà en els ineluctables canvis que s’acosten.

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va acollir una nova edició del Cercle de l’Aigua titulada “Aigua, usos i coneixement”, centrada en la gestió i els usos de l’aigua i els reptes per millorar la seva eficiència i garantir-ne el subministrament en el futur, a tot el territori català. Joan Cristià, director de Concessions d’Agbar a Catalunya, va clausurar les intervencions del matí emfatitzant l’aposta d’Agbar pel “coneixement, la formació i la innovació” com a motors estratègics de creixement de la companyia.

Per Folch, més que preocupar-nos per la gestió de l’oferta d’aigua cal que ho fem per la gestió de la demanda. És a dir, quotidianament llencem molta aigua que podríem re aprofitar.

La jornada del Cercle de l’Aigua de la Fundació Agbar celebrada a Vic, es va completar amb dues taules rodones sobre l’ús sostenible de l’aigua, al matí, i sobre la recerca en el marc de l’aigua, a la tarda.

Presentació L’aigua: Un abundant recurs escàs

Per a més informació: Aigua, usos i coneixement. Jornada a la UVic-UCC

Podeu trobar aquesta conferència inaugural de la Jornada de l’aigua a càrrec d’en Dr. Folch al Canal UVic, si us interessa cliqueu a Jornada Aigua, usos i coneixement


Anna Cornella – Fòssils Urbans a Vic – 22/9/12

Llibre: Fòssils Urbans de Barcelona

Activitat: Fòssils urbans a la ciutat de Vic

Anna Cornella és geòloga, llicenciada amb grau en Micropaleontologia (Universitat Autònoma de Barcelona, 1977) i professora en aquesta universitat fins l’any 1983.

El llibre Fòssils urbans de Barcelona sorprendrà els seus lectors mostrant una part insòlita i desconeguda de la ciutat de Barcelona, evidenciant que les façanes de les cases no solament són pedres, sinó que tenen fòssils. Uns fòssils fascinants que poden deixar bocabadats i que fan adonar que una part dels principis de l’evolució del nostre planeta encara és viva a les parets de les nostres cases.

Durant la ruta guiada s’han descobert alguns Fòssils Urbans a la ciutat de Vic, hi han assistit professors i professores de diversos instituts i escoles de Vic, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica.

Dossier fòssils Urbans a Vic

Per més informació i veure més fotos cliqueu a:

Bloc de la Científica Anna Cornella