Tertúlies de Literatura Científica (TLC) – 19a edició curs 25/26. El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic)  es va iniciar el curs 2007/08 en el marc del Programa Ciència i Societat (PCiS) UVic-UCC; a les TLC es proposa la lectura de llibres d’assaig actuals de ciència, articles i/o dossiers, a partir d’un treball dirigit a l’aula per aprendre la ciència més actual, amb l’oportunitat d’escoltar, conèixer, interactuar amb l’autoria de les obres, a la UVic-UCC. Les TLC van dirigides a un públic divers, des de la comunitat universitària, al col·lectiu del professorat de centres de secundària, estudiants preuniversitaris, i a la ciutadania en general. Es tracta de projectes que tenen un elevat capital social, científic i humà pel foment de les vocacions científiques. Creiem molt en la lectura i en la lectura i en divulgació científica.

 


PROPOSTA per ara només és una primera idea inicial: Taula d’activitats de la 19a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC), curs 2025/26. Format: Presencial a l’Aula magna UVic (C/ Laura 13, Vic) i alhora En Línia (Zoom) – TAULA EN CONSTRUCCIÓ, S’ACCEPTEN PROPOSTES

Data INSCRIPCIONS clicar a l’activitat
Horari  Es convida Àmbit / ODS Dirigit Títol de l’activitat i cartell Llibre,  Novel·la,  Article Organitza
Mireia Ortega Ciència LA CIENCIA I EL AZAR LA CIENCIA I EL AZAR. Mireia Ortega. Ed Pinolia. 2025.
LAS VOCES DEL SILENCIO

ús responsable del mòbil

LAS VOCES DEL SILENCIO. La salud mental adolescente en la década del cambio. Telmo Lazkano, Maitane Ormazabal. Ed. Alberdania. 2025
Dr. Jaume Terradas. Ecologia humana

Escalfament global

EL CARRO DE FENC. EL CARRO DE FENC. De l’ofensiva contra la natura a un canvi de vida global. Jaume Terradas. Arcàdia Ed. 2025
Biosofía EL PUENTE DONDE HABITAN LAS MARIPOSAS: Biosofía de la respiración. Nazareth Castellanos. Ed Siruela. 2025
Emprenedoria  
eLena Crespi Alimentar la bèstia. Pressió estètica i ordre patriarcal.

 

Confidències: Un viatge per la teva sexualitat.

Alimentar la bèstia. Pressió estètica i ordre patriarcal. Elena Crespi. Ed Tigre de paper. 2025

Confidències: Un viatge per la teva sexualitat. Elena Crespi i Asensio. Ed Rosa dels vents. 2025

Minicongrés – Biofísica  
AIGUA un recurs vital. Gemma Puig. Ara llibres. 2025
Salut planetària* Salut planetària- article*
Cristina O’Callaghan
ESCUCHAR A LAS PIEDRAS ESCUCHAR A LAS PIEDRAS Explorando la sabiduría de las rocas  Marcia Bjornerud. Ed Crítica. 2025
Format: 
 Presencial a l’Aula magna UVic (C/ Laura 13, Vic)
 En Línia (Zoom)
Horari  Es convida Àmbit / ODS Dirigit Títol de l’activitat i cartell Llibre,  Novel·la,  Article Organitza

 

INSCRIPCIONS clicar a l’activitat en la primera columna DE LA TAULA, QUAN ESTIGUI FINALITZADA

 

 

***Salut planetària (Cristina O’Callaghan)

el concepte de salut planetària i argumentant per què aquest enfocament és primordial per fer front als grans reptes de la crisi climàtica i ambiental, permetent la millora de la salut de les persones dins dels límits sostenibles del planeta. La salut planetària s’ha definit com l’obtenció del més alt estàndard de salut, benestar i equitat a escala global, mitjançant una gestió acurada dels sistemes humans dins dels límits dels sistemes naturals de la Terra. Aquest enfocament integra la salut dels sistemes naturals del planeta com a components essencials de la salut humana, i proporciona un marc per comprendre els reptes i les solucions en matèria de salut en el context de l’Antropocè.


Format: Presencial / En Línia

 Presencial a l’Aula magna UVic (C/ Laura 13, Vic)

 En Línia (Zoom)


DRETS D’IMATGE: Hi ha el document a nivell de centre (col·lectiu) i també a nivell individual Drets d’imatge Tertúlies de Literatura Científica (TLC) – Drets d’imatge Premi Llegim Ciència (PLC). 

Objectius de Desenvolupament Sostenible – ODS

ODS

Amb la voluntat d’explicar per què i com les universitats, i concretament la UVic-UCC, tenen i han de tenir un paper cabdal en l’assoliment de l’Agenda 2030, la Secretaria General de la Universitat ha impulsat l’exposició “Afrontant reptes globals. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la UVic-UCC“, una exposició que es pot visitar a la UVic. La mostra recull alguns dels aspectes més rellevants de l’activitat docent, investigadora i de comunitat que es duu a terme des de la UVic-UCC i que incideix, d’una manera o altra, en cadascun dels 17 ODS. “No es tracta només de donar a conèixer a la societat de quina manera estem plenament compromesos i contribuïm, en la mesura de les nostres possibilitats i des del nostre àmbit d’influència, a l’assoliment de tots i cadascun objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, sinó que també es tracta de transmetre a la resta de la societat la necessitat vital de ser prou sensibles i proactius per assolir aquests objectius per al bé de les generacions futures”, explica Anna Sabata, secretària general de la UVic-UCC. A més d’un panell introductori, la mostra la conformen 17 plafons, elaborats amb material sostenible, cadascun dels quals està destinat a un dels ODS des de la perspectiva de la Universitat.


Llegenda abreviatures:

TLC: Tertúlies de Literatura Científica

PLC: Premi Llegim Ciència

CESS: Centre d’Estudis Sanitaris i Socials UVic-UCC

FEC: Facultat d’Empresa i Comunicació UVic-UCC

FCTE: Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries UVic-UCC

FESS: Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut UVic-UCC

ODS: Objectius de Desenvolupament Sostenible

SCB: Societat Catalana de Biologia

IRTA: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries

UHub: Oficina de Gestió Cultural UVic-UCC

 

Amb el suport del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement i, de la FCT (Facultat de Ciències i Tecnologia) de la UVic-UCC; també es realitzen aquestes activitats gràcies a l’ajut per part de la Societat Catalana de Biologia (SCB), que hi ha donat suport des de la primera edició, ja que la UVic és seu de la SCB; i amb l’ajuda obtinguda a la DJVV i la ACCC en el Programa Ciència i Societat.