Bonaventura Clotet. 24/11/20. Webinar “La COVID-19. La vacuna, el sistema immunitari” – “A Cluster-Randomized Trial of Hydroxychloroquine for Prevention of Covid-19” – ARTICLE CIENTÍFIC
El Dr. Bonaventura Clotet, va realitzar la xerrada-debat a la 4a activitat del programa de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) “La COVID-19. La vacuna, el sistema immunitari”, en format Webinar que també s’inclou en el marc de la Setmana de la Ciència (SC/20), donat que la situació excepcional viscuda amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, fa que, com no podia ser d’una altra manera, la temàtica de l’SC’20 se centri en aquesta malaltia, la seva evolució global i l’estat de la recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2. Acompanyant el Dr. Clotet hi havia el magnífic rector de la UVic-UCC,eL Dr. Josep-Eladi Baños, la Dra. Julita Oliveras, coordinadora del Projecte Tertúlies de Literatura Científica i professora de la FCT de la UVic-UCC i la Dra. Marina Geli, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya del 2003 al 2010, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC i directora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. El Rector de la UVic-UCC fou l’encarregat d’inaugurar les TLC-UVic pel present curs 2020/21, de presentar al ponent i de cloure l’acte.
La gravació Webinar TLC – UVic. La COVID-19. La vacuna, el sistema immunitari – Dr. Bonaventura Clotet
PODEU LLEGIR LA NOTÍCIA D’OPINIÓ ESCRITA per Marina Geli , 30 de novembre de 2020 a les 20:00: – OPINIÓ NACIÓ DIGITAL – https://www.naciodigital.cat/opinio/22408/covid-19-politica-ciencia Covid-19: política i ciència – «Espero que un efecte col·lateral de la Covid-19 sigui la valorització, la inversió, la confiança en la recerca»
El Dr. Bonaventura Clotet va presentar una classe magistral, una explicació realista i alhora esperançadora pel tema de la vacuna, amb dades actualitzades de l’estat actual i l’evolució de la malaltia de la Covid-19, el significat del factor RO que indica el número de reproducció, va exposar que les persones que desenvolupen la malaltia es proposa que prenguin heparina per evitar trombosi, entre molts conceptes a nivell epidemiològic i també va posar de manifest que actualment cal no perdre de vista que les mesures per reduir els contagis actuals son tres, la primera és portar la mascareta ben posada, neta, renovada si convé, la segona és rentar mans i la tercera complir amb la distància social.
La Dra. Marina Geli va moderar el torn de debat que es va obrir acabada la intervenció del Dr. Bonaventura Clotet. Durant la ponència, es varen formular una gran quantitat de preguntes a través del xat. De l’ordre de 385 persones el públic assistent el formaren estudiants universitaris dels graus de Biologia, Biotecnologia, entre d’altres de la UVic-UCC, alumnes de batxillerat dels instituts de Vic Jaume Callís, Escorial, Sant Miquel i la Plana, així com de l’institut Antoni Pous de Manlleu, acompanyats de tots els seus docents responsables i també altres persones de públic en general, donat que el format webinar afavoreix que la ciutadania es pugui inscriure.
El projecte Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) proposa la lectura d’un llibre o un article científic que podeu treballar ja sigui a l’aula amb el professorat, o bé a títol individual i l’oportunitat d’assistir a una tertúlia amb l’autor/a del text. La lectura de la tertúlia d’avui és l’article “A Cluster-Randomized Trial of Hydroxychloroquine for Prevention of Covid-19”
També, es destaca que durant la seva ponència va fer referència a l’article que es troba a la notícia del 25/11/2020 CORONAVIRUS L’assaig de Clotet i Mitjà conclou que la hidroxicloroquina no prevé la Covid Els resultats de l’assaig clínic liderat pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà iniciat fa uns mesos demostren que la hidroxicloroquina (HCQ) no és un tractament profilàctic efectiu contra la covid.
El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UVic) té un elevat capital social, científic i humà pel foment de les vocacions científiques a la joventut, i per afavorir el coneixement de la ciència a la ciutadania, dirigit a universitaris, preuniversitaris, professionals de l’educació i al públic en general. Podem conèixer i escoltar a científics i científiques que es preocupen per explicar diversos àmbits de la ciència més actual.
En cas que tingueu alguns suggeriments de temes que interessi que es tractin a les TLC-UVic, ens ho podeu escriure a través del bloc o bé via email tlc@uvic.cat. Gràcies.
Aquesta activitat es va realitzar amb el suport de l’equip tècnic format per Miquel Casadevall i Roger Farrés.
Breu biografia del científic: El Dr. Bonaventura Clotet és Doctor en Medicina i cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i director de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC. Doctor en Medicina per la UAB amb una tesi sobre malalties autoimmunes (1981), durant la seva residencia en Medicina Interna a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, va coincidir amb el primer cas de sida descrit a Espanya. Aquest fet va ser el detonant perquè centrés la seva carrera en aquesta malaltia, com a cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (1987-2015) i com a president i fundador de la Fundació Lluita contra la Sida (1992). El 1995 va crear l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, amb el suport de “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que continua dirigint. Davant la nova pandèmia de COVID-19, l’experiència acumulada al llarg de més de 25 anys en virologia i en l’estudi del sistema immunitari ha permès al doctor Clotet i als equips que dirigeix proposar, des del primer moment, projectes de recerca contra el SARS-CoV-2 i estar en primera línia en la lluita contra el virus. Els projectes que desenvolupen se centren en diferents àrees de treball que van des del tractament fins a la prevenció i la detecció del virus.
Agrair a la Societat Catalana de Biologia (SCB) el seu suport, curs rere curs, en les activitats de les TLC-UVic, Abans de iniciar l’activitat es va presentar el breu vídeo de presentació de la SCB i també els breus minuts d’espera per entrar en el webinar, es va escoltar la cançó “Escriurem” en benefici de la plataforma #JoEmCorono. L’objectiu és contribuir a recaptar fons, en la campanya #JoEmCorono, per a la recerca dels equips de metges i investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida d’IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, que treballen per donar una resposta mèdica a la pandèmia. Dret que ens va cedir el Dr. Bonaventura Clotet en el mateix webinar del dia 24/11/20.
Si vols aportar el teu granet de sorra a la causa, prem l’enllaç! #JoEmCorono
2 Responses
Josep
Molt interessant i amena.
La introducció sobre els coronavirus, el SaRS-COV-2 i el COVID, i l’explicació de l’evolució de l’epidèmia i de la vacuna, van aclarir des d’una desitjada perspectiva científica tota mena de dubtes sobre l’epidèmia.
Angela González Giménez
Molt enriquidora la xerrada del Dr. Bonaventura Clotet. Enriquidora i clarificadora pel coneixement que aporta i les respostes a dubtes que se i plantegen.
Excel·lents les tertúliies de Literatura Científica.