TLC-UVic Conferència Dra. Laura Lechuga – 16a edició de les TLC-UVic Curs 22/23
Nom de l’activitat: Innovació en el diagnòstic clínic amb Nanotecnologia
Ponent: Dra. Laura Lechuga
Llibre:
- Una cientifica saltando vallas, Laura Lechuga. Plataforma Editorial. 2021
Dia: 16 de novembre de 2022
Horari: 12.00 – 13.30h
Format: Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i en línia
Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC – Campus Torre dels Frares – C/ de la Laura, 13 – 08500 Vic
El dia 16 de novembre, es va celebrar la segona activitat de les TLC d’enguany. Val a dir que l’activitat va tenir un gran èxit, gràcies a la Dra. Laura Lechuga una científica eminent, admirable, pel rigor, el to i la perspectiva. L’activitat que es trobava dins el marc de les Tertúlies de Literatura Científica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (TLC-UVic), va ser una conferència presencial i alhora en línia, a l’Aula Magna del Campus Vic de la UVic-UCC (C/ de la Laura, 13 de Vic) de 12:00h a 13:30h.
La Dra. Julita Oliveras Masramon, coordinadora de les TLC-UVic, va explicar breument: Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i Premi Llegim Ciència (PLC), seguidament la Dra. M. Àngels Crusellas, vicedegana de la FCTE (Facultat de ciències, Tecnologia i Enginyeries), ens va presentar la Dra. Laura Lechuga i es va iniciar el discurs.
La Dra. Laura Lechuga, és química i divulgadora científica, va estudiar ciències químiques a la Universitat de Cadis, va fer el doctorat a la Universitat Complutense de Madrid, al centre nacional de Microelectrònica (CNM) del CSIC. És professora de recerca del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), líder del grup de Nanobiensors i aplicacions Bioanalítiques a l’institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) a Barcelona. Va dur a terme diversos projectes de recerca internacionals entre d’altres.
La Dra. Laura ens va parlar sobre la importància de la Nanotecnologia en el diagnòstic clínic. En primer lloc, ens va explicar que estem envoltats de la Nanotecnologia, a través els nostres mòbils, ordinadors, cotxes, avions bàsicament a tot arreu gràcies, els microxips. Fent referència la Nanotecnologia, moltes vegades ens imaginem que totes les partícules son petites, i aquesta idea és errònia, ella ens explica que quan les propietats son petites canvien radicalment. També ens va parlar de la importància de la Nanomedicina, per tractar les malalties abans possible, i ens va remarcar el conflicte que hi ha actualment entre Estats Units, Xina i Taiwan, i que gràcies a l’illa de Taiwan, és l’únic lloc del món que es fabrica el 70% de tots els xips del món.
Per altra banda, ens va explicar la relació de la pandèmia amb la Nanotecnologia, la importància d’utilitzar els biosensors per identificar diferents patologies.
I finalment, ens parla de la seva trajectòria, del seu llibre, que explica que suposa ser dona científica en la societat i amb les dificultats que s’ha anat trobat al llarg de la vida. En acabar la ponència va tenir la paraula la Dra. Patrícia. Ramírez Priego una exestudiant del grau en Biologia de la FCTE (Facultat de ciències, Tecnologia i Enginyeries) de la UVic, i va exposar el seu recorregut com estudiant de grau, màster i doctoranda, de manera que ara es troba en l’equip de la Dra. Lechuga en l’ICN2 (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) a Barcelona.
La cloenda fou exposada per la Dra. Malu Calle, degana de la FCTE (Facultat de ciències, Tecnologia i Enginyeries), i va emfatitzar l’extraordinària capacitat de la Dra. Laura Lechuga per divulgar un tema de gran interès i permetre que tot el públic tingués l’oportunitat de gaudir i aprendre, i també va posar de manifest a l’exestudiant Patrícia Ramírez Priego l’orgull com a professora que l’èxit dels nostres estudiants és el millor retorn que es pot gaudir.
Participació:
Una participació de 334 persones, 283 es van inscriure de manera presencial, i els restants 51 en format en línia.
Universitaris presencials/ línia: (professorat i estudiants)
- Grau en Biologia
- Grau en Biotecnologia
- Grau en Educació Social
- Grau en Enginyeria de l’Automoció
- Grau en Administració i Direcció d’empreses ADE.
- Preuniversitaris presencial/ en línia : Pel que fa als centres de secundària, van assistir a la conferència tant alumnat com professorat de: Vedruna Escorial de Vic, l’institut Jaume Callís de Vic i Institut Voltreganès. En línia es van connectar INS Domènec Perramon, Institut Bisaura professorat i estudiants…
- Públic en general presencial/en línia: Sant Cugat del Vallès, Eivissa, Barcelona, Vic, Societat Catalana de Biologia i altres.
Suport: per part del professorat (PDI) de la FCTE i PAS de la UVic-UCC.
Equip de les TLC-UVic: Julita Oliveras, Miquel Casadevall, Mina El Aabid.
Cartell: http://mon.uvic.cat/tlc/files/2022/11/CARTELL-Laura-Lechuga-actualitzat-pdf.pdf
Deixa un comentari