UVIC UCC
[:ca]Es presenta el segon informe sobre el biaix de gènere a les universitats, en què participa la UVic-UCC[:es]Se presenta el segundo informe sobre el sesgo de género en las universidades, en el que participa la UVic-UCC[:en]The second report on gender bias in universities is presented, in which the UVic-UCC participates.[:]
[:ca]Dimecres passat es va presentar el segon informe sobre “El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats“, de la Xarxa Vives d’Universitats, en què la UVic-UCC participa juntament amb 19 universitats més de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra.

Coordinat per la professora de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC Anna Pérez-Quintana  i per Inma Pastor-Gosálbez, de la Universitat Rovira i Virgili, l’informe vol ser un instrument per a la definició de polítiques d’impuls de la igualtat de gènere a les universitats. Al llarg del document es duu a terme una anàlisi sobre el biaix de gènere en la carrera professional i acadèmica dels diferents col·lectius de les comunitats universitàries de la Xarxa Vives: estudiants, personal docent i investigador (PDI) i personal de l’administració i serveis (PAS).

Trajectòria universitària

Pel que fa a l’alumnat, els resultats mostren com hi continua havent una segregació horitzontal, de manera que es mantenen les carreres feminitzades (salut, educació, arts) i les masculinitzades (enginyeria i arquitectura). Les dones obtenen millors resultats en les taxes de rendiment, èxit i abandonament, en comparació amb els homes, i són majoria en els estudis de grau i màster. És en el moment de llegir la tesi doctoral en què el nombre d’homes supera per primer cop al de les dones.

Recerca i gestió universitària

Pel que fa a la investigació, les dades mostren que només el 30 % de la recerca universitària està dirigida per dones. En concret, només en el 34 % dels grups de recerca hi ha una dona com a investigadora principal. Així mateix, les directores d’instituts i centres de recerca només representen un 24 % del total. No obstant això, l’informe també indica que la presència de les dones en lideratge i direcció de projectes de recerca ha augmentat i que, tot i que la bretxa entre les categories professionals del professorat es manté, presenta una tendència a tancar-se.

Quant a la participació en càrrecs de gestió universitària, l’informe recull que les dones estan menys presents que els homes en la majoria d’alts càrrecs, així com en òrgans de govern: només 1 de cada 5 rectors a les universitats és dona. Igualment, hi ha el doble de degans que de deganes, i la mateixa proporció en les direccions de departament. S’observa que el PAS continua sent un col·lectiu feminitzat, excepte en els casos de càrrecs de gestió.

Conciliació familiar

L’estudi també assenyala que l’equiparació del permís de maternitat i paternitat a 16 setmanes ha reduït la bretxa de gènere en la conciliació familiar. S’ha arribat així a percentatges més equilibrats tant pel que fa a docents com a personal d’administració (60 % dones, 40 % homes).  Però en les reduccions de jornada laboral per maternitat o paternitat, s’observa que les dones continuen acollint-se molt més a aquesta mesura de conciliació que els homes.[:es]El pasado miércoles se presentó el segundo informe sobre “El sesgo de género en el reclutamiento, la promoción y la retención del personal en las universidades”, de la Red Vives de Universidades, en la que la UVic-UCC participa junto a otras 19 universidades de Cataluña, la Comunidad Valenciana, las Islas Baleares y Andorra.

Coordinado por la profesora de la Facultad de Empresa y Comunicación de la UVic-UCC Anna Pérez-Quintana y por Inma Pastor-Gosálbez, de la Universidad Rovira i Virgili, el informe quiere ser un instrumento para la definición de políticas de impulso de la igualdad de género en las universidades. A lo largo del documento se lleva a cabo un análisis sobre el sesgo de género en la carrera profesional y académica de los diferentes colectivos de las comunidades universitarias de la Xarxa Vives: estudiantes, personal docente e investigador (PDI) y personal de la administración y servicios (PAS).

Trayectoria universitaria

En cuanto al alumnado, los resultados muestran cómo sigue existiendo una segregación horizontal, de manera que se mantienen las carreras feminizadas (salud, educación, artes) y las masculinizadas (ingeniería y arquitectura). Las mujeres obtienen mejores resultados en las tasas de rendimiento, éxito y abandono, en comparación con los hombres, siendo mayoría en los estudios de grado y máster. Es en el momento de leer la tesis doctoral en la que el número de hombres supera por primera vez al de las mujeres.

Investigación y gestión universitaria

En cuanto a la investigación, los datos muestran que sólo el 30% de la investigación universitaria está dirigida por mujeres. En concreto, sólo en el 34% de los grupos de investigación existe una mujer como investigadora principal. Asimismo, las directoras de institutos y centros de investigación sólo representan un 24% del total. Sin embargo, el informe también indica que la presencia de las mujeres en liderazgo y dirección de proyectos de investigación ha aumentado y que, aunque la brecha entre las categorías profesionales del profesorado se mantiene, presenta una tendencia a cerrarse.

En cuanto a la participación en cargos de gestión universitaria, el informe recoge que las mujeres están menos presentes que los hombres en la mayoría de altos cargos, así como en órganos de gobierno: sólo 1 de cada 5 rectores en las universidades es mujer. Igualmente, existe el doble de decanos que de decanas, y la misma proporción en las direcciones de departamento. Se observa que el PAS sigue siendo un colectivo feminizado, excepto en los casos de cargos de gestión.

Conciliación familiar

El estudio también señala que la equiparación del permiso de maternidad y paternidad a 16 semanas ha reducido su brecha de género en la conciliación familiar. Se ha alcanzado así porcentajes más equilibrados tanto en docentes como en personal de administración (60 % mujeres, 40 % hombres). Pero en las reducciones de jornada laboral por maternidad o paternidad, se observa que las mujeres siguen acogiéndose mucho más a esta medida de conciliación que a los hombres.[:en]Last Wednesday was presented the second report on “Gender bias in recruitment, promotion and retention of staff in universities“, of the Xarxa Vives d’Universitats, in which UVic-UCC participates along with 19 other universities in Catalonia, Valencia, the Balearic Islands and Andorra.

Coordinated by the professor of the Faculty of Business and Communication of the UVic-UCC Anna Pérez-Quintana and Inma Pastor-Gosálbez, from the University Rovira i Virgili, the report aims to be an instrument for the definition of policies to promote gender equality in universities. Throughout the document an analysis is carried out on the gender bias in the professional and academic careers of the different groups of the university communities of the Xarxa Vives: students, teaching and research staff (PDI) and administration and services staff (PAS).

University trajectory

Regarding the student body, the results show that there is still horizontal segregation, so that feminized careers (health, education, arts) and masculinized ones (engineering and architecture) are maintained. Women obtain better results in performance, success, and dropout rates, compared to men, being the majority in bachelor’s and master’s degree studies. It is at the time of reading the doctoral thesis that the number of men exceeds that of women for the first time.

University research and management

Regarding research, the data show that only 30% of university research is directed by women. Specifically, only 34% of research groups have a female principal investigator. Likewise, female directors of research institutes and centers represent only 24% of the total. However, the report also indicates that the presence of women in leadership and management of research projects has increased and that, although the gap between the professional categories of faculty remains, it is tending to close.

As for participation in university management positions, the report shows that women are less present than men in most senior positions, as well as in governing bodies: only 1 in 5 university rectors is a woman. Likewise, there are twice as many female deans as there are female deans, and the same proportion in department directorships. The administrative and service staff continues to be a feminized group, except in the case of management positions.

Family reconciliation

The study also points out that the equalization of maternity and paternity leave to 16 weeks has reduced the gender gap in family reconciliation. Thus, more balanced percentages have been achieved in both teachers and administrative staff (60 % women, 40 % men). However, when it comes to reducing working hours for maternity or paternity leave, women continue to take advantage of this reconciliation measure to a much greater extent than men.[:]

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *