UVIC UCC

Seminari sobre Comuns Reproductius: Agroecologia i Cures Comunitàries. 28 i 29 de juny de 2021. Barcelona VI Congrés d'Economia Feminista a València. Setembre 2019 Integrants del SoPCI en l'organització telemàtica de Seminari Internacional
sobre Economia dels comuns, cures i agroecologia. Abril 2020
Crisi i Alternatives en femení: un projecte de recerca del SoPCI sobre dones,
crisi i alternatives des de l’Economia Social i Solidària a Catalunya
Comunicació “Diàlegs entre l’Economia Feminista i l’Economia dels Comuns: la democratització
de les cures” en el VI Congrés d'Economia Feminista a València. Setembre 2019

Presentació

 

El grup de recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SoPCI) desenvolupa, des d’un enfocament feminista i interseccional, la investigació i avaluació interdisciplinària i transdisciplinària centrada en l’anàlisi dels processos socials, polítics i econòmics d’inclusió, així com les seves polítiques i pràctiques resultants. La nostra noció d’inclusió és holística: inclusió social, inclusió en salut, inclusió ambiental i territorial, i sostenibilitat. Des d’aquest enfocament conceptual, analitzem múltiples pràctiques derivades tant d’iniciatives institucionals, de dalt a baix, com d’iniciatives de baix a dalt, que sorgeixen dels processos d’innovació social. A més, el grup treballa en l’establiment de marcs estables per a la transferència de coneixement que puguin proporcionar respostes a les necessitats socials i econòmiques emergents en el context actual d’incerteses ambientals, socials i polítiques a través de la generació d’una dinàmica col·laborativa i el desenvolupament de sinergies entre la universitat, institucions públiques i comunitàries, el tercer sector, el sector privat i la societat civil, i els moviments socials.

Clarament situat dins de les tradicions metodològiques d’investigació qualitativa crítica, estudiem les realitats socials des del punt de vista de les persones que les viuen i les fan possibles, centrant-nos particularment en les activitats que, tot i que poden no ser visibles en les narratives oficials de les Ciències Socials, sovint donen compte de les accions quotidianes més importants de les persones que es tornen particularment importants en contextos de crisi i incertesa econòmica i ecològica. En altres paraules, algunes de les preguntes en curs que plantegem en la nostra investigació són:

  • Quines són algunes de les activitats més invisibles i al mateix temps més fonamentals en la vida econòmica i social?
  • Quines estratègies econòmiques i de supervivència creen les persones en contextos de crisi per fer que els processos socials i econòmics «invisibles» siguin sostenibles?
  • Com es converteix l’«invisible» en una «alternativa» a les lògiques econòmiques, polítiques i socials oficials?

Per respondre a aquestes preguntes, i basant-nos en les tradicions teòriques de l’economia feminista i ecològica i les ciències socials, ens centrem en l’estudi de temes com l’agroecologia, la sobirania alimentària i l’economia de la cura (així com en la intersecció d’aquestes), parant especial atenció als processos informals i socialment no reconeguts (producció d’aliments, cura) que en realitat són la base invisible dels processos formals institucionals, econòmics i socialment reconeguts (producció d’aliments ecològics locals, a petita escala versus l’agroindústria; processos de cura familiar i comunitària versus salut pública, polítiques i serveis socials, etc.).

A més, emfatitzem en l’estudi del potencial democratitzador de múltiples iniciatives socials i polítiques creades en aquest context, particularment enfocant-nos en com creen espais on les persones puguin tenir control sobre els processos i decidir sobre l’ús dels recursos i les seves estratègies per gestionar-; com estableixen relacions més horitzontals i participatives; com desafien la «jerarquia expert-no expert»; com promouen la sostenibilitat de la vida i de les seves comunitats tant en les seves dimensions materials com emocionals; i com contribueixen a construir xarxes de sostenibilitat, l’economia «dels béns comuns» i altres espais socials i econòmics compartits.

Finalment, volem destacar que, en aquest marc, el nostre equip de recerca també té com una de les seves principals línies d’actuació la participació en els programes universitaris:

 

Pàgines web amigues que es poden visitar: