Dos estudis de casos d’importants marques a nivell internacional van tancar el bloc dedicat a la les disciplines de comunicació del Seminari de Creativitat per a Empresaris i Directius de la UVic-UCC. La història del sabó Dove, vista a través d’algunes de les seves produccions audiovisuals al llarg dels anys, i la complexa iniciativa de TogetherPlus amb diferents marques del sector del gran luxe van mostrar la posada en pràctica dels conceptes creatius exposats durant el curs. A més, els assistents van poder conversar sobre l’adequació de marques als diferents públics i propòsits en l’àmbit cultural amb el director general de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo.

Un dels pilars actuals del màrqueting descansa sobre la idea de la definició del propòsit de la marca i de mantenir la coherència amb ell. Una fita que no sempre és fàcil d’acomplir tenint en compte les circumstàncies canviants de cada societat: l’estil de vida, els valors predominants i el pas del temps, entre altres. El repte es torna encara més complex si s’hi afegeixen els condicionants de diferents comunitats a la vegada, com en el cas de les campanyes internacionals, o l’elevada exigència del sector del luxe. Això és el que van poder copsar els assistents al seminari sobre Creativitat per a Empresaris i Directius amb els casos mostrats durant la última sessió dedicada a les disciplines de comunicació.

La unió de diferents marques amb un propòsit comú

En un primer estudi de cas, els participants van conèixer algunes de les iniciatives portades a terme per TogetherPlus, una empresa liderada per Bettina Farreras, dedicada a la creació d’esdeveniments pel sector del luxe, un repte important donat que en aquest àmbit “les marques són molt exigents, estan molt centralitzades i són molt estrictes amb els seus valors”. Així, els assistents van conèixer algunes de les particularitats del sector  amb una de les iniciatives més ambicioses de TogetherPlus: el Solidarity XMas Tree, un esdeveniment solidari  on les marques de luxe més importants del món creen arbres de Nadal únics i exclusius que se subhasten en favor de fundacions benèfiques.

Dove, un exemple d’adaptació i coherència

En un segon cas d’estudi, Jordi Alavedra consultor de grans marques internacionals d’Ogilvy i codirector del curs, va exposar la història de Dove i el seu compromís amb l’autoestima relacionada amb la percepció de la pròpia imatge femenina (interna i externa) i la seva evolució al llarg del temps. En la presentació, Alavedra va mostrar com la marca es desmarca de la definició de sabó i es relaciona, des del seu inici, amb la cura personal, un concepte que anirà evolucionant amb els anys juntament amb el de “bellesa real” reafirmant la seva posició -i el seu propòsit- amb tot allò relacionat amb l’autoimatge de les nenes i dones i que es reflecteixen en les seves campanyes de comunicació corporativa que abasten situacions com el bullying, els desordres alimentaris o la maternitat.

El màrqueting en l’àmbit cultural

Per últim, els assistents van tenir l’oportunitat de dialogar amb Valentí Oviedo, director del Gran Teatre del Liceu, sobre la cerca d’idees per adequar les actuacions de cada entitat d’acord amb el seu objectiu i amb els valors de cada moment, en aquest cas, els d’una entitat centenària de reconeixement internacional com el teatre d’òpera barceloní i l’àmbit artístico-cultural, en general.

En les properes sessions, es tractaran aplicacions de la creativitat en l’àmbit exclusivament publicitari conduïdes en persona pel reconegut publicista, Lluís Bassat.